Puheenaihe

Mielipide: Julkisissa tiloissa myös tuoksuttomuus on esteettömyyttä

Joulunajan suosittu koristus, hyasintti, ei kaikille ole ilon tuoja.

Sami Saarenpää

Kirjoittaja muistuttaa, että erilaiset hajusteet ja tuoksut niin iholla, tekstiileissä kuin kukissakin, aiheuttavat osalle kanssaihmisistä terveydellistä haittaa.

Nykyään puhutaan paljon sisäilmaongelmista ja silloin tulisi kiinnittää myös huomiota siihen, että julkisten tilojen ja kulkuneuvojen tulisi olla tuoksuttomia. Tuoksut ovat iso osa sisäilmaongelmaa.

Vahvasti tuoksuvat pyykinpesuaineet, pyykinhuuhteluaineet, puhdistusaineet, parfyymit, partavedet, hiuskosmetiikka, tuoksukynttilät, ilmanraikastimet, suitsukkeet ja muut keinotekoiset tuoksut aiheuttavat osalle väestöstä suuria terveyshaittoja.

Oireilua aiheuttavat myös luonnontuoksut eli vahvasti tuoksuvat kukat kuten hyasintit, kielot, syreenit, freesiat sisätiloihin tuotuina.

Toisten ihmisten käyttämät hajusteet rajoittavat monien elämää, työntekoa, harrastamista ja liikkumista!

Tuoksut aiheuttavat yhteiskunnalle miljoonien eurojen kustannuksia mm lääkärissä käynteinä, sairaspäivinä ja lääkekuluina.

Tuoksuherkkyys on krooninen sairaus, jonka oireina ovat mm äänen käheys, yskä, hengenahdistus, nuha, silmien ärsytys, päänsärky, pahoinvointi ja iho- ja limakalvo-oireet.

Monet astmaatikot, allergiset ja migreenipotilaat myös oireilevat tuoksuista.

Ympäristö ilman keinotekoisia hajusteita eli tuoksujen välttäminen on toistaiseksi ainoa tepsivä keino hajusteista kärsiville.

Jokaisella on oikeus hengittää sairastumatta, oikeus tuoksuttomaan hengitysilmaan kotona, työssä, harrastuksissa ja julkisissa tiloissa.

Esteettömyys on myös tuoksuttomuutta.

 

Tiina Arlin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yleisö kaipaa tuoksuttomia esityksiä teattereihin – "Joka kolmas saa oireita tuoksuista"17.1.2019 08.10
Lemu oli pilata elämyksen Kansallisteatterissa – "Järjestimme uudet istumapaikat voimakkaasti tuoksuvan asiakkaan takia"16.1.2019 07.20
Lähtikö tuoksuttelusi lapasesta? – Partavesistä ja parfyymeistä päänsärkyä ja ällöä oloa26.10.2018 13.58
Mielipide: Arjen kemikaaleja on joka puolella – "Julkisissa tiloissa voi olla varsinainen hajusteiden sekamelska"18.3.2018 20.10
Hajusteet ärsyttävät yllättävän useaa – jopa 40 prosenttia kärsii10.6.2014 06.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu