Toimitukselta

Norsut volkkarissa

Miten 24 yli kolmivuotiasta lasta mahtuu laadukasta varhaiskasvatusta antavaan ryhmään? Yhtä hyvin, kuin viisi norsua mahtuu volkkariin vanhassa lasten kertomassa vitsissä: kaksi eteen ja kolme taakse.

Hyvinvointi-Suomella ei näytä olevan varaa pitää lapsiryhmiä enää edes nykyisenkokoisina. Lakimuutoksella mahdollistettiin äskettäin yli kolmivuotiaiden ryhmäkoon kasvattaminen 21:sta 24:een. Jotkut kaupungit lähtivät heti paikkaamaan budjettiaan lasten kustannuksella. Monissa kaupungeissa ryhmäkokojen kasvattaminen lain suomaan maksimiin nostetaan esiin aina budjettia väännettäessä.

En kuitenkaan menisi kahdeksaa kolmivuotiasta vahtiessa kehuskelemaan erityisesti hoidon laadulla.”

Itselläni on yksi kolmivuotias. Saattaisin kutsua hänen seitsemän ikätoveriaan puoleksitoista tunniksi synttäreille. En kuitenkaan menisi kahdeksaa kolmivuotiasta vahtiessa kehuskelemaan erityisesti hoidon ja huolenpidon laadulla.

Psykologian emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan (VS 10.12. 2016) lapsiryhmän koko on yksiselitteisesti tärkein taaperoiden hyvän hoidon edellytyksistä. Keltikangas-Järvisen mukaan pienillä aivoilla ei voi selvitä suuresta ryhmästä. Tutkimusten mukaan taaperoille 12 hengen ryhmäkin on jo liian iso. Tärkeitä ovat myös hoitajien ja lapsiryhmän pysyvyys sekä lapsen hoitopäivän pituus.

Keltikangas-Järvinen muistuttaa, että päivähoidon pitää muuttua, että se olisi hyväksi taaperoiden kehitykselle. Hän ihmettelee vanhempien nöyryyttä. Jostain syystä vanhemmat eivät rohkene vaatia nykyistä parempaa laatua lasten päivähoitoon.

Kuukauden päästä vanhemmilla on jälleen vaikuttamisen paikka. Onko kuntavaaliehdokkaallasi näkemys siitä, kuinka monta lasta oikeasti mahtuu laadukasta varhaiskasvatusta antavaan päiväkotiryhmään?

Yksi lastentarhanopettaja kertoo, että nykyään päivähoitoryhmissä on paljon tehostetun tuen lapsia, jotka vievät hoitajien huomion. Hän on huolissaan erityisesti rauhallisista lapsista, jotka tuppaavat kiireessä jäämään ilman aikuisen huomiota ja tukea. Päivähoidossa kenenkään ei pitäisi joutua jäämään ”takapenkille” vitsin kolmen norsun tavoin.

Katja Riihola

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet