Toimitukselta

Uhka: Rikollisuus pääsee rehottamaan

(PÄÄKIRJOITUS) Poliisijohto on jo jonkin aikaa varoitellut toimintamahdollisuuksiensa kaventamisesta tilanteessa, jossa sisäiset turvallisuusuhkat vain kasvavat.

Viimeksi Itä-Uudenmaan poliisipäällikkö Kari Rantala puhui näistä uhkista julkisuudessa (Vantaan Sanomat 18.–19.6.). Hän kokee tilanteen vaikeimmaksi koko 30-vuotisen johtajauransa aikana.

Hallituksen toukokuussa julkistama sisäisen turvallisuuden selonteko uhkaa vähentää poliisien määrää entisestään.Tämän seurauksena tehtäviä on laitettava tärkeysjärjestykseen ja se tarkoittaa, että osa rikoksista jää kokonaan tutkimatta.

Hallituksen säästötoiminen lisäksi rikostorjuntaa kuormittaa samanaikainen työmäärän kasvu uusilla rikosalueilla: kyberrikollisuus, terrorismin uhka ja laaja laiton maahanmuutto.

Vakavana uhkana on, että rikollisuudesta tulee yhteiskunnan aluskasvullisuutta, kun vähemmän tärkeiksi koettuja rikoksia ei selvitetä."

Poliisin mukaan massarikosten kuten nettipetosten ja liikennerikosten tutkinta on jo nyt tiukoilla, saati sitten kun tutkijavoimat vain vähenevät. Tulevaisuudessa liikennevalvonta varmasti vähenee, tutkinta-ajat pitenevät ja rikosten selvitysprosentit tippuvat.

Vakavana uhkana on, että rikollisuudesta tulee yhteiskunnan aluskasvullisuutta, kun vähemmän tärkeiksi koettuja rikoksia ei selvitetä. Kun ne pääsevät rehottamaan, kansalaismoraali on koetuksella.

Selonteossaan hallitus lupaa turvata sisäisen turvallisuuden ja viranomaisten toimintakyvyn. Siihen se tarjoaa keinoksi juuri priorisointia. Mutta käytännössä se siis tarkoittaa, että hallitus kehottaa poliisia jättämään tutkimatta osaa rikoksista.

Kuinkahan moni kansalainen vakuuttuu hallituksen lupauksista!

Risto Hietanen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet