Minne mennä

Taiteilija Helene Schjerfbeckistä kertova elokuva saa ensi-iltansa perjantaina – Näyttelijä Laura Birn taipui taiteilijaksi maalaamalla ja lukemalla

Helene-elokuvan nimiroolin näyttelee Laura Birn.

Jussi Vehkasalo

Näyttelijä Laura Birn aloitti Helene-elokuvan promokiertueen heti loppiaisen jälkeen Helsingin Tennispalatsista. Taiteilija Helene Schjerfbeckistä kertovan elokuvan kutsuvierasensi-ilta oli 13. tammikuuta, elokuvateattereihin elokuva tulee perjantaina 17. tammikuuta.

– Kutsuvierasnäytännössä on ihana kokoontua elokuvan tuotantoryhmän kanssa muistelemaan kuvauksia, jotka osaltani päättyivät viime kesän alussa, Birn kertoo.

Helene-elokuvan nimiroolin näyttelevällä Birnillä oli kuuluisasta taiteilijasta ennen elokuvantekoa mielikuva, että hän olisi ollut herkkä ja hauras.

Birn valmistautui Schjerfbeckin rooliin lukemalla paljon taiteilijasta. Hän myös oli puolen vuoden ajan kuvataiteilija Anna Retulaisen opissa roolia varten.

– Paljastui, että hän oli intohimoinen ja vimmainen ihminen, jolla oli myös huumorintajua, vaikka hän toisaalta oli katkeruuteen taipuvainen, Birn kuvailee.

Elokuva kertoo Schjerfbeckin elämästä noin vuosina 1915–23, jolloin taiteilijatar tutustui myös Einar Reuteriin (Johannes Holopainen). Tuolloin taidekauppias Gösta Stenman (Jarkko Lahti) myös löytää Schjerfbeckin taiteen.

Elokuvaa kuvattiin Helsingin lisäksi Hyvinkäällä sekä Viron Paidessa ja Esnassa. Yhdessä laajassa kuvassa näkyy Ateneum ja Kaivokatua, ja kadulla kulkee vanhoja autoja sekä hevosia. Kaivokatu on yksi keskustan vilkkaimmista kaduista.

– Saimme kaupungilta luvan kuvata aikaisin aamulla ennen työmatkaliikenteen alkamista, kuvauspäivä oli toukokuussa. Alkuperäisessä otoksessa näkyi myös Makkaratalo, mutta sen tilalle muokattiin digitaalisesti vanhempi rakennus, kertoo elokuvan toinen tuottaja Mikko Tenhunen.

Liikenteen sai pysäyttää muutamaksi minuutiksi kerrallaan.

– Sen jälkeen hevoset ja autot oli ohjattava pois liikenteen tieltä. Kohtaus kuvattiin useamman kerran.

Kuuluisista suomalaisista on tehty elokuvia tämän tästä. Kun Birniltä kysyy, kenestä suomalaisesta voisi elokuvan tehdä, tulee hänelle ensimmäisenä mieleen useampi tunnettu nainen.

– Minna Canth voisi olla elokuvan arvoinen. Ja Tarja Halonen. Ida Aalberg ja Ellen Thesleff tulevat myös ensimmäisinä mieleen, Birn luettelee.

Taiteilijaelämää elokuvassa

Antti J. Jokisen ohjaaman Helene-elokuvan ensi-ilta elokuvateattereissa on 17. tammikuuta.

Keskeisissä rooleissa: Helene Schjerfbeck (Laura Birn), Einar Reuter (Johannes Holopainen), Olga Schjerfbeck (Pirkko Saisio), Helene Westermarck (Krista Kosonen), Magnus Schjerfbeck (Eero Aho) ja Gösta Stenman (Jarkko Lahti).

Ohjaus: Antti J. Jokinen. Käsikirjoittajat: Antti J. Jokinen ja Marko Leino, perustuen Rakel Liehun romaaniin Helene.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu