Puheenaihe

Historiallinen huvila myynnissä – ostajien esitettävä selvitys kulttuurisen perinnön säilyttämisestä

Puistokadun huvila on peräisin 1880-luvulta.

Arkkitehtuurimuseo

Arkkitehtuurimuseo etsii Puistokatu 4:ssä sijaitsevalle kiinteistölleen uutta omistajaa. Huvila on historiallinen suojelukohde. Uuden omistajan toivotaan vaalivan sen perintöä.

Rakennus on laajuudeltaan 920 kerrosneliötä, ja se sisältää noin 100-neliöisen talonmiehen asunnon, mutta muilta osin asumiskäyttö ei ole mahdollinen.

Arkkitehtuurimuseon säätiö etsii tarjousten perusteella ostajaa, joka olisi valmis peruskorjaamaan rakennuksen asemakaavan mukaiseen kulttuurikäyttöön. Helsingin kaupunki valmistelee ostajan kanssa maanvuokrasopimuksen 30–60 vuodeksi.

Huvilan suunnitteli kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin 1881. Monivaiheisen historiansa aikana se on kuulunut muun muassa varatuomari Lauri Kivekkäälle ja näyttelijätär Ida Aalbergille sekä toiminut koulutilana.

Huvila siirtyi Suomen rakennustaiteen museosäätiön vuokrakäyttöön vuonna 1957, jolloin toisen maailmansodan aiheuttamat vauriot leimasivat yhä huvilan julkisivua ja purkaminenkin oli tapetilla.

Säätiö kuitenkin pelasti huvilan ja osti sen vuonna 1959. Vuoden 2010 jälkeen huvilassa on tehty rakennushistoriaselvitys ja korjaussuunnitelma, jonka pohjalta on suoritettu korjauksia.

Museon ydintoiminnan keskittyessä Kasarmikadulle Puistokadun kiinteistö on jäänyt tyhjilleen. Museolla ei ole taloudellisia resursseja ylläpitää ja kehittää sitä.

Ostotarjouksen tekevien on esitettävä selvitys siitä, miten he suunnittelevat nostavansa huvilan sen ansaitsemaan asemaan Helsingin kulttuurikentällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Monumentaalinen arvorakennus myytiin Helsingin paraatipaikalla – Marmoripalatsiin tulossa hulppeita asuntoja25.4.2019 13.47
Erottajan palatsimainen arvorakennus avautuu yleisölle – sisätiloja koristavat freskot, holvikaaret, pilarit, jykevät pariovet ja kakluunit14.3.2019 10.26

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu