Paikalliset

Vantaalla käydään usein kiivasta ”lumisotaa”

Moni kiinteistönomistaja kolaa lumet naapurin tontille tietämättömyyttään. Yhtenä syynä on myös se, että asukkaat haluavat välttyä kaatopaikkakuljetuksen aiheuttamilta kustannuksilta.

Else Kyhälä

Lumen kolaaminen toisen tontille aiheuttaa Vantaalla usein naapuririitoja.Kaupungin tietoon tulee talvisin jatkuvasti tapauksia, joissa asukas on kasannut lunta toisen pihalle ilman lupaa.

– Kun sataa lunta monta päivää putkeen, saamme asiasta useita puheluja päivittäin. Mitä enemmän pyryttää, sitä kiihkeämmäksi tunteet muuttuvat, kertoo Vantaan kaupungin kunnossapitopäällikkö Jorma Ranta.

Tapauksia on tutkittu nimikkeellä hallinnan loukkaus.”
Lumen kasaaminen toisen tontille rikkoo naapurisopua ympäri Vantaata, etenkin tiiviisti rakennetuilla rivi- ja omakotitaloalueilla.

– Voin kuvitella, että riidat voivat johtaa käsirysyihinkin, Ranta uskoo.

Lumen kolaaminen toisen tontille aiheuttaa ajoittain rikostutkinnan.

Viime talvena poliisi tutki lumenluontiriitoja Hämevaarassa, Hakkilassa, Koivuhaassa ja Rekolassa. Toissa talvena poliisi selvitteli kiistoja Nikinmäessä, Riipilässä, Länsimäessä ja Hiekkaharjussa.

– Tapauksia on tutkittu nimikkeellä hallinnan loukkaus. Yhtä juttua selvitettiin myös vahingontekona, koska kolaaminen oli vahingoittanut toisen omaisuutta. Useimpiin ilmoituksiin liittyy jo ennestään tulehtuneet naapurivälit, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Teemu Aittamaa.

”Lumisodat” eivät ole poliisin tietojen mukaan äityneet väkivaltaisiksi, vaan kyse on ollut suusanallisesta riitelystä.

Aittamaan mukaan lumenluontiriidat pyritään selvittämään ensisijaisesti sovittelemalla. Valtaosa parin viime vuoden tapauksista on saatu soviteltua puolueettomalla maaperällä kaupungin sovittelutoimistossa. Yhden jutun esitutkinta lopetettiin.

Tänä talvena poliisi ei ole saanut asiasta ilmoituksia – ainakaan vielä.

Rannan mukaan kaupunki ei voi muuta kuin neuvoa soittajia ja painottaa, että ohjeen mukaan lumet pitää varastoida omalle tontille tai kuljettaa kaatopaikalle.

– Tuntuu siltä, että monet haluavat välttää kuljetuskuluja ja toimivat siksi ohjeen vastaisesti. Vallalla on myös yleistä tietämättömyyttä: ei tiedetä, ettei lunta saa kuskata toisen tontille, Ranta summaa.

Vantaan omakotiyhdistysten keskusjärjestö ry:n puheenjohtaja Kari Saloranta arvioi, että naapurisopu rikkoutuu talvella useimmin kolausvuoroja koskevien erimielisyyksien takia. Mutta myös lumen kasaaminen toisen pihalle voi aiheuttaa herkästi hammasten kiristelyä.

– Kaikki on tänä päivänä mahdollista, Saloranta kiteyttää tilanteen.

Hänen mukaansa riitelevät naapurit pääsevät useimmiten sopuun keskustelemalla.

Älä kasaa luntatoisen tontille

Mistään laista ei löydy perusteita sille, että asukas saisi oikeutuksen kolata naapurin pihalle lumia luvatta. Lumet pitää varastoida omalle tontille tai kuskata kaatopaikalle.

Jos kolataan lunta toisen tontille, otetaan haltuun toiselle kuuluvaa aluetta lumen tilapäistä varastointia varten. Kyseessä on lähtökohtaisesti hallinnan loukkaus. Rikoslaki kieltää ottamasta haltuun toisen hallinnassa olevaa maata, rakennusta tai sen osaa.

Hallinnan loukkauksesta saa sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta. Rikoksena ei pidetä tekoa, josta on aiheutunut vain vähäinen haitta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu