Paikalliset

Pyykkejä pesseet romanit häädettiin uimahallista – johto kieltää syrjinnän

Tikkurilan uimahalli ei syrji romaniasiakkaita, sanoo Vantaan liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti.

Arja-Riikka Nikkilä

Romaninaisten osakseen saama kohtelu Tikkurilan uimahallissa puhuttaa sosiaalisessa mediassa. Helsingin kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo (vas) kertoo todistamastaan tapauksesta, jossa kolme Itä-Euroopan romaninaista häädettiin ulos hallista heidän pestyä siellä pyykkejään.

Honkasalon mukaan henkilökunnan käytös oli tilanteessa rajua ja syrjivää.

Tapaus sattui viikonloppuna, ja Honkasalo kuvailee sitä Facebook-sivullaan näin:

– Uimahallin kassanainen ilmestyy huutaen korkokengät jalassa suihkutilaan, osoittaa kertakäyttöpartahöylää ja sanoo ”Nämä ovat kiellettyjä”. Ja häipyy. Naiset jatkavat peseytymistä ja pesevät siinä sivussa myös vaatteitaan saippualla. Kassanainen ilmestyy uudestaan suihkutilaan korkokengät jalassa ja riuhtaisee pyykit romaninaisen kädestä ja sanoo, ettei täällä pestä pyykkiä ja häipyy.

Mentyään tiedustelemaan tapauksesta Honkasalo kertoo saaneensa vastauksen, että asiakkaat olivat antaneet kielteistä palautetta romaninaisista useasti.

Honkasalon mukaan kassatyöntekijä sanoi myös, ettei ystävälliseen sävyyn puhuminen enää tepsinyt. Honkasalon mukaan uimahallista annettiin ymmärtää, etteivät he enää aio aio päästää kyseisen ihmisryhmän edustajia sisään.

Vantaan kaupungin liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti kieltää, että uimahallin henkilökunta olisi puuttunut henkilöiden etniseen taustaan millään tavalla.

Hän vahvistaa, että kolme romaninaista ja miestä on rikkonut järjestyssääntöjä useita kertoja.

He ovat Kallislahden mukaan muun muassa saunoneet omilla osastoillaan vaatteet päällä, ajelleet karvoitusta, ja naiset ovat myös pesseet pyykkiä.

Kallislahti korostaa, että kassahenkilö on puuttunut käytökseen perustellusta syystä.

Siihen, millä tavalla ja sanavalinnoin asia romaneille on esitetty, Kallislahti ei ota kantaa, sillä ei ole ollut tilannetta kuuntelemassa.

Portti- tai käyttökieltoja heille ei ole annettu, Kallislahti sanoo. Hänen mukaansa määräaikainen käyttökielto voidaan antaa, jos sääntöjä yhä rikotaan.

– Jos tapauksesta joku kolmas osapuoli on pahoittanut mielensä, olemme pahoillamme siitä, Kallislahti viittaa Honkasalon kokemukseen.

Veronika Honkasalo ehdottaa Facebook-päivityksessään Vantaan kaupungin valtuutetuille, että romaneja pitäisi auttaa.

– Asia voidaan ratkaista esimerkiksi niiden järjestöjen kanssa jotka jo nyt tekevät yhteistyötä romaneiden kanssa.

Honkasalo kannattaa sitä, että romaneille järjestettäisiin kuntarajat ylittävällä yhteistyöllä pientä maksua vastaan paikkoja, joissa he voivat yöpyä turvallisesti ja huolehtia hygieniastaan.

– En anna ymmärtää, että minusta on ok pestä pyykkiä uimahallissa, Honkasalo huomauttaa.

Hänen mielestään mikään ihmisryhmä ei ansaitse tällaista kohtelua.

– Itä-Euroopan romanit ovat yksi Euroopan syrjityimmistä ja stigmatisoiduimmista väestönryhmistä, ja vaikeneminen heidän kohtaamistaan ongelmista, on syrjinnän hiljaista hyväksymistä.

Tarvitseeko Vantaa oman päiväkeskuksen, jossa romanit voisivat muun muassa peseytyä ja pestä pyykkiä, Vantaan Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo?

– Olennaista on, että pääkaupunkiseudulla on semmoinen. Vantaalta ja Espoosta tietysti pääsee Helsinkiin. Tätä pitäisi selvittää, en osaa suorilta sanoa. Minulla on semmoinen luulo, että Helsingin keskus on tupaten täynnä. Jos näin on, olisi ihan perusteltua, että Vantaallakin olisi omansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu