Puheenaihe

Satoja vuosia vanhaan viljamakasiiniin rakentui koti – Olohuoneessa ihastuttaa katossa killuva perinteinen keinu

Sisääntulokerroksessa on keinu, jossa Ullan lapset ovat aikoinaan keinuneet. Nyt on lastenlasten vuoro keinutella.

Sini Pennanen

Håkansbölen idyllisellä kartanoalueella on toinen toistaan upeampia rakennuksia. Suojeltuja kohteita on remontoitu myös kodeiksi.

Vanha viljamakasiini on ollut Ullan koti vuodesta 1976. Mittavan remontin ja tarkkaan säännösteltyjen muutostöiden jälkeen perhe pääsi muuttamaan taloon, jossa on asuinpinta-alaa noin 340 neliötä.

Talossa on säilytetty vanhaa pieteetillä; esimerkiksi alkuperäiset, massiiviset väliovet on entisöity.

– Olemme tehneet viljamakasiinista asuttavan paljolti isäni avustuksella. Hän teki remontissa suuren työn. Koska olen asunut kartanoalueella vuodesta 1972, myös omalle perheelleni oli luontevaa asettua asumaan juuri tänne.

– Asuimme vuokralla sillä aikaa, kun korjasimme makasiinia asuttavaksi, ja saneeraus jatkui lähes viisi vuotta vielä sinne muutettuamme, Ulla kertoo.

 

Ullan koti on niin sanottuja vanhoja Håkansbölen kartanoon kuuluvia rakennuksia.

– Viljamakasiini on alkujaan 1600–1700-luvulta, mutta sitä on laajennettu vuonna 1926, jolloin yläkerta on rakennettu. Olemme myös Museoviraston luvalla tehneet taloon useita pieniä ikkunoita. Aiemmin ikkunoita ei ollut juuri lainkaan. Valkoinen on päävärimme talossa, sillä pidän siitä ja se tuo tiloihin valoa.

 

Paksut kiviseinät kätkevät sisäänsä täydellisen rauhan ja hiljaisuuden. Viljamakasiinissa on korkeat huoneet ja paljon avointa tilaa. Sisääntulokerroksen olohuoneessa on myös perinteinen keinu, joka on ollut paikallaan vuosikymmeniä.

– Jo lastenlasteni Jasminin, 9, ja Josefinin, 6, isä on keinunut siinä. Onneksi myös kissamme Kaneli ja Sumu osaavat väistyä, kun tytöt alkavat keinua, Ulla kertoo.

Suloisen pehmeät kissat ovat rodultaan British Short Hair eli brittiläisiä. Ulla ihastui rotuun sattumalta – ja löysi ruskean Kanelin Saksasta ja harmaan Sumun Tanskasta.

 

Pihalla kohoaa grillipaikka, jonka Ulla on nimennyt leikkisästi Ullanlinnaksi. Kesämajassa voi nautiskella rauhasta, polttaa kynttilöitä ja katsella ikkunoista ulos säässä kuin säässä.

– Myös siskoni asuu lähellä. Meillä on yhteinen maahantuontiyritys, mutta muuten elämme omillamme. On kuitenkin mukavaa, että sisko on lähellä, ja voimme tavata säännöllisesti.

Riikka Hollo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tikkurilasta löytyy kerrostalokoti, jota vantaalaispariskunta sisustaa täysin kotimaiseksi tavara kerrallaan8.9.2019 08.40
Kahden aikuisen värikkäässä kodissa kaikilla esineillä on tarina11.8.2019 17.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu