Paikallisurheilu

Mina Mojtahed haluaa nostaa pyörätuolikoripallon huipulle

Mina Mojtahedi on saanut oppinsa maailman huipulta. Nyt noista opeista pääsee nauttimaan koko kotimainen pyörätuolikoripallo. Miesvaltaisen lajin valmentaja toivoo lisää tyttöjä mukaan. Haaveena on saada Suomeen joku päivä naisten maajoukkue.

Sami Iivonen

Käpylän kuntoutuskeskus Synapsiassa pelataan lauantaina 17. marraskuuta pyörätuolikoripallon mestaruussarjaa. Kotijoukkue PuHu Junioreilla on tarjota faneille suomalaisessa mittakaavassa erittäin kova paluumuuttaja. Vantaalaisten valmentaja on lajissa seuratasolla kaiken voittanut Mina Mojtahedi.

Kelaajana urheilemisen aloittanut Mojtahedi innostui koriksesta, kun Tapiolan Honka perusti pyörätuolijoukkueen. Aiemmat kokeilut lajin parissa olivat kaatuneet opastuksen puutteeseen. Liigavalmentajan opein syttyi rakkaus joka ei ole sittemmin hiipunut.

– Alkuun pääseminen ilman tukea on mahdotonta. Minulla ei ollut edes pelituolia, kertoo Mojtahedi uransa alkutaipaleista.

Kalliit varusteet ovat kynnys lajin harrastamiselle. Yhteistyö Synapsian kanssa auttaa. Aloittelijaryhmässä saa pelituolin ilmaiseksi lainaan.

– Meillä kaikki pääsevät kokeilemaan, myös kävelevät.

Toimintakykyyn perustuvan pisteytyksen ansiosta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita. Vammattomista pelaajista on jopa pula.

– Harva tietää, että rakasta lajia voi jatkaa, vaikka paikat eivät enää seisovan koripallon harjoittelua kestäisi.

Myös naisia kaivataan mukaan. Mojtahedille tämä on erityinen huolenaihe.

– Pyörätuolikorista pelataan Euroopassa seuratasolla sekajoukkuein. Oma kokemus nuoruudestani oli, ettei tyttöihin panostettu.

Etenemismahdollisuuksien puute ajoi Mojtahedin maailmalle. Kelausleirillä Yhdysvalloissa hän tutustui paikalliseen pyörätuolikoripalloon. Toiminta teki häneen suuren vaikutuksen. Määrätietoisella työllä hänen onnistui saada paikka Illinoisin yliopiston huippujoukkueesta.

– Kaikki seurakaverini pelasivat omien maidensa maajoukkueissa ja valmentajat, kuten maailmankuulu Mike Frogley, ovat alansa arvostetuimpia, hän hehkuttaa.

 

Meillä kaikki pääsevät kokeilemaan, myös kävelevät.”

Vaikka panostus koripalloon oli kova, ei Mina tinkinyt akateemisistakaan tavoitteista. Ennen muuttoa USA:n hän valmistui Helsingin yliopistolta ravitsemustieteiden maisteriksi. Pelaamisen ohella Mojtahedi suoritti jatko-opintoja.

– Valmistuessani Illinoisin yliopistosta minulle oli tarjolla töitä Jenkeistä.

Kohtalo päätti toisin. Euroopan parhaimpiin seuroihin lukeutuva saksalainen RSV Lahn-Dill halusi naisen joukkueeseensa. Mina Mojtahedista tuli koripalloammattilainen.

– Se oli ainutlaatuinen kokemus. En ole saanut pelata maajoukkueessa, joten tämä oli mahdollisuuteni pelata lajin ehdottomien huippujen kanssa.

Pyörätuolikoripallon suosio Saksassa yllätti Mojtahedin.

– Yleisöä oli parhaimmillaan yli 2 000. Fanikulttuuri siellä on uskomatonta, hän muistelee lämmöllä.

Menestystäkin tuli. Saksan mestaruuden ja Saksan Cupin lisäksi pokaalikaappia komistaa lajin kaikkein komein, Euroopan Champions Cup.

– Minulle on tarjoutunut huikeita mahdollisuuksia. Olen kuitenkin 39-vuotias, joten loputtomiin en olisi voinut jatkaa. Nyt haluan antaa jotain takaisin suomalaiselle pyörätuolikoripallolle.

PuHun lisäksi Mojtahedin tavoite on nostaa koko laji huipulle. Tärkeä virstanpylväs on kesällä ensi kertaa järjestettävä Camp Finland. Niin valmentajille kuin pelaajillekin tarkoitettu kansainvälinen lajileiri toteuttaa Minan pitkäaikaisen unelman. Mukana on huippuosaajia hänen uransa varrelta, mukaan lukien Illinoisin Frogley.

– Tavoite on, että osallistujat vievät saamansa opin kotipaikkakunnilleen. Japanissa järjestettävä vastaava tapahtuma on onnistunut kasvattamaan lajin tunnettavuutta maassa, Mojtahedi kertoo.

Lue lisää: vantaansanomat.fi/urheilu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu