Kulttuuri

Rekolan Kino joutuu lopettamaan toimintansa

Rekolan Kinossa ei enää ensi vuonna nähdä leffoja. Viimeiset filmielokuvat nähdään marraskuussa, kertoo Aki Kulokivi. Rekolan työväentalossa riittää silti tapahtumia, kuten konsertteja.

Päivi Tuovinen

Iron sky -elokuvan kuunatsien aloittaessa paluuseikkailunsa Rekolan työväentalon valkokankaalla sunnuntaina alkaa myös Rekolan Kinon lähtölaskenta.

1950-luvun alussa aloitettu elokuvien esittäminen Rekolan työväentalossa päättyy Härmä-elokuvan lopputeksteihin marraskuussa.

Pitkän perinteen katkeaminen johtuu siitä, että Koivukylän elokuvayhdistyksellä ei ole enää mitään esitettävää. Kaikki uudet elokuvat alkavat olla digitaalisia eikä elokuvayhdistyksellä ole varaa hankkia uutta tekniikkaa.

Digitaalinen esitystekniikka maksaa yhteensä yli 100 000 euroa. Vaikka elokuvayhdistys laittaisi laitteisiin valtiolta ja kaupungilta saamansa avustukset, rahaa tarvittaisiin senkin jälkeen vielä 50 000 euroa

– Meillä ei ole mitään mahdollisuuksia hankkia digitaalisia laitteita, sanoo Rekolan Kinon pitkäaikainen aktiivi Aki Kulokivi.

Rekolan Kino esittää syksyn aikana viisi uutta elokuvaa, jotka vielä löytyvät filmiversiona. Sen jälkeen esitykset loppuvat, kun 35-millisiä elokuvia ei vain enää ole.

– Olemme samassa tilanteessa kuin television muuttuessa digitaaliseksi, Kulokivi toteaa.

Meillä ei ole mitään mahdollisuuksia hankkia digitaalisia laitteita.”

Työväentalossa on esitetty elokuvia 60 vuotta. Esityksiä on pidetty lähes katkeamatta 1990-luvun puolivälin taukoa lukuun ottamatta. Teatterisalissa on 140 istumapaikkaa ja parhaimmillaan se on ollut täpötäynnä eivätkä kaikki ole edes mahtuneet sisään.

Keväällä keskimääräinen katsojaluku kipusi hieman yli 40:n.

– Tuottoa ei ole tullut, mutta omat kulut on saatu katettua, Kulokivi toteaa.

Kinon lipun hinnat on pystytty tuen turvin pitämään alhaisina. Monelle lapsiperheelle paikka on ollut kohtuuhintainen elokuvateatteri lähellä kotia.

Viimeisen kauden elokuvaesityksiä ovat Iron skyn lisäksi Risto Räppääjä ja viileä Venla, Vuosaari sekä Hulluna Saraan.

Vaikka elokuvien esittäminen loppuukin, vuonna 1948 valmistuneessa työväentalossa riittää silti toimintaa. Siellä pidetään muun muassa konsertteja ja sitä vuokrataan erilaisiin juhliin.

Iron sky Rekolan Kinossa (Rekolantie 43) su 14.10. klo 16. Liput 6 e. Lipunmyynti alkaa puoli tuntia ennen näytöksen alkua. Muut elokuvat: www.rekolankino.suntuubi.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu