Puheenaihe

Koululaisten maksutonta hammashoitoa ollut Vantaan alueella yli 80 vuotta – Kiertävä hammaslääkäri kulki painava tuoli mukanaan

Siirrettävä hammaslääkärituoli kuljetettiin puisessa kuljetuslaatikossaan, joka toimi myös tuolin jalkatuen alustana.

Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo

Helsingin maalaiskunnassa aloitettiin koululaisten hampaiden hoito vuonna 1936 kouluhammaslääkäri Marga Wahl-Lindroosin johdolla. Helsingin maalaiskunta oli maan ensimmäisiä kuntia, joka aloitti julkisin varoin kustannetun koululaisten hammashoidon.

Ensimmäinen hammaslääkäri toimi Malmilla, jossa hoidettiin radanvarsikoulujen oppilaat. Vuodesta 1942 koululaisten hampaiden hoito laajeni koskemaan kaikkia kansakoululaisia, jolloin palkattiin toinen hammaslääkäri. Tämä kiersi muun muassa Hämeenkylän, Metsolan, Kirkonkylän, Seutulan ja Pitäjänmäen kouluissa.

Kiertävä hammaslääkäri viipyi koululla vähintään pari kuukautta. Lääkäri ja hammashoitaja etsivät koululta pienen nurkkauksen, jossa he pystyivät työskentelemään. Välillä jouduttiin turvautumaan koulun naapurissa olevan yksityiskodin salin nurkkaukseen.

Mukana heillä oli siirrettävä hammaslääkärituoli ja hoitovälineistö. Kaikissa kouluissa ei ollut vesijohtoa, joten vesi täytyi kantaa vastaanotolle. Sähkökatkojen varalta mukana oli myös poljettava pora, jonka kierrokset olivat kiinni siitä, kuinka paljon hammashoitaja jaksoi polkea.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa on kiertävän hammaslääkärin siirrettävä tuoli kuljetuslaatikossaan. Kuljetuslaatikon kansi on toiminut jalkatuen alustana, mutta tuolista puuttuvat jalka- ja niskatuki.

Kuljetuslaatikossa on jokaiselle osalle merkitty oma paikkansa. Rautarunkoinen tuoli osineen on painava. Siirrettävän hammaslääkärituolin käytöstä luovuttiin 1950-luvulla, jolloin hammashoito sai kunnon tuolit ja järjestetyt tilat kouluilta.

Vastaavanlainen hammaslääkärituoli oli ollut käytössä jo ensimmäisen maailmansodan aikana yhdysvaltalaisilla sotilashammaslääkäreillä vuonna 1918. Siirrettävä hammashoitoyksikkö ei ole uusi keksintö!

Annamari Juvonen-Eskola

 

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla kaupunginmuseon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sodanjälkeisen arkkitehtuurin tyypillinen edustaja seisoo vielä Tikkurilan keskustassa3.11.2019 14.45
Muistatko Furamon talon?15.9.2019 10.30
Käsin tehty joulukortti kertoo välittämisestä20.12.2018 08.05
Tehtiinkö kivikautisella taltalla taikoja? Vantaankoskelta löydetty esine hämmentää6.10.2019 07.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu