Puheenaihe

Osa yläkoululaisista pääsee viikoksi opiskelemaan Variaan – Uusi kokeilu haluaa katkaista opiskelijoiden nousevat keskeyttämisluvut

Veromiehen koulun 8. luokkalainen Teppo-oppilas Joanne Vinni teki syksyllä yhden tet-jakson Vantaan Sanomien toimituksessa.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Vantaalla on kehitelty mallia, jossa yläkoululaiset pääsevät tutustumisviikolle Vantaan ammattioppilaitos Variaan. Vantaan konsultoiva Teppo-opo Mari Nilsen sanoo, että yksittäisiä tutustumispäiviä on tehty Variaan jo pitkään. Nilsen koordinoi Jopojen ja Teppojen oppilaitosyhteistyötä.

– Nyt on oppilaat pääsevät koko viikon ajaksi Variaan tutustumaan juuri siihen alaan, johon heillä on kiinnostusta. Tarkoituksena on, että oppilaat ovat mukana opiskeluarjessa kaikessa tekemisessä. Varian ja perusopetuksen opojen kanssa tehtävä yhteistyö on tässä arvokasta, Nilsen sanoo.

Kokeilu koskee Vantaan perusopetuksen Teppo- ja Jopo-oppilaita, jotka opiskelevat yläkoulussa työelämäpainotteisesti.

– Kun Teppo-oppilas menee viikoksi yritykseen työssäoppimisviikolle, voi hän jollain kerralla mennä Variaan opiskelemaan, Nilsen selvittää.

Nilsenin mukaan kaiken taustalla on huoli Varian opinnot keskeyttäneiden oppilaiden määrän kasvusta. Yhteistyöllä halutaan oppilas suoraan oikealle alalle.

Varia-viikolle pääsevät oppilaat, joilla on vahva motivaatio.

– Ei riitä, että haluaa viikoksi pois koulusta. Variassa opiskellaan oikeasti jo siellä opiskelevien oppilaiden mukana, hän kertoo.

Variassa tutustumisviikoilla on viime syksystä asti käynyt noin 50 yläkoululaista. Nuorimmat oppilaat ovat olleet 8. luokkalaisia.

– Tutustuminen on suunnattu yseille, mutta jos on oikein motivoitunut kasiluokkalainen, hän pääsee myös.

Variassa oppilaalla on tukea niin Nilsenistä kuin Varian oposta. Erityisnuorisotyöntekijät ovat myös tärkeässä roolissa.

– Kun vaikkapa kasiluokkalainen menee vieraaseen oppilaitokseen, ei hän välttämättä löydä edes luokkaan. Erityisnuorisotyöntekijät auttavat muun muassa tällaisissa asioissa ja ovat muutenkin tukena viikon ajan, Nilsen kertoo.

Yläkoululaisia kävi syksyllä tutustumassa auto-, hius-, catering- sekä sosiaali- ja terveysaloille. Tällä viikolla ja viime viikolla oppilaita on ollut mukana muun muassa media-, turva-, logistiikka-, catering ja lähihoito-opetuksessa.

– Tahtotila on, että ensi syksystä saisimme lyötyä lukkoon tietyt viikot, jolloin Varia ottaa vastaan Teppo- ja Jopo-oppilaita, hän sanoo.

Variassa autoalaa opettava Marko Salminen on opastanut yläkoululaisia omien opiskelijoiden lomassa jo kolmesti.

– Omassa nuoruudessa oppilaitoksista tultiin kouluun kertomaan mitä opiskelu on. On paljon antoisampaa, kun oppilas pääsee itse näkemään mitä tietyn alan opiskelu konkreettisesti on, Salminen sanoo.

Salminen kehuu yläkoululaisten pärjänneen hienosti. Oppilaat ovat päässeet muun muassa rengastöihin ja purkamaan autoa.

Joskus käy myös niin, että oppilas huomaa jo ensimmäisenä päivänä, että ala ei ole hänen juttunsa.

– Tämä on myös arvokasta. Sitten voidaan miettiä jotain muuta vaihtoehtoa, Nielsen korostaa.

Kaupunki aikoo toteuttaa vastaavia tutustumisviikkoja Vantaan lukioihin ensi syksynä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

17 prosenttia Variassa opiskelevista keskeyttää opintonsa – "katoavien" oppilaiden määrän vähentämiseksi kokeillaan uutta keinoa6.2.2020 08.05
Noin 300 vantaalaisnuorta teppoilee työelämässä – Joanne Vinni, 14, halusi kokemusta toimittajan työstä19.12.2019 06.05
"Kun pääsen viikoksi pois koulusta, olen saanut numeroita ylöspäin" – Vantaan yläkoululaisia käy työharjoittelussa Michelin-ravintolassa24.8.2019 07.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu