Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Ylen kuumat tunteet

Ylessä on käyty kiihkeä kamppailu sananvapaudesta, mutta ei ole ihan varmaa, kenen sananvapautta nyt on rajoitettu. Ainakaan epäilykset pääministeri Juha Sipilän jääviyksistä, sijoitusomaisuuden laadusta ja väite osinkoverojen kiertämisestä eivät ole jääneet sen vuoksi uutisoimatta.

Vaatimukset läpinäkyvyydestä osoittavat kysyjien lukutaidottomuutta. Tiedot sijoituksista ovat olleet vapaasti saatavissa, eivätkä ole kovin kiinnostavia.

Sipilä itse koki menettäneensä oikeuden kommentoida tuoreeltaan niistä tehtyjä Ylen uutisia. Hänen yölliset purkauksensa ja sähköpostinsa eivät edustaneet viisautta tai poliittista kokemusta. Vaikeneminen olisi ollut kultaa. Oikeusasiamiehen tehtävä on arvioida jääviyttä ja sidonnaisuuksia. Sitä olisi kannattanut odottaa suu supussa.

Sipilä on paljastunut yhtä herkkänahkaiseksi kuin muutkin johtavat poliitikot. Muistellaanpa vain Urho Kekkosen puheita likasankojournalisteista, Kalevi Sorsan infokratiaa, Mauno Koiviston sopulipuheita tai Harri Holkerin kahvinjuontia.

Ylen toimittajat epäilevät päätoimittaja Atte Jääskeläistä taipumisesta pääministerin poliittiseen painostukseen. Perimmältään kohussa onkin kysymys pitkään kyteneestä tyytymättömyydestä Jääskeläisen johtamistapaan.

Sytykkeen antoivat julmistuneen pääministerin sähköpostit. Varsinkin Ylen entisten tutkivien toimittajien sanotaan olleen asialla.

Parinkymmenen vuoden omakohtaisella kokemuksellani vastaavan päätoimittajan tehtävistä on helppo kehottaa kaikkia osapuolia rauhoittumaan. Merkittävästä sanavapauden rajoittamisesta ei ainakaan vielä ole langettavaa näyttöä.

Oikeusoppinut päätoimittaja osaa tietenkin huolehtia siitä, ettei jää ainakaan sanoista kiinni. Aiheen käsittelyä ei olisi pitänyt kieltää, mutta jokaiselle ohjelman tekijälle ei pitäisi sitä salliakaan.

Salaliittoja tuskin on, taitamattomuutta sitäkin enemmän."

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa ilmapiiri on sakeana salaliittoteorioita. Toimittajia ja poliitikkoja yhdistää taipumus nähdä salaliittoja kaikkialla. Siitäkin on runsaasti näyttöä monien vuosikymmenien ajalta.

Salaliittoja tuskin on, taitamattomuutta sitäkin enemmän. Pääministerin ei pitäisi kiihtyä ja päästää tunteitaan purkautumaan.

Ylen sekava organisaatio ja Jääskeläisen johtamistapa eivät vastaa toimittajien odotuksia, mikä ei ole yllättävää. Päätoimittajan pitäisi ymmärtää, että herkkähipiäisten toimittajien johtaminen ei onnistu lakikirjan ja juristin opein. Päällikkötoimittajien luottamuskirjeen julkistaminen oli naurettavaa.

Pahitteeksi ei olisi kohentaa toimittajien ammattitaitoa ja tietämystä sijoitusten luonteesta ja sidonnaisuuksista. Jos osinkoja ei makseta, ei niistä verojakaan peritä eikä verotusta silloin vältellä. Vai onko paheksuttavaa, jos omalla osaamisellaan vaurastunut yritysjohtaja ryhtyy poliitikoksi?

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet