Puheenaihe

Kauppakeskittymät ovat osa muuttuvan kaupungin historiaa

Martinkeskus Martinlaaksossa oli aikanaan pohjoismaiden suurin liikekeskus. 1960-1970-lukujen vaihteessa rakennettu ostari purettiin syksyllä 2016.

Stella Karlsson/Vantaan kaupunginmuseo

Kaupunki elää jatkuvassa muutoksessa. Vanhaa puretaan ja uutta nousee tilalle. Olemme osa historian kulkua ja Vantaan kaupunginmuseon tehtävänä on seurata mukana ja dokumentoida tätä muutosta.

Museon tallennusvastuulle on valtakunnallisessa museoiden työnjaossa kirjattu kaupungistuminen, lähiöt ja ostoskeskukset. Niin, ostoskeskukset, nuo nykyajan olohuoneet ja keitaat pimeyden keskellä.

Tällä kertaa esittelemme kuvaparin eri puolilta Vantaata.

5684466-n.jpg

Martinkeskus Martinlaaksossa oli aikanaan pohjoismaiden suurin liikekeskus. 1960-1970-lukujen vaihteessa rakennettu ostari purettiin syksyllä 2016. Kuva: Stella Karlsson/Vantaan kaupunginmuseo

 

Toinen kuva on noin kolmen vuoden takaa, ja toinen otettu tänä syksynä, tasan kuukausi sitten. Mitä ajatuksia ne herättävät?

Kuvissa on kaksi ostoskeskittymää, kaksi erilaista kuvaa. Ensimmäisessä ollaan Martinkeskuksessa, juuri ennen sen purkamista. Tilat ovat tyhjentyneet, vanerilevy naulattu ikkunaan. Näyttäisi siltä, että viimeinenkin asiakas on matkalla ulos.

5684472-n.jpg

Pääkaupunkiseudun ensimmäisen Outlet-kylän, Helsinki Outletin, avajaisia vietettiin 1. marraskuuta 2019. Kuva: Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo

 

 

Toisessa kuvassa ollaan Porttipuiston kupeessa Helsinki Outletin avajaisissa 1. marraskuuta 2019. Ihmiset odottavat, kello käy, ilotulitteet räiskyvät. Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Maailma muuttuu ja ihminen sen mukana. Kuvien kautta näemme sen mitä oli ennen ja mitä on nyt. Näin joulun alla on hyvä pysähtyä miettimään myös tämän kuvaparin sanomaa.

Anna-Reetta Rikala

 

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koululaisten maksutonta hammashoitoa ollut Vantaan alueella yli 80 vuotta – Kiertävä hammaslääkäri kulki painava tuoli mukanaan27.11.2019 14.45
Ensimmäistä linja-autoa ihmeteltiin Helsingin pitäjän kirkonkylällä lähes sata vuotta sitten – matkustamon ikkunoiden paikalla lepattivat kankaiset tuulisuojat10.11.2019 17.05
Sodanjälkeisen arkkitehtuurin tyypillinen edustaja seisoo vielä Tikkurilan keskustassa3.11.2019 14.45
Tiedätkö mikä on porttööri? – Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluva esine kertoo noutoruoan pitkästä historiasta11.8.2019 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat