Puheenaihe

Mielipide: Lähimetsät on säilytettävä koululaisten ulkoilupaikkoina

Vantaan kaupunki

Kirjoittaja muistuttaa, että Rukinpyöränmetsä on paitsi tärkeä lähivirkistysalue myös nykyisellään Itä-Hakkilan koululle tärkeä opetukseen käytettävä alue.

Vantaan yleiskaavasuunnittelussa on otettava huomioon alueiden erityispiirteet ja tarpeet selvemmin asuntorakentamisen kerrosneliömetrien sijaan.

Lähiliikuntametsän kohtalo Itä-Hakkilassa on jälleen vahvasti esillä, kun Vantaalla päivitetään uutta yleiskaavasuunnitelmaa. Meneillään on asukaspalautteen käsittely ja mahdolliset muutokset yleiskaavaehdotukseen.

Koulun sekä päiväkodin tarvitsemaa ja päivittäin käyttämää kapeaa metsäsuikaletta halutaan väkisin rakentaa, vaikka perustelut säilyttämiselle ovat lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta vahvat.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessaan tammikuussa vetää Rukinpyöränmetsän rakentamisen Itä-Hakkilassa Vanhan Lahdentien varrella pois työsuunnitteluohjelmasta ja lopettaa suunnittelun.

Kaupunginhallitus taas päätti käyttää otto-oikeuttaan ja palauttaa kaavan työsuunnitelmaan. Tämän metsän osalta se on jo toinen kerta kun näin tehdään.

Edellistä yleiskaavaa tehdessä 2007 nämä samat asiat olivat Rukinpyörän osalta esillä ja silloisen kaupunginhallituksen päätös sinetöi metsän kohtalon. Valtuustossa tästä vielä äänestettiinkin.

Yleiskaavan 2007 hyväksymisen jälkeen tilanne alueella on muuttunut siltä osin, että Itä-Hakkilan koulu on jouduttu muuttamaan 6- luokkaisesta 1–4-luokkaiseksi. Koulu on niin täynnä, että tunteja täytyy pitää ulkona päivittäin. Rukinpyöränmetsä on lähin tähän tarkoitukseen sopiva alue ja onneksi ollut käytettävissä.

Perusteluina lautakunnan päätökseen tammikuussa olivatkin muun muassa Itä-Hakkilan koulun ja päiväkodin tarpeet viitaten kaupungin tekemään kyselyyn päiväkodeille ja kouluille, joissa Rukinpyöränmetsä on merkitty tärkeimmäksi lähiliikuntaan ja opetukseen käytettäväksi alueeksi.

Lisäksi Hakunilan kaavarungon yhteydessä merkittiin y-tontti läheiselle Kaskelan pientaloalueen pellolle päiväkotia ja kouluvarausta varten. Jos nämä rakennetaan, on Rukinpyörän metsä näidenkin oppilaiden ainoa lähiliikuntametsä.

Alue on voimassa olevassa asemakaavassa yhä puistoa, voimassa olevassa 2007 yleiskaavassa pientaloalueeksi ja suojaviheralueeksi merkitty.

Uudessa asemakaavaesityksessä oli myös kerrostaloja ja puisto-osuus olematon. Lautakunta ei pitänyt tämän alueen rakentamisen kiireellisyysluokkaa oikeana vaan Hakunilan kaavarungon mukaista muuta asuinrakentamista tärkeämpänä.

Lautakunta oli päätöksessään yksimielinen. Lasten ja nuorten ulkoilumahdollisuudet on turvattava vaikka rakennetaan tiiviisti. Myös muut tärkeinä pidetyt lähiliikuntametsät on huomioitava koko Vantaan alueella yleiskaavavalmistelussa kuten on luvattu.


Tarja Eklund
kaupunginvaltuutettu (sd.)
kaupunkisuunnittelulautakunta

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Lähimetsäkato huolestuttaa meitä vantaalaisia – "Satojen asukkaiden viestit kaikuvat kuuroille korville"26.8.2018 08.50
Lähimetsäoppaat linkittävät vantaalaisia kaupunkiluontoon3.8.2017 06.30
Innokkaille lintuharrastajille lähiluontokin on yhä uudestaan elämys – "Siellähän on aina eri linnut ja metsä on aina kaunis"24.3.2019 08.00
Kaupunkimetsä voi ehkäistä sairauksia3.1.2014 09.10
Mielipide: Ajatteleeko kaupunki Linnaistenmetsässä vain tonttien myyntituloja? – asukkaiden teennäinen kuuntelu ei auta7.3.2018 06.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu