Puheenaihe

Poliisi: Tämä on nyt Kuopion kouluiskun tutkinnan suurin kysymys – "Teko on ollut yllätys"

Poliisi eristi Hermanin kauppakeskuksen nopeasti heti hälytyksen saatuaan. 

Tuire Punkki

Kuopion tiistaisesta kouluiskusta epäilty mies toimi todennäköisesti yksin, arvioi keskusrikospoliisi (krp).

Krp:n rikoskomisario Olli Töyräs vahvisti keskiviikkona, että epäillyllä ei ole rikostaustaa. Hänellä ei epäillä olleen myöskään kumppania.

Töyrään mukaan tutkinnan suurin kysymys on nyt, mikä sai nuoren miehen tekemään "raa'an ja väkivaltaisen teon".

Töyräs ei keskiviikkona kommentoinut sitä, onko miehen kotoa löytynyt esimerkiksi jonkinlaista manifestiä.

Sekin on auki, onko iskulla mahdollisesti jotain yhteyttä Suomessa aiempiin tehtyihin kouluiskuihin.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei miehen elämänkaaressa ole mitään, mikä selittäisi tekoa. Siinä mielessä tämä teko on ollut yllätys, Töyräs sanoi toimittajille.

– Poliisi tutkii miehen tietokoneen, puhelimen ja muut. Pyrimme selvittämään hänen henkilöhistoriansa.

Miehestä on hyvin niukasti tietoja verkossa. Hänellä ei näytä olleen esimerkiksi Facebook-tiliä.

Töyräs jätti kommentoimatta, oliko epäillyn tarkoitus vahingoittaa nimenomaisesti naisia. 

Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkärin Antti Hedmanin mukaan hyökkäyksen uhrit ovat 15–50-vuotiaita, ja seitsemän heistä on naisia. Ainoa kuolonuhri on nainen, joka oli epäillyn opiskelijatoveri.

Sairaalajohtaja Heikki Miettinen kertoi Ylelle, että loukkaantuneilla oli viiltohaavoja, jotka syntyivät, kun he olivat yrittäneet puolustautua tekijältä.

Veriteko sattui Savon ammattiopiston koululuokassa kauppakeskus Hermanissa tiistaina kello 12.30 aikaan.

Olli Töyrään mukaan miehen kaikki uhrit olivat samassa koululuokassa. Mies näyttää poistuneen luokasta itse. Paikallispoliisin partio yhytti miehen luokan ulkopuolelta ja pysäytti uhkaavasti käyttäytyneen epäillyn ampumalla.

– Mies sai tilanteessa vakavia vammoja. Hän kuitenkin selviää, Töyräs sanoi.

Epäillyllä oli Töyrään mukaan "suurikokoinen teräase". Lisäksi hänellä oli ampuma-ase, jota hän ei käyttänyt. Töyrään mukaan kyse oli ilma-aseesta.

Viranomaislähde kertoi keskiviikkona Helsingin Sanomille, että epäillyn ei tiedetä seurustelleen yhdenkään uhrin kanssa. Lähde pitää epävarmana Keskisuomalaisen aiempaa tietoa, jonka mukaan hyökkäyksessä kuollut nainen olisi ollut epäillyn hyökkääjän pääasiallinen kohde. 

Olli Töyräs kommentoi asianosaisia erittäin niukasti. Hänen käsityksensä mukaan epäilty ja uhrit olivat aloittaneet opiskelun yhdessä tänä syksynä.

Poliisi epäilee vuonna 1994 syntynyttä miestä murhasta sekä useista murhan yrityksistä. Rikosnimikkeiden määrä voi tarkentua tutkinnan edetessä.

Teosta epäilty Joel Otto Aukusti Marin on kotoisin Siilinjärveltä ja opiskellut Savon ammattiopistossa vuodesta 2015, kertoivat HS ja MTV keskiviikkona. 

Epäiltyä on kuvattu syrjäänvetäytyväksi ja ujoksi. Hän oli asunut kuopiolaisessa opiskelija-asunnossa vältellyt kontakteja muihin asukkaisiin.

Olli Töyräs ei keskiviikkona ottanut kantaa siihen, oliko epäilty alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alainen.

Miehen epäillään myös sytyttäneen tulipalon rakennuksen toisessa kerroksessa. Poliisi teki kotietsinnän epäillyn kotona asuntolassa, josta löytyi polttopullovarustus. 

Krp pyytää lähettämään kuva- ja videomateriaalia Kuopion miekkaiskusta Whatsapp-numeroon 050 306 8875. Krp kertoi keskiviikkona, että numero on perustettu varta vasten silminnäkijähavaintojen keräämiseksi.

Kuopion tapahtumien takia Suomessa järjestetään torstaina virallinen suruliputus. Sisäministeriö määräsi valtion virastot ja laitokset suruliputtamaan kello 8 alkaen. Koko maan toivotaan yhtyvän suruliputukseen, joka päättyy auringon laskiessa torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poliisi: Miekkaiskun tekijä toimi yksin – medialähteillä ristiriitaiset tiedot kuolleen naisen roolista2.10.2019 12.32
KRP paljastaa: Suomessa ilmi viime vuonna lähes 350 uhkatapausta – "Näitä tekoja suunnitellaan jopa vuosia"1.10.2019 19.41

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu