Paikallisurheilu

Vantaalaisseuran tyttöjoukkueen pelaajat päättivät itse muuttaa pelitapaansa – tuloksena Euroopan suurimman turnauksen voitto

Yesim Tan, Iida Pirhonen, Loora Treilop ja Lina Kiviaho kehuvat VJS:n tyttöjoukkueen loistavaa yhteishenkeä.

Simo Arkko

Vantaankoskella sijaitsevassa VJS-hallissa riittää meteliä, kun iso määrä juniorijoukkueita kehittää taitojaan koleahkossa ilmassa. Kenties mielenkiintoisin porukka löytyy kuitenkin hallin kulmauksesta, jossa harjoittelee VJS:n vuonna 2006 syntyneiden tyttöjen joukkue.

Mutta mikä on erityislaatuista juuri tässä porukassa?

Ainakin se, että joukkueen yhteishenki on korkealla tasolla, vaikka ryhmään kuuluu peräti 36 pelaajaa. Se käy ilmi myös haastatteluista, joissa niin Iida Pirhonen, Yesim Tan, Lina Kiviaho kuin Loora Treilopkin korostavat joukkueen hyvää ilmapiiriä.

– Meillä on kiva ryhmä, jossa kukaan ei tunne itseään ulkopuoliseksi. Minut otettiin tänne todella hyvin vastaan, vuosi sitten jalkapallon VJS:ssä aloittanut Yesim Tan sanoo.

VJS:n tyttöjoukkue ei ole loistanut pelkästään sosiaalisilla taidoillaan, sillä joukkue on myös menestynyt jalkapallokentillä. VJS yllätti monet kesäkuussa voittamalla Stadi Cupissa oman ikäluokkansa sarjan, kun se kaatoi finaalissa FC Espoon jännittävien vaiheiden jälkeen rangaistuspotkukilpailussa.

Euroopan suurimman tyttöjen jalkapalloturnauksen voitto oli iso asia, sillä se on ollut joukkueen tavoitteena Lina Kiviahon mukaan jo kuusi vuotta.

– Pelit olivat aika haastavia, mutta loppuvaiheessa meidän joukkuehenkemme ja fiilis olivat niin korkealla, että pelit menivät vähän helpommin. Se voitto tuntui todella hienolta, Kiviaho sanoo.

Joukkueen päävalmentajan paikalta äskettäin apuvalmentajaksi siirtynyt Jouni Timonen nostaa esille mielenkiintoisen muutoksen, jota voi pitää hyvinkin ratkaisevana VJS:n tyttöjen kauden isoimman voiton kannalta.

VJS nimittäin muutti taktiikkaansa ja peliryhmitystään vain muutamaa ottelua ennen Stadi Cupin turnausta. Muutos ei lähtenyt valmennuksen, vaan pelaajien aloitteesta.

– He kokivat, etteivät tunne tätä pelitapaa eikä se ole heidän oma juttunsa, Timonen sanoo.

Pelitavan muutoksen myötä VJS:n peli kehittyi pala palalta myös Stadi Cupin aikana.

– Kun ehdotus oli lähtenyt tytöistä, niin he kasvoivat siihen ajatukseen, että tämä on meidän juttumme. Heille tuli vapautunut fiilis, ja pelin taso kasvoi jokaisessa ottelussa.

Monessa juniorijoukkueessa pelaajat eivät välttämättä uskaltaisi kyseenalaistaa valmentajien pelillisiä ratkaisuja. VJS:n noin 13-vuotiaiden tyttöjen joukkueessa se kuitenkin onnistuu. Se johtuu keskustelevasta ja avoimesta ilmapiiristä, jossa kuka tahansa voi kertoa mielipiteensä.

Loora Treilop pohtiikin, että joukkueen tämän kauden menestys pohjautuu yhteishenkeen, ja nostaa esille niin ikään valmentajien merkityksen.

– Valmentajat ovat paljon mukana ja auttavat. Jos ei tajua jotain tai on liike, jonka haluaa oppia, niin he kyllä opettavat ja kannustavat, Treilop kertoo.

VJS:n menestyksekkään tyttöjoukkueen pelaajilla vaikuttaa olevan kova halu voittaa ja kehittyä. Urheilu ei ole heille pelkästään tavoitteellista kilpaurheilua.

– Me kyllä aina yritämme voittaa, mutta emme mene pakon kautta. Haluamme pelata hyvin ja pidämme hauskaa. Se on tärkeintä, Kiviaho päättää.

Ehkä nämä ovat asioita, jotka tekevät tästä porukasta erityislaatuisen.

 

Simo Arkko

Menestys

Joukkueeseen kuuluu yhteensä 36 pelaajaa, jotka pelaavat kahdessa eri ryhmässä. Joukkue osallistuu niin kilpa -ja haastetason sarjoihin.

Sai hiljattain uuden ammattivalmentajan, kun Velimatti Helasterä liityi joukkueen vastuuvalmentajaksi.

Voitti kesäkuussa Stadi Cupin, joka on Euroopan suurin tyttöjen jalkapalloturnaus.

Joukkue osallistui niin ikään kesän aikana ÖrebröCupiin Ruotsissa.

Stadi Cup ry:n perustama Paavo Einiö rahasto palkitsi syyskuussa Vantaan Jalkapalloseuran hienosta työstä tyttöjen jalkapallon eteen 500 euron stipendillä. VJS osallistui Stadi Cupiin peräti 17 joukkueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

VJS:n Marko Kolsi siirtyy IF Gnistaniin1.11.2019 13.34
Somalian maajoukkueessa piipahtanut VJS:n Ahmed Said Ahmed tähtää korkealle – haaveissa pääsy pääsarjaan Englannissa tai Espanjassa9.10.2019 08.30
VJS:n haastava kausi lähenee loppuaan – vaikeuksista huolimatta säilyminen on vielä mahdollista: "Lähdemme siitä, että VJS pelaa myös ensi kaudella Kakkosta"12.9.2019 07.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu