Puheenaihe

Kaupunki luopuu arvonnasta: Kymppiluokkien lisäpaikoille valitaan jatkossa todistuksella

Tikkurilan lukio on yksi perusopetuksen lisäopetusta tarjoavista paikoista. Kymppiluokat toimivat ensi syksynä myös Vaskivuoren ja Lumon lukioiden yhteydessä.

Arkisto/Veera Visuri

Vantaan kaupunki on tarkentanut hakuprosessia kymppiluokille. Merkittävin muutos on se, että opiskelijat valitaan todistuksen perusteella. Aloituspaikkoja on 70 ja jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, valitaan opiskelijat perusopetuksen päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon perusteella.

Kymppiluokalle pääsyn kriteerinä on myös, että opiskelijalla on tavoite suorittaa lukion oppimäärä kymppiluokan jälkeen. Keskiarvorajaa ei kymppiluokille ole.

Kuluvalle lukuvuodelle kymppiluokkien lisäpaikoille opiskelijat arvottiin.

– Nyt myös ulkopuolelle jääneet opiskelijat laitetaan järjestykseen lukuaineiden keskiarvon perusteella, Vantaan kaupungin toisen asteen koulutuksen johtaja Ari Ranki sanoo.

Perusopetuksen lisäopetukseen eli kymppiluokille hakevan tulee edellisvuosien tavoin olla vantaalainen. Lisäksi hänen on täytynyt saada peruskoulun päättötodistus samana tai edellisenä vuotena, eikä hän ole saanut yhteishaussa paikkaa lukiosta tai ammatillisesta koulutuksesta.

Opetuslautakunta päätti hakukriteereistä maanantaisessa kokouksessaan.

– Lisäpaikkoja perustetaan tarpeen mukaan ja lautakunnan päätöksellä minä saan perustaa jatkossa uusia ryhmiä. Tämä nopeuttaa opintojen aloittamista huomattavasti.

Myös tälle lukuvuodelle kymppiluokille oli 70 paikkaa, mutta hakijoita oli yli sata. Kaupunki perusti lisää paikkoja siten, että jokainen halukas pääsi kymppiluokalle. Ranki sanoo, että kymppiluokkalaisia oli kuitenkin lokakuussa juuri 70.

– Moni saa syksyn alussa haluamansa paikan lukiosta tai ammattioppilaitoksesta, hän selvittää.

Ranki sanoo, että uuden hakumenettelyn avulla opetustoimen ammattilaiset näkevät paremmin millaisia opiskelijoita jää ilman paikkaa kymppiluokilla.

– Voimme paremmin etsiä kullekin opiskelijalle juuri hänelle sopivan opiskelupaikan. Jokainen saa paikan, hän lupaa.

Kymppiluokkia järjestetään jatkossa Tikkurilan, Vaskivuoren ja Lumon lukion yhteydessä. Opiskelijat hakevat suoraan haluamaansa oppilaitokseen. Ammatilliseen koulutukseen suuntautuville opiskelijoille on tarjolla Valma-opetusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaa lisää opiskelupaikkoja kymppiluokille20.8.2019 14.20
Kymppiluokille ei tule keskiarvorajaa, kaupunginhallitus lisäsi myös opiskelijapaikkoja27.11.2018 10.10
Vantaan kymppiluokille muutos: keskiarvon tulee olla jatkossa 6,7 – Nuoret: "Tuntuu epäoikeudenmukaiselta"10.11.2018 08.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu