Puheenaihe

Mielipide: Vantaa tarvitsee ratikan lisäksi muitakin tulevaisuustekoja – veronmaksukykyiset lapsiperheet eivät halua pikkuruisia asuntoja asvalttiympäristöineen

Kirjoittajan mukaan Vantaan halu saada mahdollisen raitiotien varren vanhat pientaloalueet muutettua korkeuksiin kohoavien kerrostalojen alueiksi ei välttämättä mene yksiin veronmaksukykyisten lapsiperheiden toiveiden kanssa.

Armi Suojanen

Vantaalle rakennetaan kirjoittajan mukaan jo tällä hetkellä kohtuuttoman paljon pieniä asuntoja, joita ratikkalinjan varteen on luvassa lisää.

Vantaan Sanomissa (VS 27.11.) Säde Tahvanainen otti kantaa ratikkahankkeeseen tulevaisuustekona. Totean alkuun, että ratikkahanketta kohtaan julkisesti esitetyistä kriittisissä puheenvuoroissa pääasia ei ole hankkeen vastustamisesta, vaan kysymys on kokonaisuuden tarkastelusta.

Ratikkaa perustellaan muun muassa ilmastosyillä. Perusteluina on myös esitetty hyvätuloisen väen houkutteleminen Vantaalle. Tässäkin perustelussa on omat ongelmansa ja tällä hetkellä se on Vantaan kaavoitus- ja asuntopolitiikka.

Vantaalle rakennetaan tällä hetkellä kohtuuttoman paljon pieniä asuntoja. Väestörakenteen kannalta olisi tärkeää, että uusiin kohteisiin tulisi myös perheasuntoja unohtamatta ympäröivää luontoa. Viheralueiden ja puuston säilyttäminen on ilmastoteko siinä missä raitioliikennekin. Näin Vantaan houkuttelevuus asuinpaikkana kasvaisi muun muassa lapsiperheiden keskuudessa.

Vantaalla on halu saada mahdollisen raitiotien varrella sijaitsevat vanhat pientaloalueet tehokkaan rakentamisen alueiksi. Sama koskee myös vähäisiä viher- ja virkistysalueita. Tilalle saadaan korkeuksiin kohoavia kerrostaloja pienine asuntoineen ja asfalttipihoineen.

Jo nyt on nähtävissä mihin tämä suuntaus johtaa. Suunnitellun raitioliikenteen kupeeseen noussut Kaskelanrinteen uusi asuinalue on täynnä pieniä yksiöitä ja kaksioita. Valtaosa on vuokra-asuntoja ja omistusasunnotkin ovat pääosin asuntosijoittajien vuokrahuoneistoja.

Asukkaiden määrä kasvaa, mutta kasvavatko verotulot samassa suhteessa, on hyvä kysymys.

Vantaan tulevaisuuden kannalta olisi toivottavaa, että Vantaa pystyisi tulevaisuudessa tarjoamaan myös hyvän veronmaksukyvyn omaaville lapsiperheille muutakin kuin ilmastoystävällisen ratikkalinjan varteen tiiviisti rakennettuja betonilähiöitä.

Katja Siniketo-Pietilä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Onko Vantaalla varaa olla rakentamatta ratikkaa?1.12.2019 16.25
Mielipide: Ratikka on tulevaisuusteko28.11.2019 11.05
Ratikkaan liittyvistä kirjauksista syntyi kiista – "Miksi satojen miljoonien hankkeella on kauhea kiire?"12.11.2019 19.09
Kuva: Satoja uusia asuntoja Hiirakkokujan alueelle Hakunilaan – "Lähiön kehittämisessä ei riitä pelkkä yhteisöllisyyden lisääminen"17.8.2019 08.20
Kivistön "kohtuuhintaiset asunnot" eivät kiinnostaneet ostajia – rakennuttaja pyysi jatkoaikaa15.6.2019 07.40
Keskelle Tikkurilan ydinkeskustaa nousee seitsemän kerrostalon kortteli – rakennetaan kysynnän mukaan4.9.2019 06.15
Opiskelija-asuntojen tilalle omistusasuntoja Kulomäkeen4.9.2019 08.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu