Puheenaihe

Salahotellit kuriin, airbnb:lle pelisäännöt – "Asuntojen omistajien ja majoitusyrittäjien tulee toimia ohjeen mukaisesti"

Salahotelliksi kutsuttu Easy Homes Helsinki on toiminut Iso Roobertinkatu 1:ssä.

Arkisto / Jussi Vehkasalo

Helsingin kaupunki on laatinut ohjeen, joka koskee asunnossa tapahtuvaa majoitustoimintaa. Kaupunki selkeyttää ohjeella sitä, milloin majoitustoiminta asuinhuoneistossa on luvallista ja milloin se on rakennusluvan tai asemakaavan vastaista. Oman kodin lyhytaikaista, satunnaista vuokrausta ei ohjeella rajoiteta, kerrotaan tiedotteessa.

Ohjeen mukaan majoitustoimintana ei pidetä oman kodin lyhytaikaista, satunnaista vuokrausta tilapäisen poissaolon ajaksi. Eli jos on lähdössä vaikka kolmeksi viikoksi lomalle Thaimaahan, voi asuntonsa laittaa siksi aikaa Airbnb-palveluun.

 

Helsingin rakennusvalvonnan projektipäällikkö Sara Rintamo toteaa, että ohjeelle on ollut tilaus. Rakennusvalvonta on toistaiseksi saanut 12 toimenpidepyyntöä ja useita tiedusteluja, jotka koskevat pääosin kantakaupungin asuinrakennuksissa tapahtuvaa majoitustoimintaa. Rakennusvalvonta jatkaa parhaillaan näitä toimenpidepyyntöjä koskevien asioiden käsittelyä.

– Niin taloyhtiön ja asunto-osakkeiden omistajien kuin majoitusyrittäjienkin tulee toimia ohjeessa kerrotun mukaisesti. Asunto-osakeyhtiöllä ja osakkeenomistajilla on velvollisuus huolehtia, että huoneistoja käytetään rakennusluvassa määritettyyn käyttötarkoitukseen, kertoo Rintamo tiedotteessa.

Julkisuudessa käyty keskustelu juuri esimerkiksi airbnb- ja niin sanotusta huoneistohotellitoiminnasta on osoittanut, että yhdenmukaiselle ja kaikkien toiminnanharjoittajien yhdenvertaiseen asemaan perustuvalle ohjeistukselle on tarvetta.

1028847-n.jpg

Ohjeen mukaan majoitustoimintana ei pidetä oman kodin lyhytaikaista, satunnaista vuokrausta tilapäisen poissaolon ajaksi esimerkiksi Airbnb:n kautta. Kuva: Arkisto / Jussi Vehkasalo

Viime helmikuussa kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto velvoitti Isolla Roobertinkadulla sijaitsevan asunto-osakeyhtiön, vuokratoiminnan harjoittajan Easy Homes Helsingin sekä majoitustoimintaan käytettyjen asuinhuoneistojen hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistajat lopettamaan asuinhuoneistojen käytön majoitustilana sakon uhalla. Päätöksestä tehdyt valitukset hylättiin Helsingin hallinto-oikeudessa 3. joulukuuta 2019.

Majoitusmuotoa on kutsuttu salahotelliksi. Easy Homes Helsingin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja totesi Helsingin Uutisten haastattelussa 16. tammikuuta 2019, että Easy Homes Helsinki joutui viranomaisten hampaisiin. HU:n uutisessa 25. tammikuuta 2019 kerrottiin salahotellitoiminnan aiheuttamista ongelmista Ison Roobertinkadun kerrostalossa.

Helsingin kaupunki alkoi miettiä pelisääntöjä Airbnb:lle keväällä 2018.

 

Uudessa ohjeessa listataan majoitustoiminnan tunnusmerkit (lista alla), kerrotaan majoitustoiminnan luvista ja ilmoituksista sekä vastataan keskeisiin kysymyksiin, joita kaupungille on esitetty asuinrakennuksissa tapahtuvaan majoitustoimintaan liittyen.

Samankaltaiset majoitustoimijat ovat ohjeen mukaan keskenään samassa asemassa. Luvanvaraisen ja ammattimaisen toiminnan tulee noudattaa muun muassa maankäyttö- ja rakennuslain rakennuslupaa koskevia säännöksiä, majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annettua lakia, terveydensuojelulakia ja toimintaa koskevaa verolainsäädäntöä.

Asunnossa tapahtuvaa majoitustoimintaa koskeva ohje on lähipäivinä saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi. Ohje on muun muassa kaupungin Rakennusvalvonnan ohjeet a–ö-verkkosivulla.

Helsingin kaupungin ohje

Majoitustoiminnan tunnusmerkistö

Mitä useampi seuraavista majoitustoiminnan tunnusmerkeistä täyttyy yksittäisessä kohteessa, sitä todennäköisemmin kyseessä on majoitustoiminta:

  • Toiminnanharjoittaja on tehnyt asuinhuoneistosta terveydensuojelulain mukaisen majoitustoimintaa koskevan ilmoituksen toimintaa valvovalle Helsingin kaupungin ympäristöpalveluille.
  • Kukaan ei ole kirjoilla asunnossa.
  • Tilasta on solmittu majoitussopimus, johon sisältyy arvonlisävero.
  • Huoneisto on kalustettu.
  • Majoittumista tarjotaan ensisijaisesti vain lyhyeksi ajaksi.
  • Majoittumisen hinta ilmoitetaan vuorokausi- tai viikkokohtaisesti ja hintaan sisältyvät muun muassa internet, sähkö ja vesi.
  • Toiminnanharjoittaja tarjoaa majoituksen yhteydessä hotellinomaisia palveluita, kuten aamiaista, liinavaatteita, hygieniatarvikkeita tai siivouspalveluita.
  • Huoneistoa tarjotaan välityspalvelun kautta.
  • Toiminnanharjoittaja markkinoi huoneistoa majoitustilana.
  • Majoittujalla on tavanomaiseen vuokrasuhteeseen verrattuna rajatut oikeudet, kuten huoneistoon liittyvien aputilojen eli esimerkiksi ullakko- ja kellarivarastojen käyttäminen.

Lähde: Helsingin rakennusvalvonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Porukka juhlii huoneistoissa öisin ja siivoojia tulee vastaan" – Helsingin salahotellista asunnon omistava nainen kertoo HU:lle jatkuvista häiriöistä25.1.2019 20.05
Onko 11 vuokrakämppää ja kahvila hotelli? – Vuokranantaja: "Jouduimme viranomaisten hampaisiin"16.1.2019 08.20
Aiotko käyttää vuokra-asuntoasi AirBnb:nä? – Tämä puuttuva lupa voi viedä kodin alta9.10.2019 19.00
USU: Suomeen syntyi 3000 ihmisen uusi veronvälttelijöiden joukko – kuinka suuri on Airbnb:n rooli?13.9.2019 08.08
Nyt tuli raju ehdotus asuntojen airbnb-vuokrauksesta – "Jos majoittujien määrä ylitettäisiin, huoneisto voidaan ottaa hallintaan"24.6.2019 08.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu