Kaupunki kielsi lasten luistinradan

Kilterinmäen luistinrata

Kilterinmäen asukkaat

Kilterinmäen luistinrata

Kilterinmäen asukkaat

Kilterinmäen luistinrata

Kilterinmäen asukkaat

Kilterinmäen luistinrata

Kilterinmäen asukkaat

Lupasin alun perin pitää blogissa parin viikon tauon, mutta Kilterinmäeltä viime sunnuntain blogin teemaan liittynyt yhteydenotto innoitti päivittämään blogia jo nyt. Alueen asukkaat ovat jo kolmena talvena jäädyttäneet talojen välissä sijaitsevan hiljaisen leikkialueen nurkkaan pienen luistinradan lasten iloksi. Kenttää on ylläpidetty talkoovoimin ja jäädytyksessä käytetty vesi on otettu omasta taloyhtiöstä. Viime talven päätteeksi kentästä vihiä saanut kaupungin viheralueyksikön edustaja ilmoitti että kaupunki tulee jatkossa purkamaan kentän mikäli sellaista yritetään rakentaa. Tänä syksynä asukkaat ovat yrittäneet tuloksetta saada lupaa kentälle.

Kaupungin peruste kieltää talkoilla ylläpidettävä kenttä on vetoaminen siihen, että kaupunki on vastuussa asukkaiden turvallisuudesta. Viheralueyksikön mukaan yleiset alueet on pyrittävä kunnossapitämään niin, että ne ovat turvallisesti kaikkien käytettävissä. Puistoleikkipaikkojen turvallisuus on erityisen tarkasti säädeltyä, eikä puistoleikkipaikalle voida niitä valvovien kuluttajansuojaviranomaisten mukaan jäädyttämällä synnyttää liukastumisvaaraa aiheuttavaa aluetta. Mikäli joku liukastuu luistinradalla, kaupunki saattaa heidän mukaansa joutua korvausvastuuseen. Yksikön mukaan sillä ei ole merkitystä, että kenttä ei sijaitse vakiintuneella kulkureitillä eikä sillä ole talvikunnossapitoa.

Virkamiesten mielestä Kilterinmäki on alle kilometrin etäisyydellä Myyrmäen urheilupuiston jääkentistä, joiden tulisi riittää myös Kilterinmäen tarpeisiin. Viheralueyksiköltä on tosin jäänyt huomaamatta että urheilupuistosta ei löydy perheiden ja pikkulasten vapaaluisteluun soveltuvaa kenttää. Jäähallien vuorot on jaettu seuroille ja ainoa ulkojää on yleisurheilukentälle viime talvena ensimmäistä kertaa jäädytetty matkaluistelurata jota kuntoilijat kiertävät vauhdilla. Muualta Myyrmäessä toki löytyy kaupungin ylläpitämiä kenttiä, mutta viittaaminen urheilupuistoon kertoo, että asukkaiden pyyntö on evätty asiaan sen enempää paneutumatta. 

Luistinradalla on aina liukastumisriski mutta siitä huolimatta kaupunki jäädyttää itse kymmeniä kenttiä ympäri kaupunkia. Niitä kutsutaan kuitenkin urheilukentiksi tai puistoiksi mikä ilmeisesti erottaa luistinradat leikkipuistoista. Rajanveto puiston ja leikkipuiston välillä on kuitenkin yhden virkamiehen tekemä hallinnollinen päätös. Useampien urheilukentän välittömässä yhteydessä sijaitsee nykyisinkin myös leikkipuisto. Mikään ei myöskään estä päättämästä, että jokin kohde on kesällä leikkipuisto ja talvella urheilukenttä.

Hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi on edellytetty yhä enemmän kolmannen sektorin ja asukkaiden omaa aktiivisuutta. Kaupungin strategiassakin todetaan että Innovatiivisuus on rohkeutta etsiä uusia entistä parempia tapoja järjestää palveluja kuntalaisen hyväksi ja että vantaalainen yhteisöllisyys on yhteishengen luomista sekä kumppanuutta yritysten ja kuntalaisten kanssa.

Viheralueyksikkö on aikaisemminkin osoittanut olevansa lievässä ”syrjäytymisvaarassa” ympäröivästä maailmasta. MYYRMÄKI-liike esitti yhdessä Vantaan Taidemuseon kanssa syksyllä viheralueyksikölle, että museon Meidän katu näyttelyssä 26.9.2014 - 7.2.2015 lainassa olevat kymmenen ruosteista ja maalipinnaltaan hilseilevää penkkiä olisi tuunattu eli maalattu näyttelyn yhteydessä nuorille suunnatussa kilpailussa ja sijoitettu kesällä takaisin katutaidekaupunginosaksi profiloituvan Myyrmäen alueen puistoihin. 

Viheralueyksikkö otti kielteisen kannan koska heidän mukaansa laadukkaan ja viihtyisyyttä lisäävän katutaiteen toteuttaminen edellyttää, että aiheet tulee olla viheraluesuunnittelijan hyväksymiä. Esimerkiksi taidemuseon asiantuntemus ei näytä riittävän. Sisätiloissa talvella järjestettävä näyttely ei yksikön vastauksen mukaan myöskään soveltunut ajankohtansa puolesta penkkien maalaamiseen, koska muut kuin näyttelyyn lainatut ja maalattavaksi suunnitellut penkit on silloin kerätty lumitöiden takia talveksi varastoon. (Minulle jäi epäselväksi miksi nämä ulkoa varastoon kerätyt penkit estivät näyttelyyn lainattujen penkkien maalaamisen.) Lisäksi viheralueyksikkö epäili ettei  järjestäjillä ole riittävää käsitystä erilaisista maaleista sekä siitä että ruosteiset ja hilseilevät pinnat tulisi hioa ja pohjakäsitellä ennen maalausta. 

Niinpä ruosteiset ja hilseilevät penkit sijoitetaan sellaisinaan kesällä takaisin puistoihin. 

Viheralueyksikön kieltävä vastaus luistinradan rakentajille on ehdottomasti sääntöjen mukaan oikein, mutta kokonaan toinen kysymys on , onko se kaupungin kokonaisedun kannalta järkevä. Epäilemättä yhä lisääntyvillä normeilla tavoitellaa meidän kaikkien yhteistä hyvää ja virkamiehet kokevat aidosti olevansa vastuussa asukkaiden arjen valinnoista. Määräyksillä on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Sen lisäksi että ne suojelevat asukkaita aiheuttamasta itselleen tarpeettomia riskejä ne myös rajoittavat asukkaiden mahdollisuuksia ottaa itse vastuuta hyvästä elämästä.  Mitä paksummaksi sääntökirja muodostuu sitä enemmän kasvatamme joko passiivisia sääntöihin alistuvia kansalaisia tai niitä rikkovia häiriköitä. Heidän sijaansa tämän hetken Suomi tarvitsee rohkeita, innovatiivisia ja oma-aloitteisia tulevaisuuden tekijöitä!

Kielto on virkamiehen kannalta helppo ja turvallinen ratkaisu. Mutta parempi ratkaisu on hyväksyä, että asukkaat ovat lähtökohtaisesti oman arkensa parhaita asiantuntijoita ja nähdä kaupungin rooli asukkaiden sparraajana. Sen sijaan että heti kielletään, tulisi yhdessä asukkaiden kanssa katsoa millä muutoksilla suunnitelma olisi toteutettavissa. Yhdessä toteutetusta pidetään myös yhdessä huolta. Myyrmäkeen toteutetut kymmenkunta katutaideteosta ovat hyvä esimerkki. Kaupunki on säästänyt alikulkutunneleiden puhdistuskuluissa kun yhdessä toteutettuja teoksia ei ole töhritty. Oletettavaa on, että myös ”omaa” luistinrataa kunnosapitävät lapset suhtautuisivat myöhemmällä iällä kunnioittavammin yhteiseen omaisuuteen.

Kritiikin ohella on annettava myös kiitosta aina kun siihen on aihetta. Kaupungininsinööri ja kadunpito ovat mahdollistaneet Myyrmäen alikulkutunneleihin toteutetut näyttävät katutaidetyöt. Tilakeskus taas on omalta osaltaan mahdollistanut Helsingin seudun toiseksi suurimman avoimen graffitiseinän vanhan terveysaseman tontilla sekä mahdollisti sen, että koululaiset saattoivat harjoitella graffitimaalausta Myyrmäen aseman sisäseiniin ennen nykyisen remontin käynnistymistä. Remontin jälkeen asemasta kuoriutuu Suomen suurin julkiseen rakennukseen toteutettu katutaideteos. Tämän kaiken mahdollistaneet virkamiehet elävät vahvasti tässä päivässä!

Myönnettäköön että virkamiehet saavat nykyisin roppakaupalla alatyylistäkin palautetta kun etujaan valvovat kansalaiset antavat palaa nimimerkkien takaa verkossa. Luistinrataa puuhaavat asukkaat ovat pysyneet koko ajan asiallisina. Toivottavasti hallinnosta löytyy joku, jolla on rohkeutta  kutsua asukkaat yhteiseen neuvonpitoon siitä kuinka lapsille saadaan Kilterinmäelle luistelumahdollisuus ilman että kenenkään turvallisuutta riskeerataan. Yleisisltä kulkureiteiltä syrjässä olevia asukkaiden toteuttamia pieniä luistinratoja, pulkkamäkiä, lumilinnoja tai lumiukkoja ei tule kieltää!

Asukkaiden on myös syytä tiedostaa, että heidän olisi tullut alunperin pyytää maanomistajan, eli kaupungin lupa. Lupaa on aina helpompi pyytää, mikäli lupaviranomaisen tiedetään suhtautuvan lähtökohtaisesti myönteisesti asukkaiden hankkeisiin. 

Kommentit (132)

Kommentit

jaa että tänkin ne kieltää .Viher yksikkö kieltää kukkasiementen levittämisen (nurmikolle) jota ei leikata vaan pidetään heinikkona .ja kaiken jota ne ei itse tee . kummalista tekisivät siitä vapaan luistin alueen niin oltais tyytyväisiä kaikki .ei mahdu tämä mun päähän

Anonyymi

virkamiehille pitäis laittaa kovaa turpaan ja jonnekkin erämaa mökkiin ilman mitää mukavuuksia ja kaikki toiminta kielletään ei mitää huvituksia siellä sisälläkököttämistä vaa.. nykyajan poliitikoilla ei tunnu enää olevan maalais järkee yhtään ! mie sain uhkaus jutun oikeustoimilla ku haukuin yhen henkilön toimintaa sosiaallisessa mediassa.. nauroin vain ja jatkoin kahta kauheammin ! tarinan opetus jos alat pelkää kieltoja ni herrat pomppottaa aivan varmasti !

äijä80

Taitaa olla viherkunnossapitopäällikön aivoituksia tämä. Olin kerran kanssaan tekemisissä, eikä hyvä maku jäänyt tästä todellakaan. Tarvitsin avainta leikkikentän porttiin jotta olisin päässyt lähemmäs tontiltani kaadettavia puita. En saanut, koska olin muka tuhoamassa kenttää raskailla koneilla. Kallis ja turha katselmointikin olisi vaadittu.
Enkä ymmärrä miksi vihrerkunnossapitopäällikön pitää olla yliopistokoulutettu enkä edes sitä, miksi moinen päällikkö edes tarvitaan.

Kolli

Pitäisi suomalaisen jo sen verran tietää, että ei kannata kysyä mihinkään lupaa viranomaiselta. Pelkkä luvan käsittely vie kauan aikaa, ja todennäköisesti maksaa enemmän, kuin mahdollinen seuraamus tekemisestä. Tällä periaatteella on lähipiirissä tullut puuhattua vähän kaikenlaista yhteistä hyvää.

Taloyhtiöiden ei siis kannata huudella tekemisistään, vaan tehdä, mutta tietenkin niin salaa kuin on mahdollista. Jos jäädään kiinni, kannattaa sopia, että vähätuloisin on syntipukki, ja kuitata porukalla kustannukset, sillä etenkin päiväsakkojen tapauksessa tämä on kaikista edullisin vaihtoehto.

Anar-kaista

Mikähän mahtaisi olla rangaistus tässä tapauksessa että asukkaat kiellosta huolimatta jäädyttävät radan? Ja miten kaupunki aikoo saada selville tekijän? Olisi kiva olla kärpäsenä katossa kun kaupungin virkamies menee tekemään poliisille asiasta rikosilmoitusta....

naurettavaa

Onpas siellä Vantaalla joustamattomia ja lapsi vihamielisiä virkamiehiä. Täällä Inarissakin lapsia on viety luistelemaan lammen tai järven jäälle ihan koulustakin muinoin, kun kouluja oli vielä elossa haja asutus alueella. Saati tuollainen pienen pieni jäädytetty pläntti. Ketä Se siellä oikein ahdistaa, että lapsilla ja niiden vanhemmilla on hauskaa.

hannele kankainen

Ei ole ensimmäinen kerta, kun huomaa suomalaisen terveen järjen paenneen turvaan sinne pohjoiseen. Jokin täällä Etelä-Suomessa on tehnyt etenkin viranhaltijoista säikkyjä ja omaa vastuuta pakenevia pilkunviilaajia. Brysselin pykäliä jauhava byrokratiakone ei riitä ainoaksi selitykseksi.

Anonyymi

Minkä takia tällaiseen edes joku menee kysymään lupaa, jos luistinrata on tehty taloyhtiön omistamaan pihaan. Millähän kaupunki tulee purkamaan luistinradan? V.....u mitä ääliömäisyyttä.

Pannulaakson pantteri

Ratkaisu ongelmaan: lippusiimat ympärille ja kyltit, joissa lukee: “Varo! Luistinrata!” Ei pitäisi sen jälkeen vastuukysymyksissä olla epäselvää.

seuraava ongelma, kiitos

Oletko täysin vieraantunut ihmisen elämästä? Tuolla periaatteella voidaan laittaa kaikki vastuuseen kaikesta.
Parempi on vaan että kukaan ei tee yhtään mitään niin ei vaan käy mitään.

Varattu nimimerkki

Talvisin jalankulkureitit ovat paikoin kuin luistinrata. Osassa ei hiekan murustakaan estämässä jalankulkijan liukastumista ja kaatumista rähmälleen tielle. Ne pitäisi mielestäni myös kieltää ja estää ihmisiä kulkemasta näillä hengenvaarallisilla tieosuuksilla. Tällöin säännöt olisivat samat ja tasapuoliset.

Pölhökustaa

Kaupunki kyllä päästää omat katunsa ja aukionsa luistinradoiksi aina pakkasten tullen. Eipä ole sielläkään kukaan ulvomassa reunoilla "vaarallinen alue" "varo liukastumista" jne jne jne
Asukkaat jo svalittavat asiasta, sanotaan vain että tehdään asialle jotain kun ehditään.
Eikä kyllä kaupunki maksa omillakaan tonteilla sattuneita vahinkoja, niin turha siellä on pikkuvirkamiesten huudella, että pienen pieni luistinratakaan tuottais kaupungille vahingonkorvauskustannuksia.

Ottakaa nyt jumalauta järki käteen siellä virastossa, astukaa ulos oikeaan todelliseen maailmaan ja miettikää edes hetki päätöksiänne ennen kuin niitä syydätte julkisuuteen. TEETTE ITSESTÄNNE IHAN PELLEJÄ asukkaiden silmissä ja menetätte kaiken pienenkin kunnioituksen ja arvostuksen rippeen silmissämme.

satumo

Eikö joku voisi tälläisissä tapauksissa julkaista päätöksen tekemän virkamiehen nimen ja naaman? Eikö se ole kuitenkin julkista tietoa? Ja mikäli päätöksen on tehnyt joku komitea tms. niin sitten puheejohtajan tiedot.
En halua mitään lynkkausta tms. mutta jotain tolkkua näihin pitäisi saada

Varattu nimimerkki

Olen ollut tuolla kaupungin teknisellä puolella töissä ja siellä saanut livenä sen käsityksen, että osa on tosiaan vähän krhm tietynlaisia ihmisiä, esim. juuri kommenttiboksissa mainittu viherkunnossapitopäällikkö, joka ei ole kovin asiakaspalveluhenkinen ja jotkut on siellä vähän käytännöstä vieraantuneita. Mut sitten taas esim. kaupungininsinööri on ihan huipputyyppi ja monet muutkin tekee ihan aidosti kuntalaisten puolesta töitä, että ei saa leimata koko virastoa turhaksi tai duunareita turhiksi, jos ei tiedä miten systeemi todellisuudessa toimii.

Omppu84

Älkää suostuko tollaseen hölmöilyy, luistelkaa ja pitäkää jää/kenttä auki ja kunnossa, sanoi ja teki virkamiehet mitä tahansa. Miten voikaan olla että verorahoilla maksetaan tollasten ihmisten työtä, niin paljon ajasta menee virkamiehillä ihan jonnin joutavaan.

Tahvo123

Missä ovat ne luisteluradat, joissa ei luistella omalla. Voiko luistelija koskaan syyttää kaatumisestaan muita kuin itseään? Tässä on yksi loistava esimerkki turhasta byrokratiasta! Tavoitteenahan on ollut lisätä lasten liikuntaa.

Vantaalainen1974

Aikanaan oman talonyhtiön pihaan luonto teki ihan omia aikoja luistinradan kun suojajakson jälkeen tuli pakkasta ja keskellä pihaa ollut suuri lammikko jäätyi. Vantaalainen virkamies varmaankin kieltäisi yläkerran sääherraa tekemästä moisia temppuja?

naurettavaa

Taloyhtiösi omaan pihaan, ei siis kaupungin alueella; eihän siinä olekaan mitään ongelmaa kaupungin kannalta. Taloyhtiölle sen sijaan olisi ollut ikävää, jos joku jäästä tietämätön olisi liukastunut pihalla.

hs

Yläkerran sääherra ei taida noudattaa talonyhtiön/kaupungin rajoja. Mites jos joku menee luistelemaan järven jäälle joka on kaupungin alueella, Tuleeko kaupunki hiekoittamaan jään ja kieltää luistelun rangaistuksen uhalla?

naurettavaa

"Viime talven päätteeksi kentästä vihiä saanut kaupungin viheralueyksikön edustaja ilmoitti että kaupunki tulee jatkossa purkamaan kentän mikäli sellaista yritetään rakentaa." Kovaan käyttöön kenttä jatkossa, lasten pitää päästä leikkimään ja harjoittelemaan luistelua. Ps. lähettäkää videota siitä kun kaupunki "purkaa" kyseisen kentän, alkaa TV sketsi viihdeohjelmat kyllästyttää.

Suomi kansalle

Myyrmäkeläiset laittakaa keräyslista pystyyn ja taistelkaa kaupunkia vastaan :D :D :D Helsingin rautatietorilla on iso alue torista luistelualueena eikä ole varmaan urheilupuisto!!!!

Entinen Myyrmäkeläinen

Kyllä hieno juttu että talojen asukkaat ovat yhteisvoimin saaneet aikaan pihalla sijaitsevan . Varmaan juuri siellä on parempi valvonta kuin yleisiää kemntillä. Aina on joku vanhempi joka ikkunasta välillä katsoo pihalle jos on alle kouluikäisiä lapsia luistelemassa. Paljon hankalampaa on vanhemmille varata aikaa yleisille kentille menoa varten. Moni tekee nykyään "etätöitä" eli kotona ja oman lapsen valvominen kotipihalla mahdollistaa lapsen ulkoilua turvallisessa ympäristössä.

Se varoitustaulu ei varmaan maksa kovin paljon ei myöskään se liputusehdotus. Hyvä ehdotus ! !

Mummi 75

Hämmästyttävää tässä on se että ihmiset suostuvat tällaisiin kieltoihin. Suomessa on iät ja ajat ollut itse tehtyjä luistinratoja eikä kenellekkään ole tullut mieleen kieltää sellaisen toiminnan rakentamista joka tukee yhteistä hyvää mutta nyt yhtäkkiä virkamiehet jotka ovat osa yhteisöä, fantasioitaan toteuttavia ihmisiä, alkavat pompottaa muita yhteisön jäseniä tavalla joka täyttää mielenvikaisuuden ja sairaalloisen vallankäytön tunnusmerkit. Yhteisön terveet jäsenet pitäkää huolta että lapsemme eivät saa huonoa esimerkkiä älyttömiä kieltoja noudattavista vanhemmista. Teillä on vastuu!

Leonardo

Julkisuus kaikissa mahdollisissa medioissa ja somessa on perinteisesti myrkkyä virastossaan piileksivälle virkamiehelle. Päätöksen tehneen virkamiehen kuva julkisuuteen ja kova myllytys pehmentää tyyppiä.
Asuinalueiden yhteisöllisyys ja yhdessä jonkin asian parissa puuhaaminen on parasta mahdollista terapiaa kaikille lähistöllä asuville ja voi saada jonkun 'syrjäytyneenkin' hiipimään kolostaan ja tulemaan mukaan talkoisiin, mutta tätähän siellä pölyisessä virastokopperossa ei yksinkertaisesti voida tajuta.

Papa Grande

Vaikka päätösten perustelut ei aina kaupunkilaisen heinäntekojärkeen mahdu, niin kyllä myllytys on ihan yhtä väärin, olipa suunta kumpaan tahansa.

Viranhoitaja tulkitsee useimmiten määräyksiä parhaansa mukaan, mutta niitä kirjoittelee jopa lainoppineet kammioissaan siten, ettei vaan kunta ohjeen mukaan päätettäessä joudu vastaamaan mistään.

Samaan aikaan niin ohjeen kirjoittajat, kuin niitä soveltavatkin soveltaa samoja asioita koskevia määräyksiä "asiakkaina" juuri toisin päin, vaikka tietävät, ettei miin saisi menetellä.

Kaadetaan tontilta puita ja pidetään koiria vapaana virkistysalueilla.

JAI

Väärin. Virkamiehellä on (huolestuttavan) paljon valtaa siinä miten määräyksiä tulkitsee. Nykyään tulkinta tuntuu pääsääntöisesti kallistuvan siihen vaihtoehtoon jossa virkamiehen henkilökohtainen riski virkavirheestä on mahdollisimman pieni ja/tai mikä vaatii häneltä pienimmän työpanoksen. Julkinen nöyryytys toisi kauan kaivatun vastapainon määräysten taakse piiloutuvalle pelkurille ja ehkä hiljalleen ohjaisi päätöksiä tolkullosempaan suuntaan.

sam

Väärin. Virkamiehellä on (huolestuttavan) paljon valtaa siinä miten määräyksiä tulkitsee. Nykyään tulkinta tuntuu pääsääntöisesti kallistuvan siihen vaihtoehtoon jossa virkamiehen henkilökohtainen riski virkavirheestä on mahdollisimman pieni ja/tai mikä vaatii häneltä pienimmän työpanoksen. Julkinen nöyryytys toisi kauan kaivatun vastapainon määräysten taakse piiloutuvalle pelkurille ja ehkä hiljalleen ohjaisi päätöksiä tolkullosempaan suuntaan.

sam

Nämä samat pykälät ovat täysin toisenlaiset tästä noin kaksi kilometriä länteen. Espoossa ei luistinratoja suljeta eikä lasten keinuja lukita sen takia, että jokin virkaihminen näkee painajaisia liukastuvista ihmisistä. Olisi varmaan ihan hyvä, että Vantaa liitettäisiin Helsinkiin. Virkamiehet tosin pelkäävät, että tämän kaltaiset "palvelut" heikkenisivät.

Ville Hurmalainen

Sivut

Myyrmäki tänään

Blogin kirjoittaja Petteri Niskanen on myyrmäkeläinen asukasaktiivi ja paljasjalkainen myyrmäkeläinen, joka kaksi vuotta sitten oli perustamassa MYYRMÄKI-liikettä.

 

petteri.niskanen (a) gmail.com

Tervetuloa Vantaan Sanomien blogeihin!

Vantaan Sanomat tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia vantaalaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin. 

 

Haluatko blogistiksi?

 

Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.