Puheenaihe

Tyttöjen ja naisten määrä kasvanut huimasti Niceheartsin Vantaan toiminnassa – perhe- ja kunniaväkivalta monen taakkana

Johanna Sjöholm ja Sanna Heikkinen iloitsevat Niceheartsin uusista isommista tiloista.

Marika Lumme

Vantaalla Niceheartsin kävijämäärä on kasvanut viime vuosina runsaasti, jonka vuoksi entiset tilat Unikkotiellä kävivät ahtaaksi. Yhdistys muutti syksyllä Lummetielle isompiin tiloihin. Yhdistys pyörittää muun muassa Tyttöjen tilaa.

– Niceheartsin toiminnassa kohtasimme vuonna 2016 noin 350 tyttöä ja naista. Vuonna 2018 mukana oli jo noin 1 300 tyttöä ja naista, Tyttöjen Tilan johtaja Sanna Heikkinen kertoo.

Nicehearts ry:n toiminnanjohtaja Johanna Sjöholm sanoo yhdistyksen työntekijöiden olevan hyvin perillä tyttöjen ja naisten kokemista ongelmista. Usein esille nouseva teema on perheväkivalta. Ilmiö on ollut pinnalla parin viime vuoden ajan.

– Tätä tapahtuu yhtä lailla kantasuomalaisissa perheissä kuin maahanmuuttajataustaisissa perheissä, Sjöholm kertoo.

5719913-n.jpg

Niceheartsin tiloissa Lummetiellä toimii muun muassa Tyttöjen tila. Seimältä löytyy joukko tyttöjen ja naisten esikuvia. Johanna Sjöholm ja Sanna Heikkinen korostavat, että tilan ovi on avoinna kaikille tytöille ja naisille. Kuva: Marika Lumme

Toinen viime aikoina pinnalle noussut ilmiö on Sjöholmin mukaan kunniaväkivalta, joka näkyy maahanmuuttajataustaisten tyttöjen elämässä.

– Perhe tai suku painostavat tyttöä tekemään tiettyjä asioita väkivallalla uhaten. Tähän liittyy myös taloudellinen väkivalta, Sjöholm sanoo.

– Monta kertaa mies on saattanut naisen ovelle pitkään ennen kuin hän luottaa, että toimintamme on asiallista, Heikkinen kertoo.

Sjöholmin mukaan Niceheartsin toiminnan kautta on paljastunut jopa ihmiskauppaan liittyviä epäilyjä.

– Välillä voi mennä tosi kauan ennen kuin asioita paljastuu. Luottamuksen rakentaminen vie aikaa, Heikkinen sanoo.

Myös poliittiset päätökset näkyvät Niceheartsin arjessa.

– Kun Vantaa päätti rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta, moni meillä Suomea opiskellut äiti joutui jäämään kotiin, koska lapsille ei ollut hoitajaa, Sjöholm kertoo.

5719914-n.jpg

Nicehearts toimii Vantaalla nyt laajemmissa ja esteettömissä tiloissa. Kuva: Marika Lumme

Heikkinen korostaa, että tilan toiminta on tarkoitettu kaikille yli 10-vuotiaille tytöille ja naisille taustaan katsomatta. Tavoitteena on, että toiminnan kautta kävijät löytävät voimavaroja, ystäviä ja tietoa. Tilan aikuiset auttavat vaikka asunnon löytymisessä.

– Meidän ovellemme voi tulla millä tahansa asialla. Juuri autoin yhtä tyttöä, jonka asia ei ehtinyt odottaa sosiaalityöntekijälle vapautuvaa aikaa, Heikkinen kertoo.

Useasti avunpyyntö vaikkapa asunnon löytämiseen on merkki joistain muista murheista. Nicehearts toimii kiinteässä yhteistyössä muun muassa Vantaan sosiaalitoimen kanssa.

– Viikoittain olemme yhteydessä, Heikkinen sanoo.

Toimintaa rahoittavat muun muassa Vantaan kaupunki ja joukko erilaisia säätiöitä. Vantaalla työskentelee kymmenkunta vakituista työntekijää.

5719917-n.jpg

Niceheartsin tilan seinältä löytyy kirjekuoria, joista voi tarvittaessa ottaa vahvuutta matkaan. Kuva: Marika Lumme

Viime vuonna hankerahoituksella mahdollistettiin jalkautuva neuvolatyö eli yhdistyksen ohjaajat jalkautuivat pariin neuvolaan. Ensi vuonna vastaavaa ei toteudu, koska kaupungin myönteisen erityiskohtelun -hankkeen rahaa toimintaan ei riittänyt.

– Kyllä se harmittaa, koska toiminta saatiin hyvin käyntiin. Ohjaajamme olivat neuvoloiden terveydenhoitajien tukena, Heikkinen sanoo.

Vuodenvaihteen aikaan tulee päätös toisesta rahoituksesta, jolla puolestaan olisi tarkoitus palkata seksuaalineuvojia.

– Myös heille on valtava tarve. Moni tyttö ei ole esimerkiksi käynyt gynekologilla koskaan, Heikkinen selvittää.

Uudet tilat

Niceheartsin pyörittämä toiminta on tarkoitettu kaikille yli 10-vuotiaille tytöille ja naisille sekä sukupuolensa moninaisesti kokeville nuorille.

Yhdistys muutti Lummetie 2:ssa sijaitseviin tiloihin, joissa pidetään Tyttöjen tilan lisäksi esimerkiksi Wahva Nainen sekä Naapuriäiti -toiminta. Rakennuksesta löytyy esimerkiksi nuorten palvelupiste Ohjaamo ja viereisestä rakennuksesta monitoimitila Liito.

Samassa rapussa sijaitsee maahanmuuttajien osaamiskeskus.

Yhdistyksen uudet tilat ovat esteettömät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nuorten äitien olohuone avautuu myös Länsi-Vantaalle – "Äideillä on kaksoishaaste ja se voi olla rankkaa"14.2.2018 07.10
Tällaista toimintaa on palkitussa Tyttöjen tilassa – "Minusta välitetään oikeasti"12.5.2016 06.35
Vantaan Tyttöjen Tilalle merkittävä tunnustus – arvo 10 000 euroa15.4.2016 12.12
Lähes 60 sijoittajaa lähti mukaan Niceheartsin joukkovelkakirjaan16.2.2015 11.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu