Toimitukselta

Vanha on uutta ja uusi vanhaa

Kaupan ikkunasta osuivat silmiin näyttävästi esille asetetut farkut. Kuluneet ja risaiset, kuten trendiin kuuluu. Viereisessä selosteessa hehkutettiin, kuinka farkut oli kulutettu aidosti jollain huippumenetelmällä.

Aidosti? Aitous on niistä yhtä kaukana kuin botoxilla tuunatun julkkiksen naamasta.

”Ennen farkkujen rei’issä pihisi rockhenkistä kapinaa, nyt niistä puhaltavat läpi vain muotituulet.”

Risat, nyttemin hienommin ”destroyed-tyyliset”, farkut ovat vanha ilmiö, mutta haluttu look denimiin syntyi aiemmin kunniakkaasti käytössä kuluttamalla, ei ostamalla reikiä kaupasta tai saksimalla niitä kotona.

Ennen farkkujen rei’issä pihisi rockhenkistä kapinaa, nyt niistä puhaltavat läpi vain muotituulet.

Tuhlaamiseen taipuvaisessa yhteiskunnassamme yritetään buustata kierrättämistä ja järkevää kuluttamista.

Samaan aikaan ostetaan sitten valmiiksi rei’itettyjä housuja, keinotekoisesti patinoituneen näköisiksi tehtyjä kukkaruukkuja ja yhtä aidosti auringonhaalistaman ilmeensä saaneita rustiikkeja huonekaluja.

Ja hei, ihan turhaan. Nykyisinhän uusien tavaroiden rähjääntyminen ja risaantuminen ei kestä kummoistakaan aikaa.

Joitakin vuosia sitten moni olisi voinut pitää vitsinä ajatusta ammattikunnasta, joka opastaa aikuisia ihmisiä siinä, kuinka tavarat laitetaan kaappeihin ja kuinka luovutaan turhasta kamasta. Nyt ammattijärjestäjien palveluja on tarjolla ympäri maata, ja aina voi turvautua myös huippusuosioon nousseen KonMari-kirjan oppeihin, joilla ei kuulemma laita järjestykseen vain huusholliaan vaan samalla koko elämänsä.

Turhista tavaroista eroon päästääkseen pitää siis taas ostaa ja kuluttaa, mutta tällä kertaa kirja tai palvelua, jonka ytimessä on perusarkeen liittyvä osaaminen. Näillä on ilmeisesti trendikkäämpi ja somessa mielenkiintoisemmin rapiseva kääre kuin järjestöllä, joka on ollut keskuudessamme pian 120 vuotta, ja jolle kaikkinainen kotien arjen sujuvoittaminen on peruskauraa.

Marttojen neuvoilla kaappitilaa ja elämänhallintaa järjestyy tarvittavaan tahtotilaan päässeelle varmasti siinä kuin konmarittamalla tai ammattijärjestäjän live-avulla. Mutta on siinä se yksi ero. Marttojen neuvoja saa usein ihan ilmaiseksi ja onhan se vähän sellaista – halpaa.

Leena Koivisto

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet