Puheenaihe

Mielipide: Lääkäreiden kouluttaminen on myös Vantaan tärkeä tehtävä

Kirjoittajan mielestä syytä terveydenhoitohenkilökunnan sairastavuuteen ja vaihtuvuuteen pitäisi etsiä työn kuormittavuudesta.

arkistokuva

Kirjoittajat vastaavat kannanottoon, jossa kritisoitiin nuorten lääkärien kouluttamista Vantaan terveysasemilla (VS 16.10.). He muistuttavat koulutettavien tuovan mukanaan paitsi tärkeän työpanoksen myös alan uusinta tietoa.

Miksi terveysasemilla on paljon nuoria lääkäreitä? Miksi he vaihtuvat melko usein? Kyse on siitä, että meillä työskentelee nuoria lääkäreitä erikoistumisjaksoilla. Tämä on meille erittäin tärkeää.

Yksikään Suomen terveyskeskus ei taida pärjätä ilman koulutettavia lääkäreitä. Suomessa valmistuneella lääkärillä on oikeus työskennellä itsenäisesti heti valmistuttuaan.

Mikäli mielii erikoislääkäriksi – ja lähes kaikki nuoret lääkärit ilmoittavat haluavansa erikoistua – tulee työskennellä vähintään yhdeksän kuukauden ajan niin sanotussa opetusterveyskeskuksessa. On erittäin hienoa, ja julkisen terveydenhuoltomme kannalta tärkeää, että nuoret lääkärit haluavat erikoistua yleislääketieteeseen ja tulevat meille oppiin.

Me Vantaalla olemme onnistuneet nuorten lääkärien koulutuksessa hyvin. Tästä tunnustuksena olemme saaneet Nuorten Lääkärien Yhdistyksen arvioinnissa täydet viisi tähteä vuonna 2017 ja neljä tähteä vuonna 2018, mistä olemme ylpeitä.

Vantaan terveyskeskus, jonka muodostavat seitsemän terveysasemaamme, on yksi Hyks erityisvastuualueen 25:stä Helsingin yliopiston hyväksymästä opetusterveyskeskuksesta. Meillä työskentelevistä lääkäreistä 34:llä on ohjaajaoikeus.

Yleislääketiede on Suomen suurin lääketieteen erikoisala. Helsingin yliopistossa on tällä hetkellä yli 500 lääkäriä yleislääketieteen erikoistumisohjelmassa.

Vantaalla työskentelee noin 60 yleislääketieteeseen erikoistuvaa lääkäriä. Tämä on vastaava osuus kuin Vantaan väkiluvun osuus Hyks erityisvastuualueen väestöstä (11 prosenttia). Kannamme siis väestöosuutemme kokoisen kortemme kekoon tämän alueen lääkäreiden kouluttamisesta.

Ilman erikoistumisjaksojen tarjoamista kävisi meille jatkossa lääkäreiden saamisen kannalta huonosti. Koko Suomen yleislääketieteen erikoislääkäreistä 70 prosenttia työskentelee Hyks erityisvastuualueella. Kaikista Suomen lääkäreistä 22 prosenttia työskentelee terveyskeskuksissa.

Nuoren lääkärin kouluttaja työskentelee uusimman tiedon aitiopaikalla. Kouluttaminen on vastavuoroista. Nuorilla lääkäreillä on uusimmat lääketieteen tiedot, mutta ei vielä paljoa käytännön kokemusta. He tarvitsevatkin kokeneemman lääkärin tukea. Nuorempien kollegoiden kouluttaminen pakottaakin hyvällä tavalla kokeneemmankin kaartimme pysymään ajan hermoilla.

Lääkärin työ onkin jatkuvaa uuden oppimista. On hyvä huomata lääketieteellisen tiedon nopeasti muuttuva maailma: kun lääketieteellisen tiedon kahdentumisajan on todettu vuonna 1950 olleen 50 vuotta ja 3,5 vuotta vuonna 2010, on se arvioiden mukaan vuonna 2020 vain 73 päivää! Uutta lääketieteellistä tietoa tuleekin kiihtyvää tahtia ja olemme iloisia siitä, että saamme tämän tiedon käyttöömme meillä erikoistuvien lääkäreiden mukanaan tuomana.

Kaikki noin 60 erikoistumisvaiheessa olevaa lääkäriämme eivät kuitenkaan ole samaan aikaan töissä. Osa heistä on parhaillaan töissä eri sairaaloissa suorittamassa kaksivuotista koulutusjaksoa, joka on osa yleislääketieteen erikoislääkärin yhteensä kuuden vuoden pituista koulutusohjelmaa. Osa on voi olla perhe- tai tutkimusvapailla.

Olemme ylpeitä nuorista, erikoistumisvaiheessa olevista lääkäreistämme, jotka tuovat meille uusinta lääketieteellistä tietoa, sekä kokeneista konkareistamme, jotka heitä kouluttavat ja antavat heille kollegiaalisen tukensa.

Taina Seppänen
koulutusylilääkäri
Piia Vuorela
terveyspalvelujen johtaja
Vantaan kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Myyrmäen terveysaseman lääkärille kouluttajapalkinto24.4.2018 09.33
Suuri työkuorma, Apotti, hoitajien vaihtuvuus.. – Näiden syiden takia lääkärit lähtevät Vantaan terveysasemilta20.9.2019 11.30
Vantaan terveysasemilla kävi raju lääkärikato – 16 lääkäriä lähti kevään ja kesän aikana17.9.2019 15.58

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu