Paikalliset

Tutkimus: Videopelit tuottavat mielihyvää samalla tavalla kuin seksi

Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan videopelit kiihdyttävät aivojen mielihyväkeskusten toimintaa. Tutkijat ovat paljastaneet, miten videopelien pelaaminen erityisesti toista ihmistä vastaan saa aivojen mielihyväkeskusten toiminnan kiihtymään.

Tulokset osoittavat, kuinka tietokonepelien pelaaminen tuottaa mielihyvän kokemuksia aivoissa ja miten pelitapahtumien käsittely muuttuu toista ihmistä vastaan pelattaessa.

Tutkimukseen osallistuvien henkilöiden aivojen toimintaa mitattiin toiminnallisen magneettikuvauksen avulla samalla kun he pelasivat kahden pelaajan välistä tankkiammuskelupeliä. Vastapelaajan uskoteltiin olevan joko tietokoneen tai toisen ihmisen ohjaama. Todellisuudessa vastustaja oli aina toinen ihminen.

– Pelit tempaavat mukaansa osittain juuri sen takia, että niissä menestyminen tuottaa aivoissa voimakkaita mielihyvän kokemuksia samaan tapaan kuin vaikkapa syöminen tai seksi. Nämä aivovasteet ovat entistä voimakkaampia toista ihmispelaajaa vastaan pelatessa, koska toisen ihmisen voittamiseen liittyy vuorovaikutuksellinen ulottuvuus: toisen pelaajan tappiosta voidaan kokea esimerkiksi vahingoniloa, kertovat Jari Kätsyri ja Lauri Nummenmaa Aalto-yliopistosta.

– Tulokset auttavat ymmärtämään, miksi pelaaminen erityisesti toisten ihmisten kanssa on niin mukaansatempaavaa. Toisaalta tutkimus tarjoaa uudenlaista tietoa mielihyväkokemusten taustalla olevista aivomekanismeista, ja auttaa osaltaan ymmärtämään esimerkiksi peliriippuvuuden taustalla olevia hermostollisia mekanismeja.

Tutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Akatemia ja Aalto-yliopisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu