Puheenaihe

Mielipide: Uusi hyvinvointikeskus voi olla rekrytointivaltti

Kirjoittajat muistuttavat, että moni ammattilainen arvostaa panostuksia työympäristön viihtyvyyteen ja tarkoituksenmukaisuuteen. Hyvin suunniteltu hyvinvointikeskus voi olla valttikortti myös osaavien työntekijöiden houkuttimena.

Niina Villman

Kirjoittajat muistuttavat, että uusi hyvinvointikeskus voi olla uhka tai mahdollisuus. Jälkimmäinen toteutuu parhaiten, kun suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan hyvin ja tarkasti.

Parhaillaan Vantaalla päätetään uuden hyvinvointikeskuksen rakentamisesta. Sosiaali- ja terveystoimen palvelut Itä-Vantaalla kaipaavat kipeästi uutta tilaa. Nykyisellään tilat ovat riittämättömät, epätarkoituksenmukaiset ja sisäilmaongelmia on runsaasti.

Poliittisessa päätöksenteossa tulee olla tarkkana, jotta saamme sellaiset tilat, jotka huomioivat sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintojen moninaisuuden. Vastaanottohuoneiden koon, sijainnin ja saavutettavuuden tulee palvella käyttäjiä ja huomioida esteettömyys sekä hienovaraisuus esimerkiksi päihdepalveluissa.

Tilojen pitää vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon lakisääteistä salassapitoa – tilojen ja tapaamishuoneiden tulee mahdollistaa asiakkaiden yksityisyys ja työntekijöille pitää tarjota rauhalliset ja tarkoituksen mukaiset työskentelytilat.

Suunnittelussa tulee huomioida se, että avokonttori saattaa vaarantaa salassapidon sekä asiakkaiden ja potilaiden yksityisyyden suojan.

Kuten lääkärikään ei tutki potilasta odotustilassa, ei sosiaalihuollon tarvetta voi selvittää ja palvelua antaa avotilassa tai lasikopeissa, huumeneulat on voitava saada vaihtaa diskreetisti ja päihdepalveluihin ei voida huutaa sisälle nimellä.

Rakentamisessa ja sisustuksessa tulee huomioida hyvä sisäilma ja mitoittaa huoneet niin, että ilmastointi ja työskentelytila on riittävä.

Vantaalla on laajoja rekrytointiongelmia sosiaali -ja terveystoimessa. Uusi keskus voi olla rekrytointivaltti, jos mahdollisuus osataan hyödyntää. Viihtyisät ja pysyvät työpisteet sekä nykyaikaiset tilat ovat mahdollisuus ja moni ammattilainen arvostaa panostuksia työympäristön viihtyvyyteen ja siihen, että työtään saa tehdä tarkoituksen mukaisissa ja lain henkeä muun muassa yksityisyyden ja salassapidon osalta noudattavissa tiloissa.

Mikäli tilojen käyttäjien eli työntekijöiden ja asiakkaiden ääntä ja mielipidettä ei kuulla ja pyritään vain tehostamaan tilojen käyttöä viihtyisyyden ja yksityisyyden suojan kustannuksella on hyvinvointikeskus uhka, ei vetovoimatekijä.

Sijaintia pohtiessa on tärkeää varmistaa, että hyvinvointikeskukseen on hyvät julkiset kulkuyhteydet esimerkiksi tulevan Vantaan ratikan reitin varrella!

Me vaadimme, että päätöksenteossa kiinnitetään huomiota siihen, että hyvinvointikeskus palvelee aidosti kuntalaisia parhaalla mahdollisella tavalla ja houkuttelee ammattilaisia töihin Vantaalle.

Eve Rämö
Kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Hanna-Leena Laitinen
Vantaan Vihreiden pj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tikkurilan hyvinvointikeskuksen suunnittelu jatkuu11.9.2018 15.45
Poliitikot haluavat vauhdittaa Tikkurilan jättimäisen sote-keskuksen toteuttamista 13.11.2019 05.35
Mielipide: Kuinka suuren hyvinvointikeskuksen tarvitsemme ja kuka sen maksaa?28.1.2018 09.10
Mielipide: Tikkurilan suuri hyvinvointikeskus olisi toiveiden täyttymys – "Parasta mitä vantaalainen voi toivoa"25.1.2018 08.10
Tikkurilan hyvinvointikeskus teilattiin hinnan ja sote-epäselvyyksien takia – Kokoomus oudoksuu muiden vastustusta20.1.2018 07.45
Tikkurilan hyvinvointikeskuksen tulo siirtyy – Jääkö koko keskus rakentamatta?16.1.2018 09.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu