Puheenaihe

"Vantaa mokasi Leinelässä" – Rakennusalan yrittäjä laskee kaupungin menettäneen miljoonia euroja

Mikko Merelä katselee kriittisin silmin Leinelän asemanseudun rakennuksia. Huippupaikoille tehtiin hänen mielestään liian matalia taloja. – Virhettä ei saa toistaa, hän sanoo.

Tiina Örn

Vantaa tuhlasi hyvää rakennusmaata ja maanmyyntituloja valui hukkaan, kun Leinelän uudisalueelle rakennettiin liian matalia taloja. Sitä mieltä on rakennusalan yrittäjä, Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen ja varavaltuutettu Mikko Merelä (sd.).

– Yhtä hyviä tyhjiä tontteja, kuin mitä Leinelän juna-aseman lähellä on, ei Vantaalta paljoa enää löydy. Asunnot tulivat alle 500 metrin päähän juna-asemasta luonnonläheiseen ympäristöön. Maa olisi pitänyt käyttää tehokkaammin, Merelä pohtii.

Hän lisää, että käytettäessä juna-aseman lähellä olevat tontit tehokkaasti, ympärille voidaan jättää enemmän vihreää ja rakentaa vaikkapa vain pientaloja.

– Yksi 8-kerroksinen talo vastaa kahta 4-kerroksista, Merelä muistuttaa.

 

Merelä sanoo, ettei hän ole ajatustensa kanssa yksin.

– Tein töitä Leinelässä ja moni alueella työskennellyt rakennusmestari ja aluepäällikkö totesi, että taloihin olisi pitänyt saada rakentaa pari kerrosta lisää.

– Vantaa mokasi Leinelässä ja siellä peli on nyt menetetty, mutta vastaavaa virhettä ei saa tehdä esimerkiksi Jokiniemessä tai tulevan ratikkareitin varrella, Merelä jyrähtää.

 

Vantaan maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä huomauttaa Leinelän kokonaisuuden suunnittelun alkaneen jo 2000-luvun alkupuolella.

– Silloin alueiden rakentamista ohjasivat toisenlaiset mielikuvat kuin tänä päivänä. Myös rakentamisessa muoti muuttuu.

Penttilä muistuttaa, että lisäkerrokset kasvattavat myös vaadittujen pysäköintipaikkojen määrää.

Leinelään olisi kuitenkin Penttilänkin mielestä voinut rakentaa ainakin hiukan korkeampia taloja.

– Jos ei 8-kerroksisia, niin ainakin hieman nykyistä korkeampia.

Nyt Vantaalla ollaan sallimassa korkeaa rakentamista erityisesti Aviapoliksessa, Myyrmäessä ja Tikkurilassa.

– Voidaan sanoa, että linja on muuttunut, Penttilä lausuu.

 

Merelä laskee, että Leinelän talojen rakentaminen yhtä kerrosta korkeammaksi olisi tuonut kaupungin kassaan ison summan rahaa. Vantaa omisti Leinelän alueen, kun maa myytiin rakennusyhtiöille. Penttilä vahvistaa kaupungin kuitanneen maanmyynnistä 400–500 euroa jokaisesta rakennetusta kerrosneliömetristä.

Mikäli kymmeneen uudisrakennukseen olisi kuhunkin saanut rakentaa vaikkapa yhden 200 kerrosneliön lisäkerroksen, kaupungin kassaan olisi kilahtanut yhteensä miljoona euroa enemmän. 200 neliön kerros tarkoittaisi neljää 50 neliön kaksiota, joten kyseessä olisi pienehkö kerrostalo.

 

Yrittäjä Merelä ihmettelee sitä, ettei korkeita taloja uskalleta rakentaa edes uudisalueille. Penttilä korostaa, että vaikka uudisalueella ei ole asukkaita valittamassa uusien rakennusten tuomasta varjosta, on mietittävä myös tulevien asukkaiden etua.

Merelällä on kysymyspatteristo valmiina korkeita rakennuksia vastustaville:

– Haluatko enemmän puistoja ja vihreyttä? Haluatko vähemmän jätekatoksia ja vähemmän liikennettä? Jos vastaat kyllä, niin tiedäthän, että korkea rakentaminen vie vähemmän tilaa vehreydeltä ja tuo enemmän ihmisiä julkisen liikenteen ulottuville, Merelä sanoo.

5725646-n.jpg

Merelä toteaa, ettei hän ole ajatustensa kanssa yksin. Kuva: Tiina Örn

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tikkurila ja Leinelä ovat haluttujen listalla – Välittäjä kertoo, mitä asiakkaat nyt etsivät30.9.2019 07.45
"Meillä ei ole Leinelässä yhtään myymätöntä asuntoa" – Miksi Leinelässä käy kauppa, mutta Kivistössä ei?6.9.2019 09.18
Kaupunki hylkäsi rakentajien ehdotukset Leinelässä – Neliöhinta nousi liian korkeaksi6.4.2019 07.05
Vantaan kalleimmat asuinneliöt löytyvät Leinelästä – Koko pääkaupunkiseudun jumbosija meni vanhalle vantaalaislähiölle9.2.2019 07.05
Koivukylän rakentaminen kompastui ostariin – Suunnittelukilvan voittaja: Sosiaaliset ongelmat pitää ratkaista ensin29.12.2019 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu