Puheenaihe

Vantaan 9.-luokkalaisille tulee ensi vuonna tunti lisää ruotsia – Vapaaehtoisen A2-kielen aloitusryhmiä pienennetään

Vantaa lisää ruotsia 9. luokkalaisille.

Arkisto/Pauliina Salminen

Vantaan 9.-luokkalaiset opiskelevat ensi elokuusta lähtien ruotsia kaksi tuntia viikossa. Muutos koskee B1-kielenä ruotsia opiskelevia. Tällä hetkellä B1-kielenä ruotsia opiskelevilla yseillä on lukujärjestyksessä opetusta yksi viikkotunti.

Lisätunnin mahdollistaa Opetushallituksen kieliopetukseen kohdennettu 500 000 euron valtionosuuden lisäys, joka on tarkoitettu ensisijaisesti A1-kielen opetukseen 1. ja 2. luokalla. Vantaalla tämä kieli on englanti.

– Vantaa on jo tehnyt tämän omalla rahalla, joten voimme kohdentaa avustuksen ruotsin kielen ja vapaaehtoisen A2-kielten lisäämiseen, Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoo.

Kaupunki näkee ruotsin lisäämisen tärkeänä nuoren jatko-opintoja ajatellen. Vantaalla B1-kielenä ruotsia opiskelevilla on 6. ja 7. luokalla opetusta kaksi tuntia viikossa ja 8. luokalla tunti viikossa. Pääkaupunkiseudulla Helsingissä ja Espoossa ruotsia on 7., 8. ja 9. luokilla kaksi tuntia viikossa.

Opetuslautakunta päätti ruotsin lisäämisestä ysiluokkalaisille tiistaisessa kokouksessaan. Kaupunki esitti lautakunnalle myös, että A2-kielen opetus alkaisi jo 3. luokalta nykyisen nelosluokan sijaan. Kaupunki esitti lisäksi, että ruotsi tiputettaisiin pois A2-kielivalikoimasta. Tällä hetkellä A2 kieleksi voi Vantaalla valita ruotsin lisäksi espanjan, ranskan, saksan tai venäjän.

Opetuslautakunta sen sijaan ei halunnut tiputtaa ruotsia pois A2-kielivalikoimasta. Lautakunta teki oman esityksen ja äänesti lopulta asiasta. Lautakunta päätti, että ruotsi säilyy A2-kielenä ja se alkaa jatkossakin 4. luokalta. Sen sijaan A2-kielien aloitusryhmän kokoa lautakunta pienensi 14 oppilaasta 10 oppilaaseen.

– Mielestämme kaupungin esitys ruotsin tiputtamisesta A2-kielistä pois oli ristiriidassa kaupungin haluun lisätä ruotsia 9. luokkalaisille, kertoo Vantaan opetuslautakunnan puheenjohtaja Jan Edelmann (kok).

Opetuslautakunta päätti asiasta 10–3 tuloksin.

– Pienensimme aloitusryhmäkokoa, jotta useammalla on mahdollisuus opiskella A2-kieltä. Meillä on käytettävissä noin puolimiljoonaa euroa ja raha ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen.

Kalo arvelee, että aloitusryhmäkoon pieneneminen 10 oppilaaseen tuo tämän hetken arvion mukaan vuosittain 10–15 uutta kieliryhmää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Aloittaako lapsesi koulunkäynnin 2019? – Kieltenopetus mullistuu Suomessa täysin21.9.2018 06.30
Mielipide: Ruotsin kielikylpy on säilytettävä Kukkopillin päiväkodissa ja Viertolan koulussa – "Kilpailutilanteen luominen on lyhytnäköistä politiikkaa"30.1.2019 08.45
Vantaa lisää englannin opetusta esikouluissa – Ollaksen eskarilaisilla hallussa jo värit, numerot ja tervehdykset12.1.2019 07.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu