Puheenaihe

Ylijäämäruoka päätyy ravintolasta Sakun lounaskippoon – Sovellus helpottaa hävikin metsästämistä

Ravintolapäällikkö Elina Kyyrönen ja lounaan hakenut Saku Junni toivottavat tervetulleiksi kaikki keinot, joilla ehkäistään syömäkelpoisen ruoan päätyminen biojäteastiaan.

Tiina Örn

Pakkohävikki. Se on sana, jota ruokahävikkiä torjuvan ResQ-sovelluksen kehittäneen yhtiön markkinointihenkilö Antti Tuomola käyttää kuvaamaan ravintoloista usein roskakoriin päätyvää ruokaa.

– Ravintolassa on valmistettava ruokaa aina hieman yli tarpeen, jotta yllättävän menekin päivinäkin ruokaa riittää. Ravintola ei voi myydä ei-oota.

Sama ilmiö koskee myös kahviloita. Vitriinissä tulee olla tarjolla vaihtoehtoja myös päivän tai illan viimeiselle asiakkaalle.

Tuomolan mukaan kännykkään ladattavan ResQ-sovelluksen kehittämisellä haluttiin tähdätä nimenomaan tuon päivittäin syntyvän ylijäämäruokavuoren pienentämiseen. Sovellus yhdistää ravintolat ja asiakkaat.

Tikkurilassa työskentelevä Saku Junni käyttää sovellusta ahkerasti.

– Sovelluksen etu on siinä, että se kertoo, mitä hävikkiruokaa on tarjolla missäkin lähiseudun paikassa. Hyvää on myös se, että ruoan voi maksaa sovelluksella ennakkoon.

Hävikkiruoan hyödyntäminen on Junnin mukaan helppo ekoteko.

– Ympäristöasioita tulee mietittyä, kun niistä puhutaan niin paljon mediassakin, hän sanoo.

Junni käy usein noutamassa hävikkiruoka-annoksen ravintola Oklahomasta Tikkurilasta. Oklahoman ravintolapäällikkö Elina Kyyrönen kertoo ravintolan myyneen lounaalta yli jäänyttä ruokaa jo pitkään. ResQ-sovellukseen Oklahoma lähti mukaan, jotta asiakkaat saisivat aina ajantasaista tietoa siitä, mitä on tarjolla.

– Aiemmin asiakas saattoi tullessaan joutua toteamaan noutoruoan jo loppuneen.

Hävikin torjuminen on Kyyrösen mielestä ravintolassa myös ympäristösyistä merkittävä asia.

– On hienoa, kun syötävää ruokaa ei päädy enää biojäteastiaan.

Vantaalla sovelluksen avulla tarjouksista kertoo parikymmentä ravintolaa. Mukana on myös ruokakauppoja. Tuomola kertoo sovelluksen tuovan asiakkaalle uutta, vaikka tämä olisi jo tottunut ehkäisemään hävikkiä ostamalla ruokakaupoista aletarroin laputettuja tuotteita.

– Sovellus kertoo, mitä mukana olevissa kaupoissa on juuri sillä hetkellä tarjolla. Se myös ilmoittaa uusista tarjouksista. Usein alennus on lisäksi suurempi kuin 30 prosenttia.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Taloussanomat: Lidl otti käyttöön aamun hukka–alen – kaupan alan tavoitteena hävikin vähentäminen2.11.2019 09.54
Mari Koistinen on klimataari, joka ei kaihda edes purkkisärkeä – "Jos maailman ruokahävikki syötäisiin, ruoka riittäisi koko maapallolle"25.10.2019 06.55
Kasvisruokaa joka päivä tarjolle lukioihin ja ammattikouluihin – ruokasuosituksessa kiinnitetään huomiota myös ruokahävikkiin10.10.2019 20.54
Hävikkikarkkipussi kokoaa ulkonäöltään vialliset karkit samaan pussiin13.9.2019 17.40
Hävikkileipäolutta löytyy nyt Alkon hyllyltä – "Haluamme tavoittaa yleisöjä, joita ilmastonmuutos ei muuten kiinnosta"6.6.2019 15.49

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu