Puheenaihe

Ensimmäistä linja-autoa ihmeteltiin Helsingin pitäjän kirkonkylällä lähes sata vuotta sitten – matkustamon ikkunoiden paikalla lepattivat kankaiset tuulisuojat

Ensimmäinen Helsingin pitäjän kirkonkylään kulkenut linja-auto pysähdyksissä Hannusaksen vieressä 1920-luvulla.

Vantaan kaupunginmuseo/Knut Åberg

Helsingin pitäjän kirkonkylän kautta kulkeva bussilinja 571 välillä Tikkurila–Varisto on tavallinen näky kirkonkylän nykyraitilla. Lähes 100 vuotta sitten siellä ihmeteltiin kylän ensimmäistä linja-autoa.

Hjalmar Sederholm aloitti vuonna 1924 liikenteen Helsingistä reittiä Vanhakaupunki–Malmi–Pitäjän kirkonkylä. Kuvassa auto on pysähdyksissä silloisen Turku–Viipuri maantien ja Hämeentien, nykyisen Kirkkotien ja Kyläraitin risteyksessä. Taustalla näkyvä rakennus on Hannusas.

Sederholmin linja-auto oli 14-paikkainen ja siinä oli ikkunoiden sijaan lepattavat kankaiset tuulisuojukset sivuilla. Ikkuna-aukosta erottuu sisällä istuvia hattupäisiä matkustajia.

Linja-auto herätti paljon kiinnostusta ja sitä käytettiin heti myös mainontaan. Kyljessä on samana päivänä pidetyn konsertin mainos. Res med Bilen mainoksessa kehotetaan. Tarkemmat tiedot jäävät piiloon hattupäisen miehen taakse.

Kuvan ottanut Knut Åberg omisti kirkonkylän ensimmäisen kameran. Arviolta 1930–1940-luvulla hän oli kätkenyt kuvaamansa lasinegatiivit kirkonkylän Edelbergin talon ullakon täytteisiin.

Kuvat löydettiin vuonna 1991 ja lahjoitettiin Vantaan kaupunginmuseolle. Säilyneitä lasinegatiiveja on kaikkiaan 90 ja useimmat niistä on kuvattu kirkonkylässä 1920–1930-luvulla.

Anu Mönkkönen

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sodanjälkeisen arkkitehtuurin tyypillinen edustaja seisoo vielä Tikkurilan keskustassa3.11.2019 14.45
Håkansbölen kartanon lastenhoitajasta tuli lähes perheenjäsen – 40-luvulla kuolleen Finan vaatteet, sormustin ja kesken jäänyt käsityö ovat nyt osa Vantaan kaupunginmuseon Kohti tuntematonta -näyttelyä27.10.2019 18.45
Onko muistotilaisuudessa tarjottu hautajaiskonvehteja – söitkö vai säilytitkö?20.10.2019 09.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu