Puheenaihe

Mielipide: Vantaan palkkalinjaus sorsii päteviä varhaiskasvatuksen opettajia

Kirjoittajien mukaan pätevien varhaiskasvatuksen opettajien löytämiseen on olemassa helppo keino: pätevien opettajien ja erityisopettajien palkan korottaminen selvästi naapurikaupunkeja korkeammaksi.

Arkisto/Anton Soinne

Kirjoittajat kummastelevat Vantaan ratkaisua nostaa epäpätevien varhaiskasvatuksen opettajien palkat samalle tasolle pätevien kanssa.

Pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista on Vantaalla huutava pula. Kun kaupunki ei onnistu houkuttelemaan varhaiskasvatuslain kelpoisuusehdot täyttäviä korkeasti koulutettuja opettajia, on suuri osa varhaiskasvatuksen opettajista tällä hetkellä epäpäteviä. Heistä moni on suorittanut vain lähihoitajan tutkinnon.

Korkea koulutus tuo päteville opettajille osaamisen, joka vaaditaan varhaiskasvatuslain edellyttämien tehtävien hoitamiseen. Jotta lapset saisivat Vantaalla laadukasta varhaiskasvatusta, pitäisi kaupungin tehdä kaikkensa pätevien varhaiskasvatuksen opettajien houkuttelemiseksi. Tähän olisi helppo keinokin: pätevien varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien palkan korottaminen selvästi naapurikaupunkeja korkeammaksi.

Vantaalla on kuitenkin päädytty omituiseen ratkaisuun. Henkilöstöhallinto päätti syyskuun lopussa, että sen sijaan, että se satsaa pätevien opettajien houkuttelemiseen, se nostaa epäpätevien palkan samalle tasolle pätevien kanssa.

Samalla kaupunki luopuu epäpätevien opettajien niin sanotusta suppeasta tehtävänkuvasta ja perustelee palkan nostamista sillä, että jatkossa epäpätevät tekevät samaa työtä kuin pätevät.

Tämä tuntuu iskulta vasten kasvoja. Me pätevät opettajat olemme suorittaneet korkeakoulututkinnon ja sitä kautta saaneet osaamista, jota vaativa tehtävämme edellyttää. Hallinnollisella päätöksellä kaupunki voi toki nostaa epäpätevien palkkaa, mutta se ei tuo epäpäteville osaamista, joka vaadittaisiin opettajan tehtävien hoitamiseen.

Vantaa on useasti kokeillut palkankorotuksia paikatakseen pulaa pätevistä sosiaalityöntekijöistä. Nyt olisi korkea aika kokeilla samaa varhaiskasvatuksessa. Jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen – ja laatu on tutkitusti kiinni henkilöstön koulutustasosta.

Jos epäpätevien 200 euron palkankorotukseen varatut rahat suunnattaisiin pätevien opettajien palkkoihin OAJ:n ja JUKOn kanssa sovittavalla tavalla, Vantaa voisi nousta varhaiskasvatuksen mallikaupungiksi.

Samalla kaupunki osoittaisi meille päteville varhaiskasvatuksen opettajille ja erityisopettajille, että se arvostaa osaamistamme muutenkin kuin juhlapuheissa.

 

Vantaan Lastentarhanopettajat ry

OAJ Vantaan paikallisyhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaalla kehitettiin jälleen uusi lääke päiväkotien opettajapulaan8.9.2019 08.10
Päiväkoteihin iskenyt sijaispula ei helpota – Seuren johtaja: Tässä yhteiskunnassa alkaa olla paha työvoimapula31.3.2019 08.05
Kaupungin 1 500 euron houkuttimesta ei tullut jättimenestystä – "Maksuun on mennyt vasta kaksi muuttorahaa"8.4.2019 06.50
Vantaalla tutkittiin: Opettajan oma kiinnostus ohjaa digilaitteiden käyttöä25.5.2019 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu