Toimitukselta

Vitosen lahja on riittävä

Äiti soitti ja kysyi mikä on sopivan suuruinen rahalahja kesäjuhlan sankarille. Vastasin kysymyksellä: Mikä sinusta?

Hänellä oli mielessään summa. Kannustin rohkeuteen pysyä päätöksessään. Sen rahasumman, joka omaan kukkaroon tuntuu sopivalta, täytyy riittää.

Kulutamme valtavasti energiaa pohtimalla ihan turhaan, että mitä se tai tuo ajattelee, kun annan ”tämän” summan. Onko toisten ajatuksilla väliä? Olen koittanut kirkastaa omaan mieleeni, että keskityn summien sijaan siihen, että toinen ilahtuu lahjasta, pienestäkin.

Samaa koitan teroittaa jälkikasvulle. Jokin aika sitten seisoimme hypermarketin leluosaston legoparatiisin keskellä valitsemassa lahjaa päiväkotikaverille. Lapsi valitsi hyllystä suuren paketin ja innostunein silmin kertoi paketoivansa tämän.

Jouduin tuottamaan pettymyksen toteamalla, että meillä ei ole mahdollisuutta ostaa kymmenien eurojen lahjoja, ja toisekseen, en edes halua sitä tehdä. Pieni muistaminen riittää. Valitsimme pienen legopaketin.

Vitosen lahja on todellakin ok! Samoin itse tehty. Kympin lahja on ihan maksimi.”

Toivon, että myös meille saapuu synttärilahjoina pieniä muistamisia. Vitosen lahja on todellakin ok! Samoin itse tehty. Kympin lahja on ihan maksimi.

Lapsille itse bileet ovat tärkeintä. Toivon, että keskitytään kavereihin ja kohtaamiseen. Lahjat ovat kiva lisä, eivät pääasia.

Haluan, että meille jokainen voi tulla varallisuudesta riippumatta. Itselleni on mahdoton ajatus, että joku joutuisi jäämään pois sen takia, että ei ole varaa lahjaan.

Tuttava kertoi lapsen surusta, kun hänen viemänsä lahja ei ollut miellyttänyt. Juhlat ovatkin mainio paikka opetella kauniita käytöstapoja ja usein asiat opitaan kantapään kautta. Tässä oppimisessa on vastuu meillä aikuisilla. Ruma tokaisu vieraan lahjasta voi olla ainutkertainen lipsahdus.

Itse astelen peilin eteen ja mietin puheitani, jos oma pienokaiseni näin tekee. Todennäköisesti saatu lahja lähtee meiltä antajalleen takaisin, jos pahoittelua ei kuulu. Lahja on monesti valittu lämpimällä ajatuksella. Tätä tulee kunnioittaa.

Koska yhdessä vietetyt juhlat ovat ykkösjuttu, niin olethan muistanut ilmoittautua? En kestä ajatusta, että jengi ei viitsi ilmoittautua tai saapua juhliin ja tämän takia joku napero juhlii yksin.

Marika Lumme

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet