Puheenaihe

Ekologisuus tuo taloudellista hyötyä – ympäristön huomioiminen kiinnostaa hotelleja

Hilton Helsinki Airportin vastaanottopäällikkö Jesse Kilpeläinen, hankintakoordinaattori Henna Kokko ja pääemäntä Satu Kailahti kuvattiin hotellin jätehuoneessa.

Armi Suojanen

Hotellit ovat jo vuosia tiedostaneet ilmastonmuutoksen torjumistarpeen ja toimenpiteiden tuoman taloudellisen hyödyn. Ne ovat ottaneet käyttöön monenlaisia keinoja muun muassa energiankulutuksen ja ruokahävikin vähentämiseksi. Kierrätyskin on hotelleissa itsestään selvää.

Asiakkaatkin arvostavat yhä enemmän sitä, että hotelli kiinnittää huomiota ympäristöasioihin. Varsinkin yritysasiakkaat haluavat käyttää hotellia, joka kantaa ympäristövastuunsa.

Hilton Helsinki Airportissa, joka sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoaseman kupeessa, on esimerkiksi säästetty tänä vuonna jo 25 000 euroa pelkästään kokoustilojen energiakuluissa. Pääemäntä Satu Kailahti kertoo säästöä kertyvän siitä, että kokoustilojen ilmastointi hurisee vain silloin, kun ne ovat käytössä. Tyhjälle salille on turhaa pitää ilmastointia.

– Energiankulutuksen vähentämistä tutkitaan jatkuvasti, Kailahti kertoo.

Original Sokos Hotel Vantaassa Tikkurilassa sähkön, lämmön ja kylmän kulutusta seurataan reaaliaikaisesti.

– Poikkeamat huomataan nopeasti. Esimerkiksi vuotava wc tai hana näkyy kulutuspiikkinä aamuyöllä, kertoo hotellinjohtaja Martin Andergård.

Pakkalassa sijaitsevan Airport Hotel Pilotin remontissa uusitaan kaukolämpöjärjestelmä.

– Lisäksi on pyritty valitsemaan mahdollisimman vähän energiaa käyttäviä laitteita. Valaistus on suurelta osin muutettu led-valoiksi, luettelee Pilotin hotellinjohtaja Anne Lindholm.

Pilotissa on myös luovuttu lähes kokonaan kemiallisista pesuaineista.

– Käytössämme on ympäristöystävällinen aktiivivesi.

Pyykin peseminen vie paljon energiaa sekä vettä ja pyykkiä hotelleissa syntyy valtavasti. Esimerkiksi lentoaseman 330 huoneen Hiltonissa syntyy päivässä runsaat 600 kiloa pestävää pyykkiä. Pyykki pestään joutsenmerkityllä pesuaineella ja hotellia lähellä Koivuhaassa ilman pitkää kuljetusmatkaa.

Pohjoismaisen Scandic-ketjun operoimassa Hilton Helsinki Airportin vastuullisuusasiantuntijana toimii hankintakoordinaattori Henna Kokko. Hän kertoo, että maailmanlaajuinen tapa jättää pestäviksi tarkoitetut pyyhkeet kylpyhuoneen lattialle on lähtöisin Scandicin henkilökunnalta.

– 1990-luvun alun laman jälkeen alettiin kiinnittää huomioita energiansäästötoimiin, Kokko taustoittaa.

Sitten yksi henkilökunnasta keksi, että vettä ja energiaa säästyy, jos pidempään yöpyvien pyyhkeitä ei vaihdeta joka päivä.

– Eihän niin tehdä kotonakaan, pääemäntä Kailahti lisää.

Muovinkäyttöä Scandic-hotellit ovat vähentäneet siirtymällä shampoiden kertakäyttöpulloista täytettäviin sekä vaihtamalla pullotetun veden hanaveteen, joka on jäähdytetty, suodatettu ja hiilihapotettu.

Ruokahävikki hotelleissa nousi puheenaiheeksi hiljattain, kun Scandic Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö julkaisi Facebook-päivityksen aamiaispöydille jätetyistä jättimäisistä ruokakasoista.

Hamstraamisen kitkemiseen hotelleilla on niksejä, kuten pienemmät tarjoiluastiat, annostelu suoraan asiakkaan lautaselle ja hävikkiruoan tarjoilu henkilökunnalle. Parempi olisi, jos asiakkaat saataisiin ymmärtämään, miksi pitäisi ottaa vain se määrä, jonka syö. Jos ruokaa ei syö, ruoan tuottamisesta, kuljettamisesta ja valmistamisesta aiheutuneet isot päästöt ovat syntyneet turhaan.

Majoitusliikkeet

Todistuksia ympäristövastuusta

Hotelleille ja muille majoitusliikkeille on olemassa omia ympäristöohjelmia.

Ohjelmia noudattamalla majoitusliikkeet voivat hankkia sertifikaatin siitä, että ne noudattavat tiettyjä ympäristöystävällisiä ja kestävän kehityksen tavoitteita, kuten energiankulutuksen pienentäminen ja seuraaminen sekä kierrätys.

Ympäristömerkkejä ovat muun muassa Green Key, Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki.

Esimerkiksi Sokos-hotelleilla on käytössään maailmanlaajuinen Green Key -sertifikaatti ja Scandicin operoimilla hotelleilla pohjoismainen Joutsenmerkki, joka tänä vuonna täyttää 30 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yhä useampi miettii matkansa vaikutuksia paikallisille – Reilu matkailija suosii paikallisia yrittäjiä ja sammuttaa hotellihuoneesta valot25.9.2019 06.35
Mari Koistinen on klimataari, joka ei kaihda edes purkkisärkeä – "Jos maailman ruokahävikki syötäisiin, ruoka riittäisi koko maapallolle"25.10.2019 06.55
Uusi verkkokauppa vähentää nyt ruokahävikkiä Suomessa – "Vuodessa pelastuu 700 000 kiloa ruokaa"29.8.2017 09.06
Myös ravintolat vähentävät ruokahävikkiä tosissaan1.10.2013 10.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu