Puheenaihe

Mielipide: Lasten ja nuorten liikennekasvatus on vanhempien vastuulla

Liikenteen ongelmat on selkeästi nähtävillä, mutta miksi niihin ei puututa, kirjoittaja kysyy.

Arkisto/Juha Perämäki

Jos nuori oppii kotoa väärän suhtautumisen liikenteeseen, on siitä seurauksia, kirjoittaja muistuttaa.

Vantaan Sanomissa (Lukijan areena 25.9.) kirjoittajat ihmettelivät liikenteen holtittomuutta.

Kirjoitukset olivat täyttä asiaa mutta ydin puuttui, kuten lähes aina liikenneasioita puhuttaessa.

Liikenteen ongelmat on selkeästi nähtävillä, miksi niihin ei puututa?

Järkyttäviä summia laitetaan älykoneiden suunnitteluun jotta ne olisivat mahdollisimman koukuttavia, ja sitten ihmetellään miksi ne vievät huomion pois olennaisesta.

Ajoin pyörällä Isomyyrin ohi. Seuraavassa risteyksessä, talon kulman takaa, alamäkeä, ajoi nuori tyttö pyörällä Myyrmannilta päin. Voimakas jarrutukseni esti kolarin. Tytön huomio oli niin vahvasti älykoneessa ettei tainnut edes huomata tilannetta.

Mistä lapsi ja nuori oppii vaikkapa kielen murteen? Jos sitä kuulee kotona ja ympäristö vahvistaa sen oikeaksi tavaksi puhua, tarttuu se sielun syövereihin.

Jos nuori oppii kotoa väärän suhtautumisen liikenteeseen, ja samaa harrastaa noin 20 prosenttia muistakin liikenteessä liikkujista, eikä siihen puututa eli se sallitaan, on siitä seurauksia.

Edellinen kertoo sen ettei säännöillä ole merkitystä. Ei haittaa kun vaarannan turvallisuutesi, omaisuutesi, aikataulusi....

Mikä pahinta, myös raskaan kaluston kuljettajista löytyy niitä jotka eivät sovellu liikenteeseen, jo pelkästään taustapeili kertoo sen.

Ihminen joka pakenee totuutta itsestään, suuttuu saadessaan oikeaa palautetta.

Ei löydy testiä joka karsisi soveltumattomat kuskit ennen ajokoetta, eikä ajokoe juurikaan paljasta mielen ongelmia, mutta liikennekäyttäytyminen kertoo soveltuvuudesta. Miksi sitä ei käytetä? Kolahtaisiko kalikka päättäjien ja heidän kavereidensa omaan nilkkaan, kaventaisi heidän vallanhaluaan liikenteessä?

Veijo Vuorio

Liikenneopettaja

Vantaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Nuoren ajajan liikenneasenne ihmetytti Porttipuiston kiertoliittymässä – "Nyt sinä kärsit vanha mies"25.9.2019 07.55
Mielipide: Lapsi tuijotti Kaivokselan "kuoleman kurvissa" vain puhelintaan – Onko liikennekäyttäytymisen opetus kadonnut kouluista ja kodeista?26.9.2019 09.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu