”Vantaalla tottuu neekeriksi nimittelyyn”

Tikkuraitilla järjestetään ensi keskiviikkona Rasismivapaa Vantaa -katutempaus. Tempauksella Vantaa osallistuu maailmanlaajuisen YK:n rasisminvastaisen päivän viettoon.

Tiina Örn

Vantaalla kirjataan vuosittain parikymmentä rasistista rikosta. Monikulttuurisuustyötä tekevän Sari Koistisen mukaan se on vain jäävuoren huippu. Nimittely ja muu kunnianloukkaus päätyy vain harvoin poliisin tutkittavaksi.

Päivi Tuovinen

Opettaja nimittää neekeriksi tai naapuri opastaa talon tavoille aseella uhaten. Tuttuja tilanteita tummaihoisten vantaalaisten elämässä.

Vantaan Seurakunnissa monikulttuurisuustyötä tekevällä Sari Koistisella olisi enemmänkin esimerkkejä arkipäivän rasismista.

– Osa tapauksista on todella räikeitä.

Osa tapauksista on todella räikeitä. ”

Koistista surettaa erityisesti tilanteet, joissa herkässä iässä oleva nuori joutuu huomaamaan, ettei häntä suvaita kotikaupungissaan.

- Juuri äskettäin kuulin, että aikuinen mies oli junassa todennut nuorelle tummaihoiselle tytölle: ”Mua häiritsee se, että sä olet musta”.

Koistinen kertoo monen tummaihoisen tottuneen neekeriksi nimittelyyn.

– Eräs koululainen sanoi minulle, ettei nimittelyyn kannata puuttua, koska se vain pahentaa tilannetta.

Vantaalla vietetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa rasisminvastaista viikkoa. 19. maaliskuuta alkavan viikon on tarkoitus muistuttaa, ettei rasismia tule suvaita missään muodossa.

– Viikkoa ovat olleet ideoimassa niin kaupunkilaiset kuin monikulttuurisuustyötä tekevät. Lisäpontta asia sai Kati Tyystjärven (vas) valtuustoaloitteesta, kertoo Koistinen.

Tulevina vuosina viikkoon toivotaan mukaan kouluja ja päiväkoteja. Koululla on ennakkoluulojen murtamisessa kuitenkin vain rajallisesti valtaa.

- Mikäli kotona puhutaan herjaavasti vähemmistöistä, koulussa on aika vaikea puhua suvaitsevaisuudesta.

Rasismi on monin tavoin läsnä myös työelämässä. Koistinen kertoo esimerkin, jossa potilas kieltäytyi ottamasta hoitoa vastaan nuorelta tummaihoiselta lähihoitajalta.

Medialle Koistinen antaa luvan puhua kulttuurien kohtaamiseen liittyvistä ongelmista, kunhan kerrotaan hyvätkin uutiset.

– Pitää kertoa myös niistä maahanmuuttajista, jotka tekevät työtä ja opiskelevat.

 

Nimittelyyn puuttuminen voi vain pahentaa tilannetta.”

Otsikoissa näkyvät maahanmuuttajien tekemät rikokset. Koistinen muistuttaa, että maahanmuuttajat joutuvat myös rikosten uhreiksi.

– Vantaalla kirjataan vuosittain parikymmentä rasistista rikosta. Ja tuo on vain jäävuoren huippu. Nimittely ja muu kunnianloukkaus päätyy erittäin harvoin poliisin tutkittavaksi.

– Rasismi on Vantaalla koko ajan läsnä. Se on fakta, toteaa Koistinen.

Rasisminvastaista viikkoa vietetään Vantaalla 19. - 25. maaliskuuta. Rasismivapaa Vantaa -tapahtuma järjestetään Tikkuraitilla Prisman edessä 21. maaliskuuta klo 15. - 19.

OTA KANTAA. Onko Vantaa rasistinen kaupunki?

Kommentit

Rasismi ja matala koulutustaso korreloivat, se on fakta. Vantaalla on paljon syrjäytyneitä eli koulunsa kesken jättäneitä, työttömiä ja ammatittomia. He muodostavat päähänpotkittujen ryhmän. He kostavat kaiken elämässään heille tehdyn pahan mustaihoisille pakolaisille ja maahanmuuttajille. Niin se paha kiertää kehää siinä missä hyväkin.

asiaihminen

Vantaa on todella rasistinen kaupunki, samoin Helsinki. Toki uskallan sanoa, että koko Suomi on rasistien pesimäaluetta etelästä pohjoiseen ja idästä länteen, mutta suurkaupungeissa värillisiä ihmisiä on enemmän, ja tietty siellä rasismi on enempi pinnalla ja jokapäiväistä. Tunnen useampiakin mustaihoisia ihmisiä ja jokainen heistä joutuu joka pvä kuuntelemaan solvauksia ja herjoja ihonväristään. :-(

Rasismia on poistunut vasta sitten, kun siitä ei tarvitse enää puhua. Toivottavasti sellainen päivä koittaa piankin!

All are equal

Vantaa on kyllä rasistinen paikka Heteromiehille ...Vantaalla yhdessä tautointiliikessä henkilökunta ei ruvennut tatuoimaan EXIT ONLY nimeä pakaroihini..Eivätkä sanoneet selvää syytä asiaan..Helsingissä kuitenkin tekivät minulle tatuoinnin....

Janne 1987

Onnittelen! Jos haet töihin yhteisöihin, joita hallitsee persujen Mika Niikko, niin ei kun housut alas hänen edessään työpaikkahaastattelussa. Niikkohan esitti säädettäväksi lakia, jonka mukaan työpaikan hakijan velvollisuus olisi työnantajalle ilmoitettaa seksuaalinen suuntautumisensa ;)

asiaihminen

Jos nimittely on rasismia, joutuvat silloin myös kantasuomalaiset rasismin kohteeksi. N:llä alkava sana oli joskus ihan neutraali, mutta siitä tuli kielletty kun ruvettiin nimittelemään sitä sanaa käyttäviä rasisteiksi vaikka sillä viitataan vain tiettyyn ihmisryhmään. Vaaleaihoisia suomalaisia voi haitata jos heitä sanotaan valkolaisiksi, mutta miksi se ei ole rasismia? Suurempi ongelma on edelleenkin tavallinen nimittely ja haukkuminen.

Kerron esimerkin. Kävin kerran ruokakaupassa ja kaupan ulkopuolella oli nuorisoa joka pyysi ostamaan heille olutta ja tupakkaa. Kun kieltäydyin, haukuttiin mulkuksi sun muuksi ja ruvettiin uhkailemaan. Minua häiritsee se ettei tuommoisille haukkujille voi tehdä mitään ja jos tekee, istuu pian itse syytettyjen penkillä. Poliisia ei tuommoiset räyhääjät kiinnosta koska resurssit eivät anna myöten ja poliiseja ollaan ilmeisesti vieläkin vähentämässä.

Pelleilyyn kyllästynyt

Vain rasistisesti ajatteleva ei ymmärrä eroa 'normaalin' huonon käytöksen ja rasistisesti sävyttyvän huonon käytöksen eroa.
Eli yleissääntö 'toisille ei tarvitse selittää ja toisille ei kannata selittää' sopii erityisen hyvin rasisteille. Ja arvaapa kumpaan em vaihtoehtoon rasistit kuuluvat...

turha on turhaa

Mitä me 50-luvun koululaiset ajattelimme, kun aapisessa oli sana "neekeri"? Suunnilleen samaa kuin eskimosta, lappalaisesta ja intiaanista. Ei mitään halveksittavaa.

Pyytäisin "neekeri"-sanasta pultit ottavat selvittämään tarkemmin, mitä kyseinen sana hänen mielestään merkitsee.

Lyylin oppilas

Lyylin oppilas kääntynee mustaihoisen ihmisen puoleen ja esittää hänelle tuon kysymyksen. Harvoinpa sitä toisen puolesta loukkaantuu, paitsi jos on ihan likisukulainen tai lemmitty.

Itse kullakin on syynsä loukkaantua. Rotuoppien kukkiessa kukkeimmillaan eivät suomalaiset oikein tykänneet siitä, että ruotsalaisten mielestä olimme "mongoleja" ja alempaa rotua. Sitä vastoin minua ei loukkaisi yhtään, jos nimiteltäisiin liikalaihaksi tai karvaiseksi :)

Loukkaantuisikohan Lyylin oppilas, jos häntä nimitettäisiin mongoliksi?

asiaihminen

Minua ei liikuta pätkääkään, millä nimellä ulkomaalaiset minua itsekseen nimittävät. Ei, vaikka sanoisivat neekeriksi. Ulkomailla minusta ollaan kiinnostuneita vain rahojeni vuoksi. Itsetuntoni ei näistä asioista kärsi.

Mitä mieltä olet kreikkalaisista? Siis nykyään.

Lyylin oppilas

Vaikkei Lyylin oppilas koskaan pääse eroon 50-luvulla ajatteluunsa iskostuneesta rotuopista, neekeri sanaa kuitenkaan pidä enää käyttää puhekielessä. Neekeri-sanan voi näppärästi kiertää käyttämällä esimerkiksi sellaisia sanoja kuten tummaihoinen tai musta, eikä silloin tule loukanneeksi ketään. Samalla puhuja säilyttää kasvonsa modernina ihmisenä.

Maailmankansalainen

Ei kyse ole mistään rotuopista vaan suomenkielen sanasta. Kyllä minä puhun neekereistä eihan niin kuin sinäkin jutussasi. Moderniksi ihmiseksi en ole pyrkimässä, joten se siitä. En hyväksy, että meille tullaan ulkomailta opettamaan suomenkielen käyttämistä.

Lyylin oppilas

Afrikka ja Lähi-itä ovat kaikkein rasistisimmat ja ahdasmielisimmät maailmankolkat. Tuskin näiltä alueilta tulevat maahanmuuttajat muuttuvat välittömästi yltiösuvaitsevaisiksi. Siten olisi hyvä ottaa myös tulijoiden käytös ja asenteet osaksi keskustelua. Ainakin raiskausten uhrien osalta selkeä etninen valinta on havaittavissa. Ulkomaalaiset raiskaavat, uhrit ovat suomalaisia. Miten onkaan näin?

Justus

Niin ja samanlaiseksiko haluaisit Suomen muuttuvan?
En ymmärrä miten Suomessa ja suomalaisten rasistista käyttäytymistä voisi saada hyväksytymmäksi sillä, jos jossain päin maailmaa tai sieltä tulleilla on vielä pahempaakin käyttäytymistä.
Voisitko selittää mitä oikeastaan tarkoitat?

Tuo klassinen väite ulkomaalaisten suuremmasta taipumuksesta rikollisuuteen kuin suomalaisten lienee jo moneen kertaan todettu huuhaaksi.
Eiköhän syynä ole olosuhteet eikä kansallisuus. Onhan todettu Suomenkin olevan yksi Euroopan väkivaltaisimmista maista ja suomalaisten loistavan mm Ruotsin rikostilastoissa selvästi ruotsalaisia enemmän, varsinkin 70-luvulla. Joten meilläkään ei ole aihetta ylpeilyyn tällä rintamalla, jos tilastoja tuijotetaan
Toisin sanoen sopivasti tilastoimalla saadaan 'todistettua' mitä tahansa.

turha on turhaa

Muistan suht hyvin -80 luvun puolen välin liikuntatunnin peruskoulusta Vantaalla.
Juoksu leikki "kuka pelkää mustaa miestä". Liikunnan opettaja piti tahtia aina puolen vaihduttua huutamalla tämän sananparren. Nyttemmin sanonta on kai korjattu siivommaksi, "kuka pelkää erotuomaria" tms..

Arvi

10 vuotta vantaalla asuneena, en koskaa ole kuullut kantasuomalaisen nimittelevän maahanmuuttajaa. En neekeriksi, tai yhtään miksikään. Näistä 4 vuotta olen ollut töissä erityiskoulussa, jossa maahanmuuttajilla on suhteettoman suuri edustus. Tässä koulussa kantasuomalaista lasta kiusattiin aivan urakalla, jos ei roikkunut opettajassa kiinni. Näköjään Vantaalla on monia ulottuvuuksia, ja minä elän omassani yksinäni. Omani ei vastaa median luomaa todellisuutta.

Helekutti

Maailmassa on kolme pääroturyhmää: Negridit, mongolidit ja euripidit.
Suomessa on aina kutsuttu Afrikan mustaihoisia rootuja neekereiksi, viirossa mustanahallisiksi, tosin siellä kielenhuolitsijoiden suositus on nykyään neeger.
Nämä ovat tieteellisiä määritelmiä ilman mitään arvovarauksia.
On turhan hankalaa ja monisanaista puhua Afrikan Saharan etelänpuolella asukkaista ja heidän asiioistaan käyttämättä muta sanaa kuin neekeri. Toiista selitävää sanaa ei ole. Maailmassa on muitakin musta- ja tummaihoisia kuin em. alueella asuvat ihmiset joten on edelleen luontevaa käyttää Afrikan Saharan eteläpuolella asuvista ja sieltä peräisin olevista ihmisistä nimitystä neekeri.
Sri Lankalaisista ja intialaisista en kuitenkaan käyttäisi arkipäivän puheessa nimitystä neekeri koska se ei ole vakiintunut käytäntö Suomessa.
Koska ihmiset ovat kiinn0stuneet juuristaan ja "mistä ovat tulleet", niin DNA- tutkimuksissa on pystytty jo melko pitkälti luokittelemaan ihmisiä uudella tavalla. Oletetaan ettää ihmisen alkukoti on Afrikassa, nykyneekerit kuuluvat äitilinjassa eli mitocondrion perusteella L-luokkiin. Naispuolisia neekereitävoitaisiin siis kutsua L-ihmisiksi. (Minä kuulun ryhmään H).
Kun taasen tutkitaan miesten Y-kromosomia, niin neekerimiehet kuuluvat joko A tai B-ryhmään. Heitä voitaisiin kutsua siten A ja B-miehiksi. (Minä kuulun ryhmään I). Geneettisesti afrikkalaiset eroavat kaikista muista eniten ainakin ajallisesti, sillä kaikkien muiden esi-isät ovat peräisin Afrikasta ja lähteneet sieltä pois.
Nämä selostukset kuultuaan muuan oppilas meni haukkumaan rehtorille opettajan olevan rasisti.
Mulatti on euripidin ja negridin jälkeläinen
Mestitsi on intiaanin ja euripidin jälkeläinen.
Se että sanoo neekeriä neekeriksi, valkoihoista valkonaamaiseksi, valkolaiseksi tai kiinalaisittain isonenäksi, romaania mustalaiseksi, saamelaista lappalaiseksi, suomalaista poroksi tai norjalaisittain Pekaksi ei ole rasismia.
Nykyään taitaa kyllä olla niin että jos kutsuu Suomessa jotain muuta Afrikan neekeriä somaliksi, niin hän tuntien suomalaisten asenneilmaston loukkaantuu syvästi ja korostaa olevansa alkuperältään muualta.
Neekeri ei ole haukkumasana. On vain hyviä neekereitä ja huonoja neekereitä. neekereiden kannattaisi olla ylpeitä alkuperästään ja esi-isistään... niinkuin myös perussuomalaiset ovat omalla tavallaan.
Black is beautiful as well !

kulttuurimaantiedon opettaja

Jos neekeri-sanasta on tullut rasistinen sana, niin eikö sen käyttö pitäisi lopettaa ja käyttää muita sanoja tilalla? Kai nyt arvon 'kulttuurimaantiedon opettajakin' sen ymmärtää?
Vai onko jotain jäänyt huomaamatta..

turha on turhaa

Olen edelleen sitä mieltä, että alhainen koulutus ja rasismi korreloivat. Ei sitä poista hommafoorumin jorinoitten leikkaaminen ja liimaaminen näille palstoille ;)

asiaihminen

Sinähän se oikein rasisti tunnut olevankin.Halveksit sellaisia,jotka eiole käyneet aikoinaan kouluja,eikä ole korkeaa oppiarvoa.Tuleeko mieleesi,ettei kaikilla 50-60 luvulla koulua käyvillä ollut mahdollisuutta opiskella,koska silloin ei ollut kuin se halveksimasi kansakoulu.Jos halusi opiskella nk.oppikoulussa,piti se vanhempien kustantaa.Ei silloin ollut kaikilla rahaa siihen.En ymmärrä tuota asennetta tavalliseen työttekevään ihmiseen.Onko hän huonompi ihmisenä,kuin korkeasti koulutettu henkilö?

Muori

Parempi puhua tummaihoisesta, koska ei voi tietää onko puhdas negridi tai mulaatti saati sitä onko kyseessä pakolainen, maahanmuuttaja tai maahanmuuttajan/-jien Suomessa syntynyt jälkeläinen, joka ei ole kenties koskaan vanhempansa/-piensa kotimaassa käynyt.

Tökerösti puhuminen kertoo vain puhujan sivistymättömyydestä ja halusta olla jotenkin "parempi" ja korostaa omaa kuvitelmaansa suomalaisuudesta.

suomalaisuutta ei näe päältä

Kyllä olen kuullut. Lisäksi olen kuullut lukuisista pahoinpitelyistä, jopa aikuisten suomalaisten pahoinpidelleen maahanmuuttajalapsia ja vieläpä hyvin nuoria keskellä päivää julkisissa liikennevälineissäkin. Joukkopahoinpitelyitä useitakin.Maahanmuuttajia on menettänyt henkensä useita kertoja suomalaisten tekosten johdosta. Maahanmuuttajien ravintoloita poltettu ja jopa räjäytelty.
Kyllä näitä on valitettavan runsaasti ja niitä uutisoidaan, mutta jos on niitä ei pidä niin vakavina kuin ulkomaalaisten suomalaisiin kohdistuneita pahoinpitelyjä, niin ne taitavat jäädä vähälle huomiolle.

silmät auki

Siitä vaan lehtiä lukemaan ja avoimin mielin. Siellä niistä on kirjoitettu kuten maahanmuuttajienkin tekemistä rikoksista.
Edellyttää tietysti avointa ja itsesensuroimatonta mieltä, että näkee sitäkin mitä ei haluaisi.

Ymmärrän kyllä, että sinun on vaikea uskoa suomalaisten tekevän rikoksia, kun ajatusmaailassasi ilmeisesti kaikki paha tulee maahanmuuttajista.

Kuten joku yllä kirjoittikin: on ihmisiä, joille ei tarvitse selittää ja ihmisiä joille ei kannata selittää. Jos vuosiluku 1987 kuvaa syntymävuottasi ja jolle tätä ymmärrä, niin alat pikkuhiljaa kuulumaan siihen sakkiin, jolle ei kannata selittää.

Tosin olet kuitenkin vielä aika kokematon ikäsi puolesta, joten elämänviisautta saattaa kertyä vuosien mittaan jos kykenet avoimin mielin katselemaan ympärillesi. Toivottavasti, muuten jäät elämässäsi paljosta vaille.

silmät auki

Olen lukenut näin ihan painetusta aviisista ja miehistä, jotka pakottavat thaivaimonsa prostituoiduiksi ja kaveriporukan seksileluksi. Ihan tavalliset naiset ovat vaaravyöhykkeessä, koska suomalaisen humalaisen miehen mielestä hän on jumalten lahja jokaiselle venäläiselle, virolaiselle ja aasialaiselle naiselle.

Olen lukenut myös erään maahanmuuttaja-toimittajan kirjan, jossa hän kertoi eräästä tunnistettavasta, nyt jo Arkadianmäeltä alaslaskeutuneesta kansanedustajastamme, joka oli tarttunut hänen rintoihinsa. Nykykansanedustaja sentään vaan tyytyy vonkaamaan mustalta naiselta seksiä ja maksaisi siitä naiselle veronmaksajien hänelle siirtämillä rahoilla :)

asiaihminen

Eikö näitä maahamuuttajia jo vois palauttaa omaan maahan... Lämmittäis tälläistä lihaa syövää heteromiehen mieltä se kun kaikki maahanmuuttajat menisivät omaan maahan. ,kun ei siellä Somaliassakaan enään sotaa ole kun lauleskelivat televisiossakin Suomi paita päällä..

Janne 1987

Huomatkaa, että Janne 1987 :lle "kaikki maahanmuuttajat" ovat kiintiöpakolaisiamme. Varmana niin on jo "heterona" kovasti mielistynyt Neil Hardwickiin, Roman Schatziin ja kneihin ;)

asiaihminen

Kovasti otetaan kantaa ns. neekeriksi nimittelyyn. Vietetään rasismin vastaisia viikkoja, joiden teemana on yleensä, että ihonväriltään tummaa ei saa sanoa neekeriksi. Vielä muutama vuosi sitten myytiin neekerin suukkoja ja laku Pekka Laku sai ihmiset svengaamaan. Mainokset kiellettiin niiden rasismin sävyisen vaikutelmansa vuoksi. Onko niin, että ao. väestöryhmiin kuuluvat ihmiset tarvitsevat teemaviikkoja ja jatkuvaa ”suojelevaa” erityiskohtelua?. Maassamme asuu kuitenkin ao. ryhmiä huomattavasti enemmän ihmisiä, jotka joutuvat ulkonäkönsä tai muun ruumiillisen erilaisuutensa vuoksi jatkuvasti ”rasismin” uhreiksi. Vanhemmat ( yli 50 v ) miehet kuulevat usein , että heitä nimitetään huru-ukoiksi ja kääkkä äijiksi.
Olin joitakin vuosia sitten keilaamassa Helsingin Ruusulankadun keilahallissa. Kuulin useaan otteeseen, että nyt keilausvuorossa on läski äijä. Muutamalle tutulleni, jotka ovat jo ns. pälvikaljuuntuneet, on huudeltu, että miksi he eivät ota uimalakkia pois päästään. Useat muut, kuin tummat joutuvat erilaisuutensa vuoksi jatkuvasti rasismin uhreiksi. Minkä vuoksi tummat tarvitsevat erityistä huolenpitoa ja huomiota, vaikka maassamme esiintyy edellä kuvatun kaltaista rasismia yllin kyllin.
Mielestäni kaikkiin erityisryhmiin kohdistuva nimittely tai huonokohtelu tulisi saada loppumaan.
Olen keskustellut usean kaltaiseni ”rasismin” uhriksi joutuneen kanssa, että olisi huomattavasti järkevämpää ja taloudellisempaa sijoittaa voimavarat maahanmuuttajien sopeuttamiseksi työelämään, kuin erilaisten kampanjointien ja teemaviikkojen järjestäminen.
Nimimerkillä Huru-ukko Vantaalta

Huru-ukko Vantaalta

Vantaalainen huru-ukko tuossa toteaa, että myös stadilaiset ovat (vai stadilaisten joukossa on) yhtä alhaisella sivistystasolle olevai kuin Vantaalla. Vai oliko Ruusulankadun keilahalli vantaalaisten kantapaikka?

asiaihminen

Kyllä se kertoo enemmän tästä ihmisestä kuka nimittelee millainen sivistyksen taso on kyseessä. Kotikasvastus on jo vinksallaan, kun nuoret lapsukaiset lähtevät nimittelemään vaikkapa maahanmuuttajia. Asennevamma periytyy perheessä.

Suomi-jätkä mutta ei rasisti

Liikuttavaa kuinka paljon rasismin puolustajia tai hyväksyjiä täälläkin kirjoittavista löytyy. Suorastaan pelottavan paljon. Ei siis tarvitse ihmetellä, että tämä on siirtynyt liian monen nuorenkin asenteisiin.

Sen verran ko kirjoittajatkin häpeävät asenteitaan (eli alitajuntaisesti kuitenkin tietävät olevansa väärässä), että näissä kirjoituksissa hyväksyvä asenne on peitelty erilaisilla muilla argumenteilla ja jopa ihan huuhalla tai vedotaan jopa johonkin muka-kultuurimaantietoon tms tai jos joskus 50-luvulla on kouluissa opetettu sitä sun tätä. Kai nyt jokainen ymmärtää, että maailma on kokolailla erilainen kuin 50-luvulla myös tässä asiassa.

ei edes huvittavaa

Olisipa lokoisat oltavat, jos me isot ikäluokat, jotka 1950-luvulla aloitimme/kävimme koulumme, emme tarvitsisi päivittää tietojamme lainkaan emmekä mukautua muuttuvaan maailmaan. Eläisimme omassa kuplassamme ilman globaalia, hightechiä, informaatioteknologiaa, tositeeveetä, virtuaalista. Tajuntaamme ei sekoittaisi minkäänmalliset ohjelmistot, operaattorit, hakkerit, serverit eivätkä nerverit. Tunnettaisiin pelkät bakteerit ja basillit, viruksista joku alaviite.

Teitittelisimme, kunnes vanhempi /nainen / ylempiarvoisempi ehdottaisi sinunkauppoja. Hississä pipo / karvareuhka/ stetson pois, ja purukumia emme märehtisi toisten nähden emmekä polttiaisi kadulla tupakkaa. Keskaria ei tunnettaisi eikä vuosikertaviinejä, mutta joku voisi juoda ykköspilsun saunan jälkeen ja turmiolan tuomaalla olisi jallupullo keittiönpöydän jalan vieressä.

Naiset niiaisivat ja miehet pokkaisivat, ei pilkutettaisi eikä homoteltaisi. Ei lähdettäisi kuplasta ulos Tukholmaa pitemmälle. Pidettäisiin itsestään selvänä, että USA:ssa orjien jälkeläiset ovat ne...reitä ilman kansalaisoikeuksia mutta kansalaisvelvollisuuksin rasitettuina tietty niin, että ei kun etulinjaan vaan juuri mustat näissä USA:n päättymättömissä sodissa.

Että semmoista elämää jos vielä olisi. Kolonialismi kukkisi, apartheid ja heil hitler ja meil mannerheimi ;)

asiaihminen

Ilmeisesti huru-ukko on tarkoittanut sitä, että haukkuminen ja halveksunta ulottuu muihinkin, kuin tummaihosiin. Maailmaa kiertäneenä sanoisin, että Suomi on yksi maailman suvaitsevimmista maista.

Huru Akka

Kouluja ja päiväkoteja ei kannata pyhittää. Olin töissä eräässä 2.luokassa Vantaalla. Maahanmuuttajalasten opettamiseen erikoistunut opettaja kiljui niin, että käytävä raikasi "Voi että mä inhoon noita Somaleita!".

Selitä siinä sitten 8-vuotiaille, kovia kokeneille lapsille, että opella taitaa olla huono päivä... Lapset on lapsia, nuoret on nuoria, olivat minkävärisissä nahoissa hyvänsä! Meidän aikuisten on oltava vastuussa joka ikisestä lauseesta ja teosta, joita lasten kuullen ja nähden teemme. Ei tämä karmea tilanne muuten muuksi muutu.

Pikkasenkin rasismiinpäin kallellaan olevat voivat vähentää pelkojaan sillä, että miettivät mitä itse ovat tehneet sen hyväksi, että ovat syntyneet hyvinvointivaltion kalpeiksi kansalaisiksi. Rotu ei ole valintakysymys.

Ei rasismille!

Muuttaessani Ruotsiin töihin törmäsin tosi raakaan rasismiin. Suomalaisia inhottiin ja pidettiin toisarvoisina alkoholisteina, räyhääjinä jne. Olihan niitäkin, mutta vähän. Nyt sitten on suomalaisten vuoro esittää rasisteja, mutta ei ruotsalaisia kohtaan. Ruotsi ei tulisi toimeen ilman suomalaisia siirtolaisia ja nyt suomi ei tulisi toimeen ilman maahanmuuttajia. Suosittaisin kaikilla suomalaisille tutustumista maahanmuuttoon menemällä siirtotyöläiseksi ulkomaille. Kyllä asenteet muuttuisivat kun täytyisi tehdä oikeasti töitä pienellä palkalla.

konsultaattori

Ruotsalaiset sitä, Suomalaiset tätä ja Somalit tota. Mites olis, jos jätettäisi yleistäminen? Jopa ryhmistä pienin, perhe, pitää sisällään erilaisia ihmisiä, joilla on eri arvoja elämässä. En allekirjoita myöskään sitä yleistystä, että Vantaalaisilla on huono koulutus, ja siksi ovat järestään kaikki rasisteja. Minulla on vuoden koulutus peruskoulun päälle, mutta lapsuuden leikit kauniin ruskeiden serkkujen kanssa avarsivat maailmankuvaa kummasti. Pahiten ennakkoluuloisia ja rasistisia ihmisiä olen tavannut ylemmän korkeakoulututkinnon omaavista ihmisistä.

Paljolti kunkin ihmisen oma asenne riippuu siitä, kuinka tiukkaan omaa napaa tuijotetaan. Ei ammatista, arvosta, palkkaluokasta eikä pankkitilin saldosta. Rasismi on pelkoa siitä, että "erilaiset" tai "vääränlaiset" ihmiset vie minulta jotakin minulle kuuluvaa. Hei funtsailkaa nyt vähän!

Samanvärinen sydän

Kasvoin -60 luvulla lapsuuteni eikä neekerisanalla ollutvahinkoa tarkoittava merkitys. Sitten kun pakolaisvyyhti räjähti tuli viranomailla kiire suojella sanaa jota oli käytetty läpi maailman historian. Ostin kaupasta neekeripusuja sekä neekerilakritsia ja hyvin maistui tietämättäni tulevaisuudesta. Eräät tuomittiin juuri Somalien nettikirjoituksen johdosta kyllä viranomaisella olikin aikaa ja kiire ottaa asia käsittelyyn valkolaiseen kohdistuvat herjaukset jäävät tietenkin käsittelemättä.Minä olen sitä mieltä että viranomainen on syypää rasismiin. Jos alusta lähtien olisi asiat käsitelty oikein eikä näytetty kuinka maahanmuuttajia palvotaan hyväksyisimme heidät siinä kun muutkin.Ainakin helpommin. Löytyhän jo alussa avustus kuitteja selä tiliotteita mm roskiksista jotka tulivat julkisuuteen ja jotka olivat yli normaalin työtätekevän perheen tulorajan.

Mihin maailma meneekään

Mielestäni ulkomailta suomeen tulevat RasisTit pitäisi kieltää lailla. On se törkeää, että ulkomailta tullaan haukkumaan meitä Rasisiteiksi, vaikka se on lähinnä "vastaus" kaikkeen, joka kieltää heiltä oikeuden loisia ja ryöstää työtä tekevien ihmisten hedelmät. Jonain päivänä se paskakattila kiehuu yli... Silloin ei enää "Rasisti" sana pelasta... Kiitos!

Haistakaa...

Neekeri on neekeri,turhaa siitä on tommosta kohua tehdä.Jos olen mielestänne rasisti niin sitten olen,mutta nykyisin asia onkin niin,että suomalaiset sen rasismin kohteena ovat.
Hyysätään näitä ulkomailta tulleita loisia,mutta omat kansalaiset näkee monet nälkää jo nyt.Tänne ei tarvitse tulla yhtään ulkomaalaista,ellei ole työpaikka tiedossa,että hankkii itse toimeentulonsa.

Persu

Kyllä on taas yksi persu niin pihalla kaikesta johtuen ihan omien asenteittensa vankilasta. Jos edes vähän jaksaisi selvittää tosiasioita ilman maahanmuuttajavastaisia ennakkoasenteita, niin selviäisi edes perusasiat. Muta kun ei niin ei.
On se helppoa, niin helppoa, löytää syyllinen. Melkein kateeksi käy, että joku kykenee jopa kirkkain silmin elämään tuollaisessa itse keksimässään maailmassa.

No meitä on moneen junaan ja junia on paljon, aina silti joku jää asemalle. Kuten nimimerkki persu.

hohhhoijaa

Seison mielummin tukevasti omalla asemalla,kuin lähden mukaan tuommoisten fanaattisten höyrypäiden junaan.60-luvullakin oli tietty ryhmä näitä maailmanparantaja vouhottajia,mutta kai ne on semmoisia muoti-ilmiöitä.;-)

Persu

Vastaus nimimerkille HOHHOIJAA.
En ole asenteitteni vanki,vaan mamujen seinänaapuri.Olen sekä joutunut kuulemaan ,että näkemään kaikenlaista.Kirjoitan vain siitä,minkä olen itse kokenut.Yöllä on kova meteli,ettei saa nukuttua.Koiraani potkaistiin ohijuostessa rappukäytävässä,kun odotimme hissiä kaikessa rauhassa.Rappukäytävä on todella likainen ja seinät potkittu.Hissi rikki tämän tästä.Rapussa ei asu suomalaisia,kuin pari perhettä.Suurin osa on muualta tulleita.Rappukäytävässä on lastenvaunuja,kenkiä,saappaita ym.Ja todella paha,ihmeellinen haju,olisiko jotain mausteita ehkä.Kestin sitä kaikkea aikani,mutta oli pakko muuttaa pois.Siksi olen "pihalla" heidän touhuistaan ja siitä suopeudesta,jota monet asiaa todella tuntemattomat,osoittavat näille muualta tulleille.Asutko,sinä Hohhoijaa myös heidän naapurina,kun tunnut olevan niin varma asiastasi,vai kohdistatko vain rasismisi tiettyyn puolueeseen?

Persu

Kannattaa lukea tämä uutinen (Raju kiusaamisvideo järkyttää netissä) http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012032415367896_uu.shtml ja katsoa myös video http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=732525 linkistä. Aivan käsittämätöntä käytöstä!

Tuommoiset tappelijat pitäisi karkottaa maasta pitkän vankeus- ja kuritushuonerangaistuksen jälkeen. Vaikka olisivatkin alaikäisiä, niin vankilaan vaan istumaan ja aikuisena karkotus maasta! Tässä maassa ei tarvita enää yhtään ryöstäjiä, raiskaajia ja pahoinpitelijöitä joita kasvaa pilalle menneestä nuorisosta.

Pelleilyyn kyllästynyt

Mun on pakko kysyä , näistä valkoisista rastapäistä , onko he kateellisia tummille rastoista vai ,mukautuvatko he heihin? rastat sopii vain tummille. jotkut ovat todella hyvin hoidettuja . anti kun maalais junnu vetää permisrastat hiekanvärisiin hiuksiinsa tai vaaleisiin hiuksiinsa, jotka sojottaa vain takussa.
linnunpelättiminä.? HAHAHAA
Jos meidän tummiin pitää sopeutua, miksei samaa vaadita maahanmuuttajilta?

mustapilvi

Tänään sain kuulla joltain pikku somalilta olevani läski ja kaikkea muuta kivaa. Totesin pojalle, että aina minä voin laihduttaa, mutta sinä et itseäsi valkoiseksi saa pesemälläkään.

TsupTsup

Käsittämätöntä että jotkut viitsivät haukkua toisia läskeiksi. En tiedä minkä johdosta joku ulkomaalainen on tällä tavalla toiminut, mutta semmoinen ei suinkaan paranna maahanmuuttajien arvostusta maassamme.

Pelleilyyn kyllästynyt

Suomalaiset ovat rasistisia ja aika sivistymättömiä myös. Suomessa ei pidetä sen enmpää muualta tulleista kuin intellektuelleistakaan. Pieni eritynyt sisääpäin kääntynyt kansa.
Jos neekeri ei ole haukkumasana, kutsun suomalaisia tästä lähtien mongoleiksi, olivat Suomessa tai ei, Lyyliäkin.
Sana neekeri on käännös sanasta negro, jonka joku lukeneepi jos tässä ketjussa liitti rotu määritelmiin. Sitten toinen älypää ns. opettaja julisti että eihän roduissa mitään pahaa ole. Sitä mieltä oli myös Hitler ja Etelä-Afrikan rasistinen hallitus. Tieteellisesti ihmisiä ei ole eri rotuisia. Siksi kaikenlainen rotuun viittava nimittely on rasistista. Tuliko mongoleille selväksi, häh?

mutakuono007

Sivut