Toimitukselta

Konjakkia vai lattea ylle?

Vuotuinen vaatekierto menee niin, että vuodenaikojen vaihtuessa "pitää" hankkia jotain uutta päälle pantavaa. Syksyllä on aika palata sorvin ääreen eli mainoskielellä back to business.

Väri muistutti ruostetta, mutta myyjä ojensi minua ystävällisesti ja napakasti, että väri on konjakki.”

Minäkin poikkesin myymälään ja sovitin trikookolttua. Se oli muuten kiva, mutta väri, joka muistutti ruostetta ei sopinut. Kun kerroin sen myyjälle, hän ojensi minua ystävällisesti, mutta napakasti, että väri on konjakki.

Aivan, ihan selvä konjakki! Oikein tunnen voimakkaan aromin nenässäni.

 

Joka sesongille väreille ja niiden sävyille syntyy uusia nimiä ja niiden pitää olla tunteisiin vetoavia, houkuttelevia. Eikä värien nimittely liity vain vaatteisiin, vaan myös vaikkapa sisustukseen ja meikkeihin.

Sinipunainen ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkkä violetti. Liilakin on jo vanhahtava. Hiljattain sinipunaista kutsuttiin luumuksi. Onko luumu vielä in? Entä purppura?

Vaaleanpunaista ei käytä enää kukaan, pinkkiä sen olla pitää. Ja ennen pinkkiä oli roosa.

Samppanja on juhlavaatteiden muotisävy, vai onko enää? Kelpaako seuraavaksi prosecco?

Sinistäkin on vaikka kuinka monella nimellä. Tummansininen, pöh, se on indigo tai koboltti. Indigokasveista saatavalla väriaineella värjätään farkkuja ja kobolttioksidilla lasia.

Joskus sininen oli myös sähkönsinistä ja nyt se voi olla petrolia, joka taitaa taipua enemmän sinivihreään.

Vihreän sävyt vievät heti ajatukset metsään ja sammaleiden eri sävyihin. Mutta vihreä voi olla myös oliivi tai jopa sammunut, niin kuin Antiikkia, antiikkia -ohjelmassa äskettäin kuvailtiin arvotuolin plyysikangasta.

Beige eli beesi on hailakka ruskea, mutta sen nimi voi vaihdella khakista hiekkaan ja latteen. Parhaan kuvauksen beesistä kuulin ystävältäni, kun hän pohdiskeli uusien vaatteiden ja pirteämpien värien hankkimista. Perusteluna oli se, että hänen nykyisistä vaatteista useimmat olivat "pahvilaatikon värisiä".

Tuskinpa ystäväni tulee vaatimaan korvauksia, jos joku haluaa käyttää pahvilaatikkoa mainonnassa tyyliin "ihanat leggingsit valloittavat nyt pahvilaatikon värisenä".

Armi Suojanen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet