Toimitukselta

Mittavat velat painavat Vantaata jatkossakin

(PÄÄKIRJOITUS) Vantaan velkakierre ei katkea ensi vuonnakaan, sillä kaupunki joutuu ottamaan lisää lainaa noin 90 miljoonaa. Maanantaina julkaistun ensi vuotta koskevan talousarvioesityksen mukaan velkaa kaupungilla riittää kaikkiaan 1,2 miljardia euroa, noin 5 600 euroa jokaista vantaalaista kohti. Se on paljon se.

Kaupunki on yhä kriisikunta, jos katsotaan asukaskohtaista velan määrää, omavaraisuusastetta ja suhteellista velkaantuneisuutta.

Vaikka Vantaan velkamäärä hakee vertaistaan, ovat kaupungin haasteet samoja kuin muillakin kunnilla.”

Kaupungin investointirahoista valtaosan haukkaavat suuret hankkeet, kuten ensi kesänä valmistuva kehärata ja Kehä III:n korjaustyöt, jotka valmistuvat vuonna 2016. Myös Aurinkokiven palvelukeskus Kivistössä nappaa investointeihin korvamerkityistä euroista mittavan siivun.

Tunnelin päässä näkyy silti valoa. Vantaan tavoitteena on, että kun suuret hankkeet valmistuvat, ei lainaa enää tarvitsisi ottaa.

Vaikka Vantaan velkamäärä hakee vertaistaan, ovat kaupungin haasteet samoja kuin muillakin kunnilla. Kuntien lakisääteiset palvelut lisääntyvät, työttömien määrä kasvaa ja työttömyys pitkittyy.

Kaupunki yrittää pitää talouden tasapainossa muun muassa tehostamalla toimintaansa ja pitämällä investoinnit kurissa. Jos nämä keinot eivät auta, ja heikot ajat jatkuvat kotimaassakin, on muutaman vuoden kuluttua ennustettavissa isompia toimenpiteitä.

Jotain hyvää löytyy silti synkkyydenkin keskellä. Vantaa aikoo pitää ensi vuonna veroprosentin ennallaan eikä irtisanomisia ole luvassa. Ne lohduttavat tavallista kuntalaista.

Mia Lindström

 

 

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet