Toimitukselta

Pullukka, tule takaisin telkkariin

Kohtasin uimahallissa naisen, jonka painonpudotusta olin seurannut televiosta. Naisen, jonka kilot hupenivat ohjelmassa samaan tahtiin ruutuajan kanssa. Ohjelman lopussa pullukasta oli tullut solakka.

Katselin naista ymmärtäen, että kameroiden sammuttua karistetut kilot olivat hiljalleen hiipineet takaisin. Ne olivat löytäneet tiensä ohjelmassa kuntosalilla raataneen naisen lanteille, reisiin ja ahteriin.

Laihdutusohjelmissa painon pudottamiseen kannustaa rahapalkinto, huipputiimi tai rakastettu. Repsahduksia tulee, mutta lopputulos on aina iloinen yllätys.

Vaikka painoa olisi pudonnut vain parin voipaketin verran, ammattilaisten stailaamana pullukasta kuoriutuu ohjelman lopussa aivan uusi ihminen.

Osallistuja vakuuttaa, että kilojen mukana karisevat elämän ongelmat. Erakko uskaltautuu ulos poterostaan, vaateostoksilla käyminen on jälleen mukavaa ja kuntoiluun on tullut suorastaan himo. Puoliso nyökkäilee vierellä ja kehuu entisen pullukan solakkuutta. Rakkaani on pitkästä aikaa se henkilö, johon ihastuin, julistaa laihduttamista vaatinut, anteeksi laihtumaan, ”kannustanut” puoliso. Tämä muutos pitää, vakuuttaa entinen pullukka ja valmennustiimi hurraa.

Mitä heille kuuluu nyt, vuosi tai kaksi ohjelman teon jälkeen?”

Tavoitteen saavuttaminen tai lähelle haluamaansa vaa’an lukemaa pääseminen on varmasti kokemus sinänsä. Syntyy ilo onnistumisesta. Jokainen laihduttanut kuitenkin tietää, ettei ongelmana ole niinkään saada painoa pois litkuilla ja vitkuttimilla. Ongelmana on se, etteivät pudotetut kilot tahdo pysyä poissa.

Tahtoisin laihduttaneet pullukat takaisin televisioon kertomaan, mitä heille kuuluu nyt, vuosi tai kaksi ohjelman teon jälkeen. Vasta sen jälkeen voisi arvioida kunkin valmennustiimin tai menetelmän onnistumista. Vasta sitten voisi tietää, miten merkittävästä muutoksesta ja matkasta oli kysymys.

Ilahtuisin, jos ohjelmaan osallistuneen elämänmuutos on kestänyt arjen paineet. Mutta ilahtuisin myös, jos pullukka on jälleen pullukka, mutta terve ja sinut itsensä kanssa. Ruudun takaa toivottaisin hänelle elämää, jossa keho on runsauden lähde, ei syy niukkuuteen.

Tiina Örn

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet