Toimitukselta

Perhesuhteet kuntoon laskiaispullalla

(PÄÄKIRJOITUS) Monen vantaalaisperheen hiihtoloma huipentuu laskiaissunnuntaihin. Silloin päästään taas asian ytimeen – kiistelemään siitä, pitääkö kermavaahtoa pursuavan laskiaispullan täyte olla hilloa vai mantelimassaa.

Laskiaisperinteeseen kuuluvat luonnollisesti myös riehakas mäenlasku ja paksu hernekeitto – sinapilla tai ilman.

Vanhoina maanviljelysaikoina liu’uttiin kelkalla mahdollisimman pitkälle, jotta pellavat kasvaisivat seuraavana vuonna paremmiksi. Näinä kikyaikoina voidaan reippailla pulkkamäessä, jotta työpaikoissa, kouluissa ja päiväkodeissa jaksaisi paremmin.

Kaikki riippuu tietty säistä, voiko sitä laskea mäistä.

Laskiaistiistaina ehtii vielä pupeltaa lisää pullaa ja laskea mäkeä. Silloin on hyvä myös vaalia Kalevalan päivää ja suomalaisen kulttuurin päivää.

Pulkkamäen lisäksi voi vaikka suunnata taidegalleriaan, museoon tai konserttiin. Pienimmille voi lukea iltasaduksi lapsille laadittuja Kalevala-tarinoita.

On järkevää unohtaa hetkeksi tabletit, pleikkarit ja työkiireet."

Tervehenkisiä perinteitä kannattaa noudattaa edelleenkin, varsinkin mukavaan yhdessäoloon kannustavia laskiaistapoja.

On järkevää unohtaa hetkeksi tabletit, pleikkarit ja työkiireet. Ulkona reippailu hoitaa niin mieltä kuin kehoakin. Laskiaisena voi toki olla ihan hyvin myös sisällä tekemättä mitään hyödyllistä.

Hyötyä on jo siitä, että perheenjäsenet ylipäänsä viettävät aikaa yhdessä. Tai että kaverit tapaavat toisensa pitkästä aikaa kasvokkain.

Näinä someaikoina monet lapset ja aikuiset tuntevat itsensä yksinäisiksi, vaikka Facebook-kavereita olisi satamäärin. Monet kaipaavat fyysistä kosketusta ja läheistensä läsnäoloa.

Tuomas Massinen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet