Minne mennä

Haitaritaituri Johanna Juhola saa jalat vipattamaan Vantaalla – Kaamospelit alkavat jo lauantaina ilmaistapahtumalla

Haitaristi, säveltäjä Johanna Juhola on tammikuun Etnogaalassa ehdolla vuoden kansainvälistyjäksi.

Pressikuva

Nykykansanmusiikin kirkkaimpiin tähtiin kuluvalla Johanna Juholalla on monta rautaa tulessa. Sellaista on, kun soittaa haitaria useassa kokoonpanossa ja vielä säveltää.

Juhola taituroi muun muassa hänen nimeään kantavassa triossa, Johanna Juhola Reaktorissa ja Tango-orkesteri Untossa. Pianisti, säveltäjä Timo Alakotilan kanssa hänellä on duo, joka tulee esiintymään Vantaan Kaamospeleihin ensi viikon perjantaina. Festivaali alkaa jo lauantaina 9. marraskuuta.

Kansanmusiikin grand old manin Juhola tapasi opiskellessaan Sibelius-Akatemiassa. Alakotila oli siellä opettajana.

– Olin jo teini-ikäisenä kuunnellut ja ihaillut Alakotilan musiikkia.

Sibelius-Akatemiassa opiskelija harjoitteli improvisaatioita opettajansa kanssa ja siitä virisi ajatus, että "näitä voitaisiin esittääkin". Syntyi Timo Alakotila & Johanna Juhola duo. Vapaassa tilassa -nimisen levyn he tekivät 2007.

Juhola kertoo, että he matkivat Alakotilan kanssa jazzista tuttua tapaa improvisoida. Tosin sellaista on tehty kansanmusiikissa jo muinoin.

– Kun soitettiin häissä ja muissa juhlissa tuntikausia, kuka olisi halunnut soittaa samoja kappaleita aina samalla tavalla.

Juholan ja Alakotilan duon ohjelmisto koostuu pääasiassa heidän omista kansanmusiikin rytmitystä noudattavista sävellyksistään parilla perinnesävelmällä täydennettynä.

– Polskaa, sottiisia, valssia ja tangoa, Juhola luettelee.

Haitaristi on innossaan duon esiintymisestä, sillä niitä on harvakseltaan muiden kiireiden vuoksi. Myös Alakotila soittaa Tango-orkesteri Untossa, joten yhteiset keikat eivät kuitenkaan jää vain duon varaan.

Kiireinen haitariässä esiintyy myös ulkomailla. Äskettäin hän teki soolokeikan Saksan Hallessa Akkordeon akut -festivaalilla.

Saksassa suomalaisesta musiikista, myös nykykansanmusiikista, ollaan erityisen kiinnostuneita. Juholalla on oma agentti myymässä keikkoja saksankieliselle aluelle.

– Kerran laskin ulkomuistista Saksan kaupunkeja, joissa olin käynyt esiintymässä. Äkkiseltään tuli mieleen yli 40.

Kaamospelitkin on helsinkiläiselle Juholalle tuttu festari. Kolme vuotta sitten hän esiintyi Vantaalla Imaginary Friends -kokoonpanonsa kanssa.

– Ja lapsena kävin vanhempieni kanssa Martinuksessa Vantaan viihdeorkesterin vappukonserteissa. Muistan eräänä vuonna vaikuttuneeni kovasti Anneli Saariston laulusta, kun hän lauloi orkesterin solistina.

Kaamospelit

Kansanmusiikkiviikko alkaa la 9.11. Yhtä soittoa! -pelimannitempauksella Tikkurilan asemasillalla klo 11–14. Sen lisäksi useita muita ilmaistapahtumia.

Viikon pääkonsertit Vernissassa to 14.11. klo 19 ja kulttuuritalo Martinuksessa pe 15.11. klo 19 . Vernissassa Stadi kadonneet -yhtye ja MäSä-duo. Illan aloittaa Vantaan kansanpelimannit jo klo 18.30. Martinuksessa Johanna Juhola & Timo Alakotila duo ja ruotsalainen Långbacka/Bådagård-duo.

Ohjelma: www.kaamospelit.fi

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kansanmusiikin taitajan kysyntä on kovinta ulkomailla8.11.2012 17.19
”Pikku Kaustinen” nostaa hattua kansanmusiikille3.8.2012 11.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu