Minne mennä

Ankkapuiston metsässä Korsossa kohtaa alkavan viikonlopun iltoina erikoisia näkyjä

Kahdeksan valotaideteosta loisti Korsossa viikonlopun aikana.

Sakari Manninen/Vantaan kaupunki

Metsäalueella Korson Ankkapuistossa tänään alkava viikonlopun yli kestävä valotaidefestivaali, Reflektor Korso, on tapahtuma, jonka kahdeksan teoksen taidereitistä kulttuurituottaja Erika Poikolainen Vantaan kaupungilta kävi hakemassa jo torstaina esimakua.

– Olen nähnyt teoksista kuvia, mutta on aivan eri asia nähdä niitä paikan päällä. Aivan mahtavaa. Upea kokemus luvassa, hän hehkuttaa.

Poikolaisen mukaan kaikki teokset ovat hyvin erilaisia ja erikokoisia.

– Itse tykkään siitä, että jokainen voi kokea ja tulkita niitä eri tavalla. Tapahtuman yksi parhaimpia puolia on, että sen voi kokea joko yksin tai yhdessä ja se sopii kaikenikäisille.

Valotaide sopii sujuvasti myös kuvattavaksi.

– Reitin varrelta on helppo napsia itselleen muistoja.

 

Taide-elämyksien ääreen pääsee Ankkapuiston kulmilta Kotkanpuisto 6:n kohdalta, josta opasteen reitille alkavat. Loppupuolella reitti kulkee Ruusuvuoren koulun ohitse ja päättyy Korson liikuntapuistoon, jossa retken päätteeksi kulkijoita odottaa ultraviolettivalon avulla syntyvä teossarja.

Kulkeminen tapahtuu yksisuuntaisesti.

– Tapahtuman kuraattorit Christina Dvinge ja Matti Jykylä ovat suunnitelleet teoksille järjestyksen, josta syntyy ikään kuin draaman kaari, Poikolainen selvittää.

Taideteosten välilläkään ei noin kilometrin pituisella taipaleella ole pilkkopimeää, sillä reittiä valaistaan kynttilöin.

– Joissain kohdin valaistaan myös yleisvalolla puita ja metsää. Tapahtumalle haluttiinkin juuri tämä ajankohta siksi, että puissa on vielä lehdet.

Metsäreitillä ei ole pulaa tilasta, mutta jos väkeä tulee paljon, voi joidenkin teosten kohdalla joutua Poikolaisen mukaan odottamaan pienen hetken vuoroaan.

– Silloin teoksille ohjataan aina tietty määrä katsojia kerrallaan. Tapahtumassa on toki muutenkin järjestyksenvalvonta.

 

Vantaalle on lähiaikoina luvassa myös uusia, pysyviä valotaideteoksia. Ensimmäisenä, näillä näkymin jo lokakuun aikana, vietetään avajaisia Kivistön Lincolninaukiolle tulevan teoksen äärellä ja joulukuussa on Jaakko Niemelän Downtown-teoksen vuoro Urpiaisentientien kiertoliittymässä Korsossa. Syksyn aikana valmistuu myös Vesa-Pekka Rannikon Sulka ja Tähdet -teoksen läheisyyteen Koivukylässä taiteilijan toinen työ Varpunen ja Sanat Rautkallionkadun varteen.

Vantaa haluaa nyt luoda loistetta kaupunkiin Valon Vantaa -teemalla. – Mikäli eri toimijat, vaikkapa asukasyhdistykset, järjestävät valoon liittyviä tapahtumia, nostamme niitä mielellämme esille, tuottaja Taija Penttilä kaupungin markkinoinnista kertoo.

Kaupungin olemassa olevia valaistuja kohteita ja valotaideteoksia on myös ryhdytty listaamaan.

– Listausta tehdään kaupungin nettisivuille kaikkien hyödynnettäviksi vaikkapa iltakävelyjen kohteiksi.

Penttilän mukaan myös someen toivotaan Vantaan valoista mahdollisimman paljon kuvia hashtagilla valonvantaa.

– Niitä voi kuka tahansa laittaa ihan omista valoistaan. Kaikki käy, vaikka kynttilä ikkunalla tai kaunis tunnelmavalaistus parvekkeella, hän rohkaisee.

Valotaidefestivaali

Pe–su 27.–29.9. Korson Ankkapuistossa kello 18–23.

Kaikille avoin, maksuton tapahtuma.

Taideteosten tekijät: SWÄG (muusikoiden, muotoilijoiden ja taiteilijoiden yhdistys), Jere Suontausta, Arttu Nieminen, Meri Ekola, Sofia Ivarsson (Ruotsi), Jakob Kvist (Tanska), Sampo Aatos, Ultraviolet Gallery (eri taiteilijoita).

Reflektor on kotoisin Tanskan Kööpenhaminasta, jossa Reflektor Copenhagen on järjestetty vuosina 2016–2017. Suomen Reflektor toimii Kööpenhaminan tapahtuman sisartapahtumana.

Tapahtuman järjestävät valotaidekollektiivi Sun Effects ja Vantaan kaupunki.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaan ensimmäinen valofestari onkin "pimeä" juhla – Korso saa uuden, upean taidereitin11.9.2019 14.20
Uudet kausivalot loistavat Tikkurilassa19.11.2018 09.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu