Duunarikaupungin erityiset ongelmat

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaalla asuu selvästi vähemmän korkeasti koulutettua väestöä kuin vaikkapa naapurikaupunki Espoossa. Koko maassa 33 prosentilla 15 vuotta täyttäneestä väestöstä ei ole perusasteen jälkeistä tutkintoa. Vantaalla luku on korkeampi, 35,5 prosenttia.

Alhainen koulutustaso heijastuu moneen suuntaan, kuten Vantaan työvoimapolitiikan keskeisimpään ongelmaan, rakennetyöttömyyteen. Kaupungissa on yli 5 000 rakennetyötöntä.

Vantaalle tuli 1960-, 70- ja 80-luvuilla paljon perusduunareita, joiden koulutus oli tavallisesti pelkkä kansakoulu tai peruskoulu. Sittemmin kaupungista on siirtynyt paljon teollisuutta esimerkiksi Kiinaan ja muualle Aasiaan.

Kun paikkoja alkoi lähteä, monet perustyöntekijät jäivät varsin kapean osaamisen varaan. Samaan aikaan osaamisvaatimukset työelämässä ovat kasvaneet valtavasti: tänä päivänä esimerkiksi varastomiehen pitää osata ajaa trukkia, ymmärtää englannin kieltä ja hallita tietotekniikkaa. Pelkältä kansakoulupohjalta on vaikea oppia töitä, joita nyt on tarjolla.

Vantaan TE-toimiston johto on informoinut tilanteesta uutta kaupunginjohtajaa, ja huhujen mukaan kehitteillä on innovatiivisia ratkaisumalleja.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu