Paikalliset

Raju vuokrankorotus pakotti muuttamaan

Mesimarja Nuosmaa ja Hercules muuttivat Myyrmäestä Leppävaaraan. Molemmat ovat tyytyväisiä.

Anneli Tuominen-Halomo

– Ahneudella ei ole mitään rajaa, Mesimarja Nuosmaa puuskahtaa.

Hän ei hyväksynyt yli 13 prosentin vuokrankorotusta ja siksi hänen vuokrasopimuksensa irtisanottiin.

Vaikeudet alkoivat, kun kiinteistöyhtiö Patrizia Immobilien KAG Greater Helsinki Oy osti Eläkevakuutusyhtiö Veritaksen omistaman vuokratalon Vantaan Myyrmäestä.

Uusi vuokranantaja ilmoitti, että vuokra nousee 633,19 eurosta 717,60 euroon. Lisäksi tuli erillinen huonelukuun pohjautuva 22 euron vesimaksu.

Nuosmaalle annettiin viikko aikaa hyväksyä uusi vuokrasopimus.

Alkuperäisen vuokranantajan aikana kuukausivuokra nousi kolmessa vuodessa vain noin 50 eurolla. Kohde oli aikoinaan rakennettu valtion korkotukilainalla.

– Yksin asuvana pystyin juuri ja juuri maksamaan tuon 633 euroa. Korotuksen jälkeen puolet tuloistani olisi mennyt asumiseen, Nuosmaa kertoo.

– Jäin täyspäiväiseksi aikuisopiskelijaksi samaan aikaan, kun vuokrankorotuksesta ilmoitettiin. Vuokran ja verojen jälkeen minulle ei olisi jäänyt yhtään rahaa elämiseen, hän lisää.

Nuosmaa ryhtyi peräämään oikeutta sekä itselleen että talon muille asukkaille. Joka taholta vastaus oli ”ei kuulu meille” tai ”emme voi ottaa kantaa”.

Kaikkein pettynein Mesimarja Nuosmaa on Kuluttajariitalautakunnalta saamaansa vastaukseen. Sen mielestä ”korotus oli kohtuullinen”, koska se ei ylittänyt 15 prosenttia.

– Jos vuokraa nostetaan tänä vuonna liki 15 prosenttia ja taas ensi vuonna saman verran, päästään käsittämättömiin summiin. Ihmisten pitäisi tehdä kahta työtä selvitäkseen vuokrasta. Kaikki kallistuu, mutta palkat eivät nouse, Nuosmaa sanoo.

– Tilastokeskuksen mukaan vuokrien nousutahti on 4,2 prosenttia vuodessa. Isoa vuokrankorostusta perusteltiin meille sillä, että ylläpitokustannukset olivat nousseet yhdeksän prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan nousu on ollut 2,7 prosenttia, Nuosmaa huomauttaa.

Uusi koti Nuosmaalle löytyi nuoruudesta tutulta seudulta Leppävaarasta, TA Asumisoikeus Oy:n talosta. Nyt Nuosmaan tuloista menee noin kolmannes kaksiossa asumiseen.

– Sain pankista lainaa asumisoikeusmaksuun, mutta omistusasunnosta pääkaupunkiseudulla on minun tuloillani turha haaveilla.

Nuosmaa toivoo, että pääkaupunkiseudulle rakennettaisiin paljon kohtuuhintaisia, pieniä asuntoja. Hän arvioi, että hänen kanssaan samassa tilanteessa kamppailevat tuhannet muut ihmiset.

– Pärjään, mutta talouteni ei nytkään kestä isoja yllättäviä menoja. Uusi tietokone pitäisi saada, jotta pystyn tekemään lopputyöni valmiiksi, terveydenhoitoalalla työskentelevä Nuosmaa sanoo.

Kallistumiselle ei näy loppua

Pääkaupunkiseudun korkeat vuokrat puhuttavat nyt ministereitä myöten. Asuntoministeri Krista Kiuru (sd) vaati äskettäin, että valtion tukea saamien yhtiöiden vuokrataso tutkitaan. Helsingissä on kohuttu VVO:n Viikissä perimistä kovista vuokrista.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrien nousu on kovinta juuri pk-seudulla. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 3,1 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla nousuksi mitattiin 3,6 prosenttia.

Asuntovälittäjät arvioivat, että vuokrien nousu jatkuu suhteellisen voimakkaana. Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Raklin mukaan etenkin pienten asuntojen vuokrat nousevat Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu