A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kuka maksaa verot

Porukka ei tiedä, kuka verot maksaa.

Verovelvollisia on 4,3 miljoonaa, joista lähes jokainen maksaa kuntaveroa. Sen veroprosentti on sama kaikille kuntalaisille. Kuitenkin vain 2,2 miljoonaa maksaa valtion ansiotuloveroa, joka nousee tulojen lisääntyessä.

Ansiotuloveron euromääräisen leijonanosan maksavat 350 000 suomalaista, jotka ansaitsevat 2 800–4 400 euroa kuukaudessa. He ovat suomalainen keskiluokka, joka opiskelee, tekee työt, hoitaa asuntolainat, kasvattaa lapset ja maksaa verot.

Keskiluokan lisäksi on noin 100 000 muuta suomalaista, jotka ansaitsevat yli 4 400 euroa kuukaudessa.

Progressiivisen verotuksen maksaminen on noin 450 000 suomalaisen harteilla. Jokainen veronkorotus otetaan heidän kukkarostaan.

Keskiluokan kuritus on arka paikka demareille, joiden kannatus on pudonnut eniten keskituloisten keskuudessa."

Pieni vähemmistö kustantaa suuren enemmistön menot. Enemmistö haluaa koko ajan lisää ilmaispalveluja, lyhyempää työaikaa ja kansalaispalkkaa. Eli lisätä vähemmistön verotaakkaa.

Keskiluokan kuritus on arka paikka demareille, joiden kannatus on pudonnut eniten keskituloisten keskuudessa.

Eläkeneuvotteluissa on myös kysymys tulonjaosta. Jos eläkekertymän laskentatapaa muutetaan, pitkään opiskelleet saavat aikaisempaa heikomman eläkkeen. Sen sijaan vähän koulutettujen eläkekertymä nousee.

Eläkelaskuri on vakava paikka kokoomukselle ja Alexander Stubbille, joka on kerännyt nuorten koulutettujen äänet.

Valtiotalouden tasapainotus, eläkeiän nosto ja eläkekertymän laskutavat aiotaan ratkaista tavalla, joka lisää vähemmistön vastuita, velvoitteita ja veroja.

Kun kansakunta kurittaa osaajiaan, se ei tue koulutukseen, innovaatioihin ja teknologiseen kilpailukykyyn perustuvaa tulevaisuutta.

Helppo sanoa, että kovina aikoina pitää ottaa niiltä, joilla on. Mutta kovat ajat herättävät kysymyksen siitä, mitä yhteiskunnan pitää kustantaa kehdon ja haudan välillä.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet