Ruoka

Puolukan hyödyistä on saatu lisää tietoa –  näitä reseptejä haluat kokeilla toistekin

Puolukka on todellinen terveyspommi.

Puolukkakukon kera voi tarjoilla esimerkiksi vaniljakastiketta.

Sami Lettojärvi

Päivän terveyspommi otetaan nyt pakastimesta tai lasitölkistä. Se on pieni ja punainen, pikkuisen hapan mutta maukas. Se on puolukka.

Kokeet osoittavat, että ainakin hiirille puolukka on superruoka. Puolukasta voi olla hyötyä ylipainosta johtuvia ongelmia vastaan.

Ihmisten tutkimustuloksia odotellessa kannattaa ottaa ihmemarja osaksi omaa ruokavaliota. Moni on jo ottanut. Tampereen yliopiston tutkimustulokset on luettu ilmeisen hyvin, sillä puolukkahyllyt tyhjenevät nyt kaupoissa.

 

Puolukasta tulevat mieleen liharuokien lisäkkeet, uuniruoat, marjakeitot, puurot ja tietenkin leivonnaiset.

Moni ajattelee ensimmäiseksi marjapuuroa eli vispipuuroa. Puolukkamehuun keitetty mannapuuro vispataan heti keittämisen jälkeen ilmavaksi ja kuohkeaksi, näin syntyy tuttu lapsuuden maku ja väri.

Perinneosastolle menee yhden sortin marjapuuro. Ruispuolukkapuuron voi toki keitellä hiljalleen myös liedellä, mutta itähämäläinen emäntä laittoi ruoan uuniin.

Marjamämmiksi kutsuttu ruispuolukkapuuro imeltyi yön yli puulieden kulmalla, nykyajan kokki voi laittaa ruoan uuniin 150–200 asteeseen muutamaksi tunniksi. Rukiin ja puolukan liitto on tavattoman hyvä. Siispä puolukasta syntyy myös mustikkakukon seuraaja eli puolukkakukko.

 

Puolukka kuului ainakin vielä 1980-luvulla koulukeittiöiden ruokalistalla salaattivalikoimaan. Kaalipuolukkasalaatti on sittemmin jäänyt jäävuorisalaatin ja kiinankaalin jalkoihin.

Puolukka raikastaa monia ruokia, esimerkiksi uunijuureksia. Siitä voi kiehauttaa kastikkeen vaikka lihapullille, ei sen aina tarvitse kulkea riistan kanssa. Toki riistaliha ja puolukka sopivat hyvin yhteen, tulevatkin samasta paikasta.

Kaaliruokien kanssa käytetään puolukkaa kevyesti sokeroituna survoksena, ja marja sopii myös maksaruokien lisukkeeksi. Verilettuja ei voi kuvitella ilman puolukkaa.

Jos harrastat sushin tekoa, kokeile savutofua ja puolukkaa sushirullan täytteeksi.

Aamupalasmoothieen punainen marja sopii sekä omenan että banaanin lisäksi. Eikä mikään estä vaihtamasta palkintoja voittaneen ginidrinkin karpaloa puolukaksi. Puolukasta tulee myös erinomaista likööriä, jos sellaisten tekoa harrastaa.

5669208-n.jpg

Puolukkakukon voi paistaa umpinaisena tai avoimena paistoksena. Kuva: Sami Lettojärvi

Puolukkakukko

6–8 annosta

  • 200 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 4 dl ruisjauhoja (voit korvata neljänneksen vehnäjauhoilla)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 5 d puolukoita
  • 1 dl sokeria tai hillosokeria
  • 0,5 dl perunajauhoja

1. Sekoita keskenään sokeri ja sulatettu voi. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.

2. Voitele korkeareunainen uunivuoka tai pienempiä annosvuokia. Painele kolme neljäsosaa taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille.

3. Sekoita täytteen ainekset ja kaada vuokaan. Tee lopusta taikinasta kukolle kansi. Voit myös tehdä kukon laakeaan vuokaan ja jättää osan kannesta avoimeksi. Taputtele lopputaikinasta esimerkiksi nauhoja ristikoksi kukon pintaan.

4. Paista isoa kukkoa 200 asteessa noin tunti, pienille riittää puolisen tuntia.

Tarjoa jäähtyneenä. Lisukkeeksi sopii vaniljajäätelö tai vaniljakastike.

Valkoisen sokerin voi reseptissä korvata ruokokidesokerilla.

5669216-n.jpg

Puolukkakonjakkikastike ja puolukoin maustetut ruusukaalit tekevät seuraa lihapullille. Kuva: Sami Lettojärvi

Ruusukaalia ja puolukkaa

neljälle

  • 300 g ruusukaalia
  • loraus oliiviöljyä
  • suolaa, pippuria
  • kourallinen puolukoita
  • 30 g saksanpähkinöitä

1. Kiehauta ruusukaalit suolavedessä.

2. Siirrä kaalit voideltuun uunivuokaan. Pirskottele pinnalle hieman öljyä. Paahda 200 asteessa parikymmentä minuuttia. Voit laittaa ruusukaalit paahtumaan myös keittämättä. Halkaise ne ja anna olla uunissa puolisen tuntia.

3. Laita ruusukaalit tarjolle, sekoita kuumiin kasviksiin puolukoita ja hienonnettuja saksanpähkinöitä.

 

Puolukkakonjakkikastike

kuudelle

  • 1 pieni sipuli
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 3–4 dl vettä
  • 2 rkl riista- tai lihafondia
  • 1 dl puolukoita
  • mustapippuria myllystä
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1–2 rkl konjakkia
  • 0,5 dl kuohukermaa

(suolaa)

1. Hienonna sipuli ja ruskista kevyesti pannulla.

2. Lisää pannulle voita ja vehnäjauhot. Ruskista jauhoja hetki. Lisää hyvin sekoittaen vesi, mausta fondilla. Lisää puolukat ja sokeri, keitä muutama minuutti pienellä lämmöllä. Rouhi ripaus mustapippuria joukkoon.

3. Lisää konjakki ja kerma. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

5669215-n.jpg

Puolukkajäädyke on ihanan raikas jälkiruoka. Kuva: Sami Lettojärvi

Puolukkajäädyke

kuudelle

  • 100 g puolukoita
  • 1 dl sokeria
  • 1 keltuainen
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl maitorahkaa tai mascarponejuustoa

1. Survo puolukat. Vaahdota keltuainen ja sokeri. Vaahdota kerma.

2. Sekoita kaikki ainekset. Kostuta esimerkiksi kakkuvuoka, kaada seos vuokaan ja laita pakastimeen. Jäädytä vähintään kuusi tuntia, mieluummin seuraavaan päivään.

3. Ota jäädyke pakastimesta vähän ennen tarjoilua. Kasta vuoka hetkeksi vesihauteeseen. Kumoa tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla.

Jäädykkeen kanssa sopii marjakastike tai kinuskikastike.

 

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tutkimus: Puolukkamehu alensi verenpainetta rotilla – vaikutuksia aletaan tutkia terveillä ihmisillä10.12.2019 10.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu