Ruokatrendeja tulee ja menee, mutta kalan suosio säilyy

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho kannustaa kokeilemaan tonnikalan sijasta esimerkiksi haukea.

Pro Kala ry

Suomalaisten suosikkiruoka paistettu kala tirisee pannulla ja uunissa entistä useammin. Sesongin kalat hauki ja made maistuvat alkutalvesta myös höyryävinä keittoina.

Kalan kasvava suosio näkyy niin kotikeittiöissä kuin ravintolamaailmassa.

– Kalan kysyntä on viime vuosina lisääntynyt, vahvistaa keittiöpäällikkö Ari Ruoho ravintola Nokasta.Hän kertoo käyttävänsä rohkeasti eri kalalajeja kuten haukea, särkeä, lahnaa ja norssia.

Parhaimmillaan ravintola Nokassa on 15 eri kalalajia tarjottavana: silakkaa, kilohailia, siikaa, särkeä, haukea, lahnaa, madetta.

– Suosimme myös vähemmän tunnettuja ja arvostettuja kaloja, sillä haluamme herättää ihmiset huomaamaan, miten erinomaisia raaka-aineita ne ovat.

 

Turha vanhasta kalasta on mitään maksaa.”

Vieraammat vedet ja kalalajit tulivat miehelle tutuiksi kolmen vuoden maailmankiertueella. Eksoottisten kalojen sijaan Ruoho kannustaa kokeilemaan kaloja, jotka syyttä suotta on unohdettu.

 

– Miksi tuoda tonnikalaa tai muita uhanalaisia kalalajeja toiselta puolelta maapalloa, kun meillä on itsellämme näin upeita raaka-aineita.

Ruoho haluaa tehdä ruokaa lähiseudun raaka-aineista. Läheltä pyydetyillä kaloilla ja omilla raaka-aineilla tuodaan omaa ruokakulttuuria esiin. Silloin kala on myös tuoretta.

– Turha vanhasta kalasta on mitään maksaa.

Vuodenvaihteen jälkeen sesongin kaloja ovat erityisesti hauki ja made.

– Tarjoamme mahdollisimman paljon villejä kaloja sen sesongin mukaan, mitä elämme, Ruoho painottaa.

Erityisesti hauesta ja särjestä on tullut hyvin suosittuja.

– Trendejä tulee ja menee, mutta kalat ovat olleet täällä aina. Haukea kuitenkin tilataan enemmän kuin 15 vuoteen. Tämä voi olla myös pysyvä suuntaus.

 

Savustaa voi myös talvella grillissä.”

Ruohon mielestä särki, lahna ja hauki ovat jokainen niin maukkaita kaloja, että niistä voisi myös helposti jalostaa kokonaisen tuoteperheen.

 

Hän muistuttaa, että savustaa voi myös talvella grillissä.

– Siinä rasvaiset kalat ovat parhaita, Ruoho kertoo ja kehottaa kokeilemaan savustamiseen lahnaa.

Mies tunnustautuu olevansa intohimoinen kalastaja.

– Jigailen ahventa, kuhaa ja haukea, ja talvella kalastan mateita katiskalla Espoonlahdella.

Huippukokin vinkit kalan paistamiseen:

Kalasta saat maukkaan uunissa kypsentämällä, kunhan et paista kalaa liian kauan ja kuivaksi.

Kun käytät voita pannulla paistamiseen, pannu ei saa olla liian kuuma.

Kun voi on sulaa, laita siihen mausteita kuten pala sitruunaa, timjaminoksaa, fenkolinsiemeniä, tillin siemeniä ja vähän valkosipulia.

Voit käyttää maustamiseen myös chiliä, piparjuurta ja inkivääripalaa.

Paista kalafilee pannulla ensin nahkapuolelta. Kun olet kääntänyt kalan, kallista pannua niin, että voi valuu reunalle.

Kypsennyksen aikana nosta lusikalla maustettua voita kalan päälle koko ajan.

Nosta kalafilee pellille, siivilöi paistorasva ja purista puolikas sitruunan mehu joukkoon.

Mausta liemestä syntynyt kastike suolalla ja tillillä tai ruohosipulilla.

Kommentit

En ole kokeillut, mutta kuulin hyvän reseptin Lohjalla.
Olkaa hyvä:
- yksi tynnyrimallinen, pönähtänyt poliitikko
- 4 cl konjakkia
- 1 hyvin pöyhitty kana
- 1 kananmuna itsensä munaukseen

Laita pöyhitty kana tynnyrimallisen poliitikon viereen. Käske kanan kaakattaa ja riko kananmuna hitaasti valuttaen poliitikon pääle. Laita tynnyrimallinen poliitikko ja pöyhitty kana "Kylmäsavugenaraattori" ja vie se mahdollisimman kauas ongelmajäte laitokselle ja jätä sinne.
Nauti sen jälkeen konjakit

Emäntä Pohjois-Karjalasta

Lohjalla on ainakin pari kaveria,jotka tuon kylmäsavustuksen osaavat. Toinen heistä vilahti jopa tv,n ruokaohjelmassa. Makoisaa kylmäsavulohta olen molemmilta saanut. Siitä ei kala maultaan parane.Vieläkin on pakkasessa pari filettä. Kylmäsavustetun kalan suolaus tasaantuu,kun fileen antaa muhia pakastimessa jonkun päivän.

Masa1

Joskus takavuosina väsäsimme ihan omin käsin kyseisen laitteen. Huomattiin siinä savotassa että olennaisinta hommassa oli itse laatikon teko ja nimenomaan se että lämpötila pysyi riittävän alhaisena. Etenkin kalan kanssa kannattaa olla tosi tarkkana ettei tule ikäviä yllätyksiä, prosessi on sellainen että huonolla tuurilla pöpöt jylläävät.
Nykyään näyttää olevan myös malleja joissa on jonkinlainen laatikko mukana. Kokemusten perusteella ostaisin itse sähköllä toimivan (helposti säädettävä) savun tuottimen ja askartelisin laatikon itse (paras olisi vanha pieni jääkaappi).
Homma vaatii askartelua ja opettelua mutta kyllä itse tehty on parasta.

Onnea matkaan

VORMISTO

Tämmöinen värkki
"Pro Q kylmäsavugeneraattori on patentoitu uutuus, joka tuottaa savua jopa kymmenen tunnin ajan. Tätä laitetta voi käyttää missä tahansa savustuslaitteessa, tai vaikkapa vanhassa jääkaapissa. Pro Q kylmäsavustin ei tarvitse sähköä, kaasua tai muuta ylimääräistä polttoainetta, vain savustuspurua ja sytytyksessä käytettävän kynttilän".
Mikrokulmassa ja Kallen Sumpussa ainakin myytävänä.

Savustaja