Puheenaihe

Menestynyt vantaalaisuimari Taneli Lantta, 18, laittoi työhakemuksen huippututkimuskeskukseen – Cernin ovet avautuivat

Vantaalainen Taneli Lantta sanoo uinnin vaativan kovaa itsekuria ja päättäväisyyttä. Sotungin lukiossa opiskelevan nuoren miehen tähtäimessä on uintimenestyksen lisäksi päästä lukemaan oikeustieteitä ensi keväänä.

Johanna Erjonsalo

Ruskeasannassa asuva Taneli Lantta, 18, viettää parhaillaan kahden viikon työharjoittelua Sveitsin Genevessä sijaitsevassa Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa, Cernissä. Lukio-opiskeluun ei kuulu työharjoittelua, mutta Lantta päätti kokeilla onneaan ja laittoi hakemuksen menemään. Paikka irtosi reilulle 20 suomalaiselle, joista Lantta on yksi.

– Hakemuksessa oli tiukkoja kysymyksiä ja se oli kokonaan englanniksi. Myös arvosanoja kysyttiin. Lisäksi opinto-ohjaajalta vaadittiin suositus, Lantta kertoo.

Into hakea ainutlaatuiseen harjoittelupaikkaan syttyi, kun Lantta vieraili Sotungin lukion pitkän fysiikan opintoryhmän kanssa Cernissä viime keväänä.

– Siellä mainittiin, että he hakevat syksyksi lukiolaisia työharjoitteluun. Keskustelin vanhempien kanssa ja pitivät hakemista hyvänä ideana.

Sotungin lukiossa opiskeleva Lantta sai myös lukion tuen hakemukselleen ja kahden viikon poissaololle. Lantta tietää, että kun opinnot hoitaa hyvin, myös oppilaitos joustaa.

5588524-n.jpg

Vantaalainen Taneli Lantta, 18, kahmii mitaleita uinnista ja kymppejä lukiosta. Parhaillaan hän on työharjoittelussa Genevessä hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cernissä. Lantta treenaa uintia 10 kertaa viikossa. Työharjoittelun aikana uimari aikoo pulahtaa altaaseen Sveitsissä aina kun mahdollista. Kuva: Johanna Erjonsalo

Lantta onkin tehnyt koulutyönsä erinomaisesti. Lukion kurssien keskiarvo on tällä hetkellä 9,5. Ensi keväänä ylioppilaaksi valmistuva Lantta kirjoitti jo viime keväänä englannin, josta sai laudaturin. Torstaina hän osallistui ylioppilaskirjoitusten yhteiskuntaopin kokeeseen.

– Koulu on ollut minulle melko helppoa. Ala-asteelta ja yläasteelta sain kympin todistukset. Opin nopeasti ja minulla on hyvä muisti. Olen myös aina halunnut tehdä kaiken niin hyvin kuin pystyn, hän kertoo.

Lantta kertoo vanhempien sanoneen useamman kerran, että vähempikin riittää. Pojan oma motivaatio opiskeluun on kuitenkin ollut kova. Lantta sanoo akateemista lahjakkuutta riittäneen joka aineessa.

– Taideaineet eivät ole olleet mun juttu, joten niihin en ole panostanut niin paljon, vaan ottanut enemmän ilon kannalta, hän kertoo.

Yhtä kova motivaatio on ollut myös uintiin, jonka Lantta aloitti ensimmäisten kouluvuosien aikana. Tällä hetkellä hän edustaa Simmis Wandaa ja on voittanut urallaan useita Suomen mestaruuksia.

Lantta ui viikoittain keskimäärin 50 kilometriä. Harjoitukset ovat kymmenen kertaa viikossa. Kolme harjoituksista on arkiaamuisin ennen koulupäivää. Tässäkin järjestelyssä lukio on joustanut. Lantta on tehnyt useampia kursseja etälukion kautta. Hän suorittaa kolmessa vuodessa 95 kurssia, kun lukion vaatimus on 75.

– Tällä hetkellä minulla on enemmän kursseja kuin lukujärjestykseen mahtuu. Kaikki on kuitenkin aina järjestynyt, kun saa tehdä myös itsenäisesti.

Lantta sanoo uinnin rytmittävän arkea ja koko elämää.

– Treeneistä en jää pois kuin sairaana. Monesti on ollut kaverin synttärit treenien kanssa päällekkäin, ja minä valitsen treenit. Jotta voi menestyä, täytyy panostaa täysillä. Jos tekee sinne päin, ei menesty, hän kertoo.

Uinti on ollut vantaalaisnuorukaisen ykköslaji lapsuudesta saakka. Vaativa laji on kiehtonut. Lantta sanoo harrastavansa uintia, koska nauttii treenaamisesta ja kehittymisestä.

– Uinti on todella vaikea laji. Se vaatii kovaa itsekuria, henkistä kanttia ja päättäväisyyttä.

Uinti- ja opiskelumenestys ovat kulkeneet käsi kädessä.

– Uinti on opettanut kurinalaisuutta opiskeluun ja kasvattanut halua menestyä, hän sanoo.

Lukiolaisella on selkeä tavoite: päästä sisään Helsingin yliopistoon oikeustieteitä lukemaan.

– Tavoitteena on päästä todistuksella sisälle, jotta ei tarvitse lukea pääsykokeisiin, vaan voin keskittyä uintiin.

Sunnuntai on huippu-urheilijan vapaapäivä. Silloin hän löhöää sohvalla ja saattaa pelata hetken pleikkaria. Useasti hän tapaa kavereitaan. Vapaa-aikaa vie nykyään yhä enemmän myös yritystoiminta. Lantta on vuoden verran rakentanut kavereiden kanssa yritystä, joka myy t-paitoja, joiden tuotosta osa lahjoitetaan Itämeren suojeluun. Toinen aluillaan oleva yritys tekee henkilöstövuokrausta promootiopalveluihin keskittyen.

– Nämä molemmat ovat alussa, ja olen niistä innostunut. Usein puhutaan, että opiskelijaelämä on taloudellisesti tiukkaa. Koitan tehdä töitä, jotta se ei olisi niin tiukkaa. Ainakin näistä saa hyvää kokemusta.

Nuori menestyjä

18-vuotias Taneli Lantta edustaa vantaalaisseuraa Simmis Wandaa. Hän on voittanut useita Suomen mestaruuksia.

Lantta opiskelee Sotungin lukiossa ja kirjoittaa ylioppilaaksi ensi keväänä.

Parhaillaan hän on Sveitsissä sijaitsevassa Cernissä työharjoittelussa, joka on kuuluisa Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin huippu-urheilijoita houkutellaan korkeakouluopintoihin – Yksi Haaga-Helian opiskelijoista on Marko "Mörkö" Anttila2.7.2019 10.58
Sotungin lukioon pääsi 8,33 keskiarvolla – Helsinge Gymnasiumista lukiopaikka irtosi 7,33 keskiarvolla13.6.2019 13.10
Tuore ylioppilas yhdisti koulunkäynnin ja kilpaurheilun – yksi tavoite on nyt maalissa30.5.2019 08.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu