Paikalliset

Vantaan uusi jätepolttolaitos on Euroopan tehokkain

Uusi jätevoimala aloittaa virallisesti toimintansa ensi syyskuussa.

Tuomas Massinen

Vuonna 2008 alkanut Vantaan Energian jätevoimalahanke on edennyt loppusuoralle. Itä-Vantaalle Ojangon Långmossebergeniin rakennettu jätteenpolttolaitos aloittaa virallisesti ympärivuorokautisen toimintansa 1. syyskuuta, mutta se on jo nyt koekäytössä.

Tuotantotiloissa haisee jo palavan sekajätteen käry.

Vantaalle on valmistunut Suomen suurin ja Euroopan tehokkain jätteenpolttolaitos. Se valmistaa kierrätykseen kelpaamattomasta kaatopaikkajätteestä kaukolämpöä Vantaalle ja sähköä valtakunnan verkkoon huhtikuusta alkaen. Laitos tuottaa puolet Vantaan kaukolämpötarpeesta ja kolmasosan sähköstä.

– Laitos on Euroopassa ykkönen hyötysuhteeltaan: se pystyy hyödyntämään 95 prosenttia sekajätteen energiasta lämmön ja sähkön tuotantoon, selvittää Vantaan Energian projektijohtaja Kalle Patomeri.

Polttoaineena voimalassa käytetään HSY:n pääkaupunkiseudulta ja Rosk´n Roll Oy:n Uudeltamaalta keräämää sekajätettä. Sitä palaa siellä 320 000 tonnia vuodessa. Pian 1,5 miljoonan ihmisen sekajätteet viedään Itä-Vantaalle eikä Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen, jonne ne on ennen rahdattu.

– Ne kuljetetaan polttolaitokseen jo pääsiäiseen mennessä, Patomeri arvioi.

Lain mukaan sekajätteen kaatopaikkasijoituksen on loputtava viimeistään 2016.

Ennen virallista käyttöönottoa voimalassa on tehtävä koepolttoja ja luotettavuustestejä kevään ja kesän. Ensimmäiset roskat paloivat viime viikolla. Päästöt ovat pysyneet koelaskelmien mukaan minimissä, jyrkästi luparajojen alapuolella.

Kyseessä on maan ainut kahden polttokattilan jätevoimala: tavallaan siinä on kaksi polttolaitosta rinnan.

– Samantyyppinen jätevoimala löytyy Espanjasta, vertaa Vantaan Energian kunnossapitopäällikkö Jari-Pekka Lievonen.

Uusi laitos on energiayhtiön historian suurin investointi ja ykköstuotantolaitos, joka täydentää Martinlaakson voimalaa. Hanke on edennyt aikataulussa ja budjetissa. Suunnittelu alkoi 2008 ja harjannostajaisia vietettiin toukokuussa 2013. Laitoksen hinta on noin 300 miljoonaa euroa.

– Se työllistää noin 50 henkeä, joista 30 on uusia rekrytointejamme, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Pertti Laukkanen.

Laitokseen ajaa Kehä III:n kautta noin 180 jätekuorma-autoa päivittäin. Laukkasesta se ei tuo ”rekkarallia”, koska se on vain murto-osa tien kuorma-autoliikenteestä.

Kaatopaikkajätteestä energiaa

Vantaan Energian jätteenpolttolaitos sijaitsee Itä-Vantaalla Ojangon Långmossebergenissä, Kehä III:n ja Porvoonväylän risteyksessä.

Voimala tuottaa sekajätteistä 920 gigawattituntia kaukolämpöä ja 600 gigawattituntia sähköä vuodessa. Määrä vastaa 100 000 vantaalaisen kerrostalokaksion käyttämää kaukolämpöä ja 200 000 kaksion kuluttamaa sähköä vuodessa.

Jatkossa pk-seudun kotitalouksien sekajätteitä ei enää viedä Espoon Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen. Kuitenkin palamisjätteet, kuten tuhkat, kuljetetaan Vantaalta Ämmässuolle.

Voimalan avulla Vantaan Energian fossiilisten polttoaineiden käyttö energiantuotannossa vähenee 30 % ja sen hiilidioksidipäästöt Vantaalla vähenevät 20 %.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu