Puheenaihe

Parkkipaikka odottaa yhä rakentajia Myyrmäessä – "Jatkoaikaa toteutukselle kyllä tarvitaan"

Myyrmäkeläistä Alpo ”Janne” Hallia ei niinkään kiinnosta keskustakorttelin rakentaminen vaan Myyrmäentie 2:n purkaminen.

Armi Suojanen

Keskustakorttelien rakentamisen Paalutorin viereisessä pysäköintipaikalla Myyrmäessä piti alkaa kesällä 2018. Iso alue on kuitenkin edelleen autojen vallassa eikä rakennustyömaasta ole tietoakaan.

Tekninen suunnittelu ei ole sujunut mutkattomasti eikä rakentamisen ajankohtakaan ole ollut otollisin.

Korttelit ovat Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin, rakennusyhtiö Hartelan, Kojamon ja Aso-kodit Uusimaan yhteinen hanke. Ne voittivat keskustakortteleiden suunnittelu- ja tontinvarauskilpailun 2015.

Tänä keväänä arvioitiin, että Myyrmäen keskustakorttelien rakentaminen Iskospolun varrella voisi alkaa tänä syksynä. Myöhemmin keväällä kilpailuvoittajat joutuivat kuitenkin hakemaan maanomistajalta, Vantaan kaupungilta, jatkoaikaa tonttivaraukselleen. Sitä jatkettiin tämän vuoden loppuun.

Nyt Hoas, Hartela, Kojamo ja Aso-kodit joutuvat hakemaan uudelleen lisäaikaa.

– Jatkoaikaa toteutukselle kyllä tarvitaan, myöntää Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Hän sanoo, että hanke on kaikille osapuolille tärkeä.

– Etsimme Myyrmäen keskustakorttelien kaikkien toimijoiden kanssa yhdessä taloudellisesti toteuttamiskelpoista ratkaisua. Hankkeen eteenpäin lähteminen edellyttää kaikkien osapuolien hyväksyntää, Tarhio muotoilee.

Hartela ei ole voinut käynnistää edes asuntojen ennakkomarkkinointia vielä.

– Meillä on valmius aloittaa ensimmäisen kohteen ennakkomarkkinointi heti, kun saamme tekniset haasteet ratkaistua ja varmuuden rakentamisen aloituksesta, toteaa Hartelan hankekehitysjohtaja Matti Suonio.

– Samanaikaisesti tutkimme mahdollisuutta aloittaa kortteleidemme rakentaminen riippumatta pohjoisen korttelin aikataulusta.

Kova rakennusbuumi korkeine urakkatarjoushintoineen vaikuttaa Myyrmäen hankkeeseen.

– Rakentamisessa on eletty kasvun kautta vuodesta 2014 lähtien ja ensi vuonna Suomessa rakennushankkeita aloitettaneen vähemmän kuin tänä vuonna. Tämä voi luoda paremmat edellytykset löytää toteuttamiskelpoinen ratkaisu hankkeeseen, Tarhio pohtii.

Urakkahintojen pitää olla maltillisia, jotta vuokra-asuntojen rakentamiselle voi saada Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran tukea.

– Hankkeemme on Aran pitkän korkotuen hanke. Aralla on kustannusohjaus ja rakennuskustannusten pitää olla kohtuullisella tasolla, että Hoasin hanke on mahdollista saada toteutukseen, Tarhio selittää.

Keskustakorttelin rakentamisen aloittamisajankohtaa ei pysty vielä kukaan sanomaan. Tarhio toivoo, että ”ratkaisu löytyy viimeistään kevään aikana”. Samaa toivoo Suonio.

Hankkeiden toteuttamisen hidastaminen näkyy muuallakin Vantaalla, kuten Kivistön uudessa keskustassa. Siellä useat rakennusliikkeet ovat tänä vuonna hakeneet lisäaikaa tonttivarauksilleen. Syynä on, että Kivistöön on rakennettu ja on parhaillaan rakenteilla valtava määrä uusia asuntoja eikä uusille asunnoille ole tällä hetkellä riittävää kysyntää ennakkomarkkinoinnissa.

Myyrmäessä tuskin käy samoin.

– Kivistö ja Myyrmäki ovat erilaisia. Myyrmäessä rakentaminen on täydennysrakentamista ja kaikki palvelut ovat jo olemassa, vertailee Vantaan kaupungin projektijohtaja Gilbert Koskela.

Opiskelija-asunnoillekin on aina kysyntää.

– Varsinkin kun Myyrmäki sijaitsee HSL:n B-vyöhykkeellä.

Keskustakorttelien aloituksen takkuamisesta huolimatta Myyrmäessä rakentavat tälläkin hetkellä Skanska ja T2H. Koskela mainitsee muun muassa Virtatalon eteläpuolen Kilterinmäen, johon nousee useita asuinkerrostaloja.

Myyrmäentie 2:ssa aletaan marraskuussa purkaa toimistotaloja sekä pysäköintilaitosta, joiden tilalle JM Suomi rakentaa asuntoja. Radan itäpuolelle on suunniteltu Myyr York Downtownia ja Raappavuorentien varrelle on kaavoitettu asumista.

Myyrmäen keskusta

Satoja asuntoja ja liiketilaa

Myyrmäen keskustaan rakennetaan noin 600 asuntoa ja muun muassa liiketiloja. Yhteiskäyttöiset piha-alueet jäävät umpikortteleiden sisälle.

Asukaspysäköinti tehdään kortteleiden alle.

Korkeimmat asuinkerrostalot ulottuvat 16 kerrokseen.

Hoas rakennuttaa opiskelija-asuntoja, Kojamo vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja ja Aso-kodit asumisoikeusasuntoja.

Hartela rakentaa omistusasuntoja, joita tulee runsas puolet kerrosalasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Myyrmäen keskustan suunnittelussa vaikeuksia – Rakentajat saivat jatkoaikaa tonttivarauksilleen6.4.2019 06.50
Myyrmäen keskustan rakentaminen alkanee syksyllä – Parkkihalli osoittautui vaikeaksi hankkeeksi27.3.2019 07.10
Myyrmäen keskustaan tehdään uusi aukio – Paalutori säilyy11.10.2016 07.10
Myyrmäen keskustaan tulee suunnittelukilpailu8.5.2014 07.00
Sadat pysäköintipaikat pois Myyrmäestä – "Keskustaan ei jää yhtään maanpäällistä parkkipaikkaa"12.12.2015 06.29
Mielipide: Hävittääkö Myyrmäen keskustarakentaminen kaikki parkkipaikat – keille paraatipaikan asuinkerrostaloja ylipäätään rakennetaan?13.10.2019 11.20
Myyrmäen keskusta uudistuu – näin muutos näkyy katukuvassa16.3.2016 06.10
Vantaa loistaa asuntosijoittajien rankinglistalla – "Esimerkiksi Myyrmäki ja Martinlaakso ovat täysin aliarvostettuja"24.7.2019 07.05
Myyrmäen keskusta mullistuu lähivuosina: Myyr York saa "pilvenpiirtäjänsä"18.2.2018 08.05
Myyrmäen ydin kasvaa ylöspäin – Näin arkkitehdit rakentaisivat keskustaa5.3.2019 13.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu