Vetokannakselle pääsee vihdoin uimaan kesällä

Vetokannaksen uimapaikka Kaivokselassa täyttyy ensi kesänä uimareista. Länsi-Vantaan omaa uimapaikkaa on odotettu jo vuosia. Itä-Vantaalla uimareita hemmottelee Kuusijärvi.

Vantaan kaupunki

Vantaan puistopäällikkö Aino Leino iloitsee, että Länsi-Vantaa saa vihdoin ensi kesänä oman "Kuusijärven" Vetokannakselle.

Armi Suojanen

Vantaan puistopäällikkö Aino Leino sanoo, että viheralueilla ei tehdä luksusta, vaan asukkaiden arkielämää kohentavia, värittäviä ja ilahduttavia puistoja, leikkipaikkoja ja koira-aitauksia. Viheralueyksikkö hoitaa myös puistoluistelukentät ja matonpesupaikat.

Armi Suojanen

Vuosien odotuksen jälkeen Länsi-Vantaa saa oman Kuusijärvensä, kun Kaivokselassa sijaitsevalle Vetokannakselle pääsee uimaan ensi kesänä. Uimapaikka ei ole vielä ihan valmis, mutta siellä voi uida. Rannalle tuodaan kesäksi siirrettävät käymälät.

 

Luksusta ei tehdä mihinkään.”

Vetokannasta kunnostetaan kolmatta vuotta ja sen pitäisi olla tip top -kunnossa 2014. Uimareita palvelemaan rakennetaan huoltorakennus, johon tulee kioski, sauna, pukuhuoneet ja vessat sekä kalustevarasto. Lähistölle rakennetaan lisäksi leikki- ja skeittipaikka sekä rantalentopallokenttä.

 

Vetokannas on syntynyt pohjavesialtaaseen muodostuneesta lammesta, josta on ruopattu kaksi erillistä allasta, syvä ja matala. Ruoppaustöihin on tähän mennessä käytetty noin 1,5 miljoonaa euroa.

Vetokannas on vuoteen 2020 ulottuvan Vantaan viheralueohjelman isoja hankkeita. Se on yksi kaupungin vetovoimakohteesta, joita on kaikkiaan 25 eri puolilla kaupunkia.

Vetovoimakohteiksi määritellään laajoja, asukkaille erityisen merkityksellisiä luonnon tai maiseman erityisarvoja sisältäviä viheralueita. Niitä kohennetaan 10–15 vuoden aikana.

Vetovoimakohteisiin kuuluu muun muassa Tikkurilan keskuspuisto Kylmäojan varrella. Siitä suurin osa on vielä rakentamatta. Alueelle on tulossa lisää ulkoilureittejä ja urheilupuiston viereen tehdään nuoriso- ja liikennepuisto sekä peli- ja leikkialueet.

Viheralueohjelman laatimiseen liittyvissä verkkokyselyissä ja asukaspajoissa ulkoilureitit nousivat erityisen toivotuiksi. Niitä rakennetaankin nykyisten reittien jatkeeksi muun muassa Vantaan- ja Keravanjoen varsille.

Viher- ja urheilualueiden investointeihin on rahaa 6–8 miljoonaa euroa vuodessa.

– Luksusta ei tehdä mihinkään, määrittelee puistopäällikkö Aino Leino ja lisää, että ei sellaisia Versailles-puistoja kukaan haluakaan.

 

Hoidettavaa tulee koko ajan lisää.”

Käyttörahaa viheralueyksiköllä on noin viisi miljoonaa euroa per vuosi. Se on neliömetriä kohden noin puolet vähemmän kuin naapurikaupungeissa Espoossa ja Helsingissä.

 

– Eikä hoitoraha ”nouse koskaan”, koska hoidettavaa tulee koko ajan lisää, Leino harmittelee.

Viheralueyksikössä ei tehdä uutta tai korjata vanhaa. Puistoja ja koira-aitauksia myös lakkautetaan, jos ne ovat huonossa kunnossa, väestöpohjan muuttumisen vuoksi vähällä käytöllä tai leikkipaikat eivät täytä EU-määräyksiä. Vanha leikkipaikka voidaan sulkea, jos lähistölle 300–500 metrin päähän tulee uusi leikkipaikka.

Koira-aitauksia yritetään rakentaa kahden aitauksen vuositahdilla.

Käyttäjän Armi Suojanen kuva
Armi Suojanen